Rahastotietoa

Rahastosijoittajat tankkasivat markkinoiden korjausliikkeessä osakerahastoja

Helsingin pörssi osakemarkkinat osakkeet sijoittaminen

Rahastosijoittajat hyödynsivät osakemarkkinoiden laskun tuoman tilaisuuden tankata varsinkin kehittyvien talouksien osakerahastoja.

Suomeen rekisteröidyistä sijoitusrahastoista lunastettiin lokakuussa nettomääräisesti reilu puoli miljardia euroa, kertoo Finanssiala. Suurin osa lunastuksista kohdistui pitkän koron rahastoihin. Osakemarkkinoiden korjausliikkeen seurauksena rahastopääoman yhteenlaskettu pääoma laski 111,5 miljardiin euroon.

Pitkän koron rahastoista tehtiin lunastuksia yhteensä 680 miljoonaa euroa ja yhdistelmärahastoista 103 miljoonaa euroa. Vaihtoehtoisista rahastoista lunastettiin 7 miljoonaa euroa. Sen sijaan osakerahastoihin sijoitettiin 223 miljoonaa euroa uutta pääomaa ja lyhyen koron rahastoihin 31 miljoonaa euroa. Vuoden alusta laskettuna vaihtoehtoisiin rahastoihin on kertynyt eniten pääomia sekä euroina että suhteessa rahastopääomaan.

Lokakuussa osakekurssit laskivat kautta linjan, globaalisti keskimäärin 8 prosenttia. Kurssilasku pienensi kotimaisten osakerahastojen yhteenlaskettua pääomaa useilla miljardeilla euroilla. Korkojen nousu, kauppasota ja Italian populistihallitus hermostuttivat sijoittajia. Yhdysvaltojen 10 vuoden lainakorko nousi kuukauden lopussa 3,15 prosenttiin ja kahden vuoden korko 2,87 prosenttiin.

Korkojen suhteellisen ripeä nousu on aiheuttanut paineita osakemarkkinoille, koska vaihtoehtoja osakesijoituksille alkaa löytyä korkopapereista. Finanssialan mukaan korot eivät kuitenkaan vielä ole sellaisella tasolla, että kovin laajamittaista siirtymää osakkeista korkoihin olisi nähtävissä.

Pitkän koron rahastoille korkojen nousu on haastavaa, kun nykyisten sijoitusten arvot laskevat.

”Sijoittajat pohtivat, onko osakemarkkinoilla tapahtunut korjausliike vai alkaako nyt pysyvämpi laskutrendi. Vaikka taustalla on korkojen nousua, riskilisien levenemistä ja dollarin vahvistumista, kauppasodasta ja poliittisista riskeistä kumpuava hermoilu vaikuttaa taustalla myös vahvasti. Yritysten hyvät tulokset ja talouden kasvu etenkin Yhdysvalloissa kuitenkin tukevat vielä osakkeita. Pysyvämmän laskutrendin alkaminen ei siten ole lainkaan selvää”, summaa johtava asiantuntija Elina Erkkilä Finanssiala ry:stä.

Osakerahastoista eniten varoja lunastettiin Eurooppaan sijoittavista osakerahastoista, yhteensä 159 miljoonaa euroa. Sen sijaan kehittyville markkinoille sijoittaviin rahastoihin kertyi 124 miljoonaa euroa ja globaalisti sijoittaviin osakerahastoihin 119 miljoonaa euroa uutta pääomaa.

Suomen osakemarkkinoille virtasi lokakuussa nettomääräisesti 81 miljoonaa euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös