Makrotalous

Hallitus tarjoaa 4000 euron työllistämisporkkanaa

Työnantaja voi saada 4 000 euron työllistämispalkkion, kun tämä palkkaa palkkatuella pitkäaikaistyöttömän tai osatyökykyisen toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.

Hallitus päätti 19.12. työnantajalle myönnettävästä työllistämispalkkiosta. Sen mukaan elinkeinotoimintaa harjoittava työnantaja voi saada 4 000 euron työllistämispalkkion, kun tämä palkkaa palkkatuella pitkäaikaistyöttömän tai osatyökykyisen toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.

”Tämä on yksi monista toimista, joilla tuemme työllisyyden kasvua. Työllistämispalkkio maksetaan, kun työnantaja palkkaa palkkatuella vakituisen tekijän itselleen”, kertoo työministeri Jari Lindström.

Työllistämispalkkio voidaan myöntää, kun työaika on enemmän kuin 80 prosenttia alalla sovellettavasta kokoaikaisen työntekijän enimmäistyöajasta, ja työsuhde on voimassa palkkiota haettaessa.

Työnantajan on haettava työllistämispalkkiota työ- ja elinkeinotoimistolta kolmen kuukauden kuluessa sen kalenterikuukauden päättymisestä, jonka aikana toistaiseksi voimassa oleva työsopimus on tehty.

Palkkio voidaan myöntää työsuhteesta, joka on toistaiseksi voimassa oleva heti palkkatuetun työn alkaessa sekä työsuhteesta, joka muuttuu palkkatukijakson aikana määräaikaisesta toistaiseksi voimassa olevaksi.

Työllistämispalkkio on määräaikainen kokeilu, ja sitä voi saada vuoden 2019 alusta kesäkuun loppuun saakka.

Hallituksen esitys sai SAK:lta.

”SAK kannattaa ehdotusta. Kokeiltavalla keinolla voidaan painottaa palkkatukityön kehittymistä hyvään suuntaan eli vakinaisiin työsuhteisiin”, keskusjärjestö kertoo tiedotteessaan.

SAK:n mielestä tämä on kannatettavaa, että tuettuna alkanutta työtä suunnataan vakinaisuuden lisäksi kokoaikaisen työn suuntaan.

Palkkio ei kuitenkaan koskisi niitä palkkatuettuja työsuhteita, joissa tuki perustuu alle vuoden työttömyyteen. Näin ollen se on rajattu palkkatuettuihin työsuhteisiin, joissa tuki perustuu pidempään työttömänä olemiseen, vammaan tai sairauteen. SAK kannattaa tätäkin kohdistusta, jolla tuetaan pitkään työttömänä olleiden ja osatyökyisten työttömien vakituista työllistymistä.

Palkkion voimassaoloaika on kuitenkin SAK:n mielestä asetusehdotuksessa lyhyt.

”Tukimuodon jatkaminen voisi olla käytännössä haastavaa esimerkiksi kevään 2019 eduskuntavaalien ajankohdan vuoksi, vaikka se osoittautuisi toimivaksi. Näin ollen SAK:n näkemyksen mukaan kokeilun kannattaisi olla koko vuoden 2019 mittainen. Joka tapauksessa on tärkeää, että tukimuodon jatkamista punnitaan hyvissä ajoin”, SAK toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös