Makrotalous

Italian talousvaikeudet näkyvät markkinoilla – korkoero Saksaan taas nousussa

Italia on kasvava huoli euroalueella. Maa on euroalueen kolmanneksi suurin talous ja se on ajautunut kasvaviin velkaongelmiin.

Jos Italia ajautuisi niin syvään kriisiin, että se tarvitsee hätärahoitusta, muiden euromaiden auttamiskykyä koeteltaisiin toden teolla.

Euroopan talous- ja rahaliiton jäsenvaltioiden tulisi pitää valtionvelan tulisi olla alle 60 prosenttia bruttokansantuotteesta. Italiassa velkataakka on kuitenkin noussut lähes 132 prosenttiin bruttokansantuotteesta, mikä tekee siitä tällä mittarilla mitattuna euroalueen toiseksi velkaantuneimman maan. Saapasmaan valtiolla on velkaa noin 2 300 miljardia euroa, mikä kolmanneksi eniten koko maailmassa.

Italia on kärsinyt jo pitkään heikosta talouskasvusta. Maan talous on kehittynyt viimeisen 10 vuoden aikana selvästi hitaammin kuin muu euroalue.

Nyt maan bruttokansantuotteen muutos oli viime vuoden kahdella viimeisellä vuosineljänneksellä negatiivinen. Loka-joulukuun BKT laski 0,2 prosenttia, kun ekonomistien odotuksissa oli 0,1 prosentin lasku. Kaksi peräkkäistä laskujaksoa merkitsee, että saapasmaa on teknisessä taantumassa.

Italian ongelmat ovat näkyneet markkinoilla konkreettisesti Italian ja Saksan välisen korkoeron nousuna.

”Italian ja Saksan välinen korkoero paisui viime vuonna, kun Italian populistinen hallitus ryhtyi toteuttamaan vaalilupauksiaan. Syksyllä hallituksen suunnitelmat valtion alijäämän kasvattamiseksi saivatkin sijoittajat varpailleen. Hallitus ajautui varsinaiseen budjettivääntöön Euroopan komission kanssa, mutta lopulta myöntyi ja alensi hieman tavoittelemaansa alijäämää”, toteaa Nordean markkinakommentaattori Lotta Lähteenmäki pankin aamukatsauksessa.

Korkoero Saksaan kaventui tammikuun lopulla jo alle 250 korkopisteen, mutta on jälleen helmikuun aikana ponnahtanut ylöspäin, kuten alla olevasta twiitistä näkyy. Lähteenmäen mukaan viimeaikaisen nousun taustalla on ollut Italian surullinen talousdata.

”Italian BKT supistui jo toisena peräkkäisenä neljänneksenä ja maa ajautui teknisesti taantumaan. Vaikka koko euroalueen talous yskii tällä hetkellä, näkyy kasvuhuolien lisääntyminen Saksan velkakirjojen koron laskuna ja päinvastoin Italian nousuna”, Lähteenmäki toteaa.

”Nollakasvu on ongelma, sillä se kasvattaisi Italian budjettivajetta, joka saatiin syksyllä sovittua kovan kiistelyn jälkeen. Kun samalla Italian hallitus pitää edelleen kiinni omista kasvuennusteistaan, on todennäköistä, että aiheesta saadaan uusi kiista aikaiseksi EU:n kanssa”, toteaa Taalerin salkunhoitaja Kai Leppelmeier Taalerin markkinakatsauksessa.

Leppelmeierin mukaan isossa kuvassa markkinoiden usko Italian velkakestävyyteen voi olla myös taas paineen alla.

”Samaan aikaan on todettava, että Italian 30 vuoden valtionlainahuutokauppa keräsi ennätysmäärän tarjouksia sijoittajilta viime viikolla. Tilanteet kuitenkin muuttuvat nopeasti markkinoilla”, salkunhoitaja toteaa.

Taalerin markkinastrategi Jone Saario arvioi yllä olevalla videolla, että euroalueella on riskejä, joista italian vastuuton julkinen talous muodostaa suurimman.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös