Asunnot ja kiinteistöt

Vuokraturvan Metsola: Asunnosta tulossa kuin käytetty auto – hinta laskee, ei nouse

Vuokraturvan Metsola: Asunnosta tulossa kuin käytetty auto – hinta laskee, ei nouse

Asuntomarkkinoilla on totuttu siihen, että asunto on myös sijoitus, jonka arvo nousee. Näin ei tulevaisuudessa välttämättä käy, tuumii Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

”Ei ole välttämättä normaalia, että yhä käytetymmäksi ja vanhemmaksi muuttuvan asunnon arvo samalla nousee”, Metsola toteaa.

Metsolan mukaan Suomen sotien jälkeinen talousihme ja 1980-luvulla alkanut lainamarkkinoiden vapautuminen saivat pitkään asuntojen hinnat nousemaan koko maassa. Hänen mukaansa syntyi jopa itsestäänselvyytenä pidetty ilmiö, jossa omistusasuja vaurastui asuessaan samalla kun asunnon hinta kiipesi vuosikymmenestä toiseen ylöspäin.

Tämä kehitys asuntomarkkinoilla katkesi viime vuosikymmenellä pienillä muuttotappiopaikkakunnilla, Metsola toteaa. Vielä 90-luvun lamasta noustessa ne olivat päässeet nauttimaan samasta asuntojen hintojen noususta kuin muukin maa.

Puolet suomalaisista asuu alueilla, joissa asuntojen hinnat eivät nouse

Asuntomarkkinoiden kehityksen taitekohta ajoittui vuoteen 2010, Metsola arvioi.

”Kuluvalla vuosikymmenellä asuntojen reaalihinnat alkoivat lisäksi hitaasti laskea myös useimmissa keskisuurissaa kaupungeissa. Taitekohta ajoittui vuoteen 2010. Syy tähänkin kehitykseen löytyy kaupungistumisesta, joka kuluvalla vuosikymmenellä on entistä selkeämmin alkanut imeä väkeä suurimpiin kasvukeskuksiin myös keskisuurista kaupungeista.”

Ainakin puolet suomalaisista asunnoista sijaitsee nyt Metsolan mukaan alueilla, joilla käytettyjen asuntojen hinnat eivät tule jatkossa kenties koskaan enää nousemaan. Lisäksi pankkisääntelyyn liittyvä Basel IV tulee osaltaan voimistamaan tätä kehitystä, koska pankkien on jatkossa entistä hankalampi lainottaa taantuvien alueiden asuntoja.

Omistusasumisella voi Metsolan mukaan jatkossa ansaita vain muuttovoittoalueilla.

”Omistusasumisella voi jatkossa tienata vain alueilla, joille muuttovoitto kasaantuu. Näiden kasvukeskusten ulkopuolella asuntoihin on opittava suhtautumaan kuin autoihin. Niillä on käyttöarvoa ja useimmiten myös jonkinlaista jälleenmyyntiarvoa, mutta mitä pidempään käyttö jatkuu, sitä alemmas arvo painuu.”

Kaupungistuminen on asuntokehityksen iso trendi

Jos yhä vanhemmaksi ja käytetymmäksi muuttuvan kohteen arvo laskee, ei siinä ole mitään ihmeellistä, Metsola pohtii.

”Näinhän arvonkehitys menee lähes kaikkien muidenkin asioiden kohdalla. Omistusasuntoa on kuitenkin totuttu koko Suomessa ajattelemaan arvonsa vähintäänkin säilyttävänä vanhuuden turvana ja lasten perintönä. Suuressa osassa Suomea tämä ajatus on ikävä kyllä tarpeen nyt päivittää.”

Silloin asunto toimii arvonsäilyttäjänä, syynä on yleensä muuttovoitosta johtuva kova kysyntä, ihmisten tulojen vauhdikas kasvu, lainansaannin helpottuminen ja/tai asuntolainojen kokonaiskorkojen lasku, Metsola toteaa.

Suomen asuntojen hintojen kehitys mukailee nyt siis voimakkaan kaupungistumisen synnyttämää kansainvälistä trendiä siinä, että nimenomaan muuttovoitto tai -tappio nykyään määrittää alueen hintojen kehityksen suunnan.

”Väestökehityksen merkitystä korostaa se, että asunnon nykyhinta on aina jossain määrin myös arvaus asunnon tulevasta arvosta. Kun kaupungistumisen ennustetaan tulevaisuudessa yhä kiihtyvän ja lisäksi vielä suuntautuvan entistä suurempiin kaupunkikeskuksiin, arvaus jo nyt kaupungistumisesta kärsivien alueiden asuntojen tulevasta arvosta on helposti vaatimaton”, Metsola arvioi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös