Talouden trendit

Lakko alkaa teknologiateollisuudessa – Ammattiliitto Pro hylkäsi sovintoehdotuksen ja laajentaa lakkoaan

Työaikaan liittyvät kysymykset hiertävät yhä neuvotteluissa.

Ammattiliitto Pron ilmoittama lakko alkaa teknologiateollisuudessa maanantaina 10. helmikuuta. Pro hylkäsi lauantaina sovittelija Jukka Ahtelan tekemän sovintoehdotuksen. Työnantajaa edustava Teknologiateollisuus puolestaan hyväksyi sovintoehdotuksen.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTKn suurin yksityisalan liitto.

Lakko koskee koko alaa eli kaikkia teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalalla tehtäviä töitä.

Pro pitää sovintoesitystä olennaisilta osiltaan heikompana kuin tällä työmarkkinakierroksella hyväksytyt ratkaisut. Samalla Pro on ilmoittanut teknologiateollisuuden lakon laajentamisesta ja jatkamisesta.

Ammattiliiton mielestä sovintoesityksen työaikaan liittyvät kirjaukset olisivat selkeä heikennys nykyiseen työehtosopimukseen verrattuna. Alan neuvottelukunta ja Pron hallitus hylkäsivät sovintoesityksen yksimielisesti tänään lauantaina 8. helmikuuta 2020.

”Sovintoesityksen selkeät puutteet liittyivät työaikaan ja sen sijoitteluun: niin sanotut kiky-tunnit säilyisivät osittain työehtosopimuksessa niin, että ansionmenetys toimihenkilölle olisi jopa suurempi kuin nykyisillä työaikamääräyksillä. Työnantajalla olisi mahdollisuus määrätä toimihenkilö töihin entistä vapaammin ilman lisäkorvausta”, puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa.

Pron mukaan työnantaja pystyisi yksipuolisella päätöksellään pidentämään työvuoroja ja sijoittamaan työaikaa vapaapäiville, esimerkiksi arkipyhille ilman sunnuntai- tai ylityökorvausta. Toimihenkilön ansionmenetys työpäivältä voisi olla jopa kahdentoista tunnin palkkaa vastaava summa.’

Työnantajaa edustavan Teknologiateollisuus ry:n neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemen mielestä Pron päätös sovintoehdotuksen hylkäämisestä on erittäin valitettava ja päätös lakon laajentamisesta suorastaan pöyristyttävä.

”Sovintoehdotus olisi tuonut toimihenkilöille yleisen linjan mukaiset 3,3 prosentin palkankorotukset ja kiky-tunnit olisivat poistuneet entisessä muodossa. Kiistaa aiheuttanut työaikakysymys olisi ratkaistu uusilla joustoa lisäävillä ja myös toimihenkilöitä hyödyttävillä elementeillä”, Ruohoniemi toteaa.

Ruohoniemen mukaan ei ole mahdollista, että Pro saisi aggressiivisella lakollaan paremman ratkaisun. Päinvastoin, lakko vaikeuttaa yritysten toimintaa, heikentää kilpailukykyä ja tuo monella tapaa menetyksiä myös toimihenkilöille itselleen. Toivottavasti ratkaisu työriitaan saadaan mahdollisimman pian.

Pron lakon vaikutuksista on Teknologiateollisuus ry:n mukaan vaikea esittää tässä vaiheessa yksityiskohtaisempaa arviota. Tilanteet vaihtelevat huomattavasti yrityksestä toiseen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös