Oma talous

Aiheuttaako koronavirus Suomessa pian avioeropiikin?

Koronavirus on jo koetellut ihmisten säästöjä, sijoituksia sekä työsuhteita. Tulevatko vallitsevat olosuhteet näkymään pian myös suomalaisten avioerojen määrässä?

Koronavirus koettelee nyt suomalaisia. Osakekurssien kymmenien prosenttien tippuminen viimeisen neljän viikon aikana on näkynyt varmasti monien säästöissä. Esimerkiksi Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta osaketta seuraava OMXH25-indeksi on laskenut alle kuukaudessa noin 35 prosenttia.

Myöskään YT-neuvotteluilta ei olla vältytty. Maaliskuun alussa Finnair ilmoitti aikovansa lomauttaa kaikki yhtiön 6000 työntekijää Suomessa peruttujen lentojen vuoksi. Myös tavarataloyhtiö Stockmann reagoi hiljentyneeseen kysyntään käynnistämällä yhteistoimintaneuvottelut koskien 1 400 henkilön määräaikaisia lomautuksia.

Wuhanista lähtöisin oleva virus moukaroikin nyt suomalaisten omaa taloutta kovin käsin, kun tulilinjalla ovat niin pahan päivän varalle varatut säästöt, kuin myös lähitulevaisuuden ansiotulot. Pörssikurssien lasku ei ole vielä kääntynyt nousuksi ja Suomessa nähtäneen vielä lisää isoja YT-neuvotteluja.

Suomalaisten parien avioeropiikki elokuussa

Koronavirus voi vaikuttaa suomalaisten säästöjen, sijoitusten sekä työsuhteiden lisäksi myös parisuhteisiin.

Tilastokeskuksen mukaan elokuu on ollut jo pidemmän aikaa yksi vilkkaimmista kuukausista avioerohakemusten jättämisessä. Elokuun piikkiä avioerohakemuksissa on selitelty kesälomakausilla ja niiden päättymisellä.

Kesälomakaudessa yhdistyy monia asioita, jotka voivat laukaista avioeron. Lomalle on saatettu lähteä odotukset korkealla ja tarkoituksena on ollut viettää aikaa puolison kanssa. Todellisuus voi olla täysin päinvastainen, kun kiireisessä arjessa väistetyt ongelmat nousevat yhteisenä aikana helpommin esiin.

Elokuun lisäksi myös tammikuu on yleinen kuukausi avioeroille. Selitys tammikuun avioeropiikille löytyy hyvin pitkälle samoista syistä, eli joulun pyhistä ja siihen liittyvistä lomista, jolloin perheet viettävät tavallista arkea enemmän aikaa yhdessä.

Koronavirus voi vaikuttaa parisuhteisiin monella tavalla

Koronaviruksen vuoksi monilla työpaikoilla on siirrytty suosimaan etätöitä, joka on ollut viimeisen viikon ajan yleinen suositus Suomessa. Viruksen vaikutukset työelämään ja sitä kautta yhteiskuntaan voivat olla merkittäviä.

Nämä viruksen hallintakeinot saattavat myös altistaa samoista syistä suomalaisia pariskuntia eroon, kuin kesälomakausien jälkeisinä aikoina. Monet suomalaiset tekevät tällä hetkellä etätöitä, minkä vuoksi perheet viettävät enemmän aikaa kotona neljän seinän sisässä.

Toisin kuin tavallisesti kesälomakaudella, suomalaiset eivät ole nyt kuitenkaan lomalla, vaan suurin osa tekee poikkeusoloissa kotona töitä. Muuttuneet arkirutiinit saattavat helposti kiristää tunnelmaa monissa perheissä. Töitä on nyt vaikeampi jättää työpaikalle, kun työpaikka sijaitsee omassa kodissa. Erityisen suuressa paineessa ovat suomalaiset työntekijät, jotka eivät ole tottuneet tekemään etätöitä.

Etätyö ja siihen liittyvät muutokset arjessa eivät ole ainoita asioita, jotka saattavat aiheuttaa koronaviruksen aikana stressiä aviopareille. Hermoja saattaa kiristää myös huoli omasta tai läheisten terveydestä sekä taloudellisesta tilanteesta.

Koronaviruksen riskiryhmään kuuluvat perussairaat, sairaalloisen ylipainoiset, tupakoijat sekä erityisesti yli 70-vuotiaat. Monilla saattaakin olla nyt huoli esimerkiksi omien vanhempien tai isovanhempien terveydestä, sekä miten he voivat karanteenien aikana hoitaa päivittäiset ruoka- sekä lääkeostokset.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös