Oma talous

Helsinkiläisten reaalitulot kasvaneet selvästi muuta maata nopeammin

Lähde: Tilastokeskus.

Asuntokuntien tulot ovat kasvaneet selvästi eniten Helsingissä.

Tilastokeskuksen mukaan asuntokuntien tulokehitys oli 2010-luvun alkupuolella pitkään vaatimatonta, joinakin vuosina asuntokuntien reaalitulot jopa alenivat. Vuosikymmenen puolivälissä tulokehitys kääntyi pitkästä aikaa selvästi positiiviseksi, kohtuullisena tulojen kasvu on jatkunut jo neljän vuoden ajan.

Keskivertotalouksien asuntokuntien tulokehitys on viime vuosina ollut hyvää, kun sitä vertaa vuosikymmenen alun vuosiin. Sen sijaan 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun kasvulukemiin on vielä pitkä matka.

Tilastokeskuksen mukaan asuntokuntien reaalitulot kasvoivat vuonna 2018 keskiarvolla mitattuna 1,6 prosenttia edellisvuodesta. Keskivertotalouksien tuloja parhaiten kuvaavan mediaanitulon mukaan asuntokuntien tulojen reaalikasvu oli samalla aikavälillä 1,1 prosenttia, mikä on pari kymmenystä enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Lähde: Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen mukaan asuntokuntien tulokehitys on ollut viime vuosina keskimääräistä suotuisampaa Helsingissä, ilmenee Tilastokeskuksen tulonjakotilaston aluetiedoista.

Helsingin asuntokuntien mediaanitulot olivat vuonna 2018 yli 5 prosenttia korkeammat kuin vuonna 2014, jolloin monta vuotta jatkunut vaatimaton tulojen kehityskausi päättyi. Salon asuntokuntien tulot kasvoivat samaan aikaan 4 prosenttia. Turussa, Rovaniemellä ja Kuopiossa asuntokuntien tulojen reaalikasvu ylitti 3,5 prosentin rajan.

Koko maassa asuntokuntien mediaanitulo oli vuonna 2018 reaalisesti 3,6 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2014.

Väestöltään 20 suurimman kaupungin vertailussa tulojen kehitys oli heikointa Vaasassa, jossa asuntokuntien reaalitulot mediaanilla mitattuna olivat vuonna 2018 vajaan prosentin suuremmat kuin neljä vuotta aikaisemmin vuonna 2014. Lappeenrannassa, Vantaalla ja Hämeenlinnassa asuntokuntien tulokehitys jäi vuosina 2014-2018 alle kahden prosentin.

Kaikki kunnat huomioiden parhainta tulokehitys on viime vuosina ollut pienen ahvenanmaalaisen Kumlingen kunnan asuntokunnilla, joiden mediaanitulot olivat vuonna 2018 runsaat 12 prosenttia suuremmat kuin vuonna 2014. Myös Oulun kupeessa olevalla Lumijoella ja Etelä-Pohjanmaan Karijoella päästin yli 10 prosentin kasvulukuihin.

Tilastokeskuksen mukaan vaatimattominta tulokehitys on ollut Ahvenanmaan Brändössä ja Eckerössä, sekä Pohjois-Pohjanmaan Merijärvellä ja Keski-Pohjanmaan Kannuksessa, joissa asuntokuntien reaalitulot alenivat vuosina 2014-2018 jonkin verran.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös