Sijoitusideat

Nokian Renkaat tarjoaa koronakriisin keskellä hulppeaa osinkotuottoa – osakkeelle ostosuositus

Nokian Renkaiden osakekurssi on vuoden aikana laskenut selvästi Helsingin pörssin yleisindeksiä rajummin.

Rengasyhtiön vaikeudet alkoivat jo ennen koronakriisiä. Silti Danske Bank toisti rengasyhtiön ostosuosituksen.

Rengasyhtiön vaikeudet alkoivat jo ennen koronakriisiä. Viime tammikuussa se julkisti jo toisen tulosvaroituksen lyhyen ajan sisällä. Yhtiön arvioi vuoden 2020 liikevaihdon vertailukelpoisilla valuutoilla laskevan ja liikevoiton olevan merkittävästi vuotta 2019 alemmalla tasolla.

Tammikuussa Nokian Renkaat kertoi, että vuonna 2019 auto- ja rengasmarkkinat jatkuivat heikkoina Euroopassa, mikä johti kilpailun kiristymiseen. Lämmin talvi Nokian Renkaiden päämarkkinoilla vaikutti talvirenkaiden kysyntään vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Sitten iski koronakriisi. 27. maaliskuuta rengasyhtiö kertoi peruuttavansa vuotta 2020 koskevan tulosohjeistuksensa koronakriisin vuoksi. Meneillään olevista epävarmuuksista johtuen rengasyhtiön hallitus ei anna uutta ohjeistusta vuodelle 2020.

Yhtiön vaikeudet ovat tietenkin heijastuneet sen osakekurssiin. Tammikuun 2018 jälkeen on osakekurssista sulanut yli 50 prosenttia. Kurssilasku on painanut yhtiön taseperusteisen P/B-kertoimen alhaiseksi, tasolle 1,56x.

Analyytikot odottavat rengasyhtiölle mojovaa tulosromahdusta tänä vuonna. Konsensusennuste osakekohtaiselle tulokselle on 1,1 euroa osakkeelta, kun viime vuonna yhtiö ylsi lähes 2,9 euron tulokseen.

Yhtiön vaikeudet ja osakekurssin lasku ovat lisänneet ostohuhuja.

Brittiläinen Mail on Sunday kertoi helmikuussa, että pääomasijoitusyhtiö Apollo olisi harkitsemassa ostotarjouksen jättämistä rengasyhtiöstä. Lehden uutinen perustui sen nimettömiin lähteisiin. Viimeksi tammikuussa uutistoimisto Bloomberg kertoi amerikkalaisen Elliot Management -rahaston olleen kiinnostunut Nokian Renkaiden nurkanvaltauksesta.

Danske Bankin analyytikko Panu Laitinmäki kertoo pankin aamukatsauksessa, että Danske Bank on leikannut Nokian Renkaiden ennusteita koronakriisin vuoksi.

Pankki odottaa nyt Nokian Renkaiden markkinoille samanlaista kehitystä kuin nähtiin Kiinassa, missä vaihtorengasvolyymit putosivat 60 prosentilla ja ensiasennukset 80 prosentilla helmikuussa ja noin 40–50 prosentilla maaliskuussa. Laitinmäen mukaan rengasyhtiön kuluvan vuoden toinen vuosineljännes tulee olemaan heikoin kvartaali, jota seuraa heikko kolmas kvartaali mutta normaalimpi viimeinen kvartaali.

Pankki odottaa tänä vuonna liikevoittomarginaalin putoavan 13 prosenttiin, lähelle vuonna 2009 nähtyä aallonpohjaa.

Silti osake on Laitinmäen mielestä nyt houkuttelevan hintainen.

” Mielestämme vahva tase ja paraneva kassavirta vuoden 2020 aallonpohjan jälkeen tarkoittavat, että Nokian Renkailla on varaa pitää ehdottamansa vuoden 2019 osakekohtainen osinko, tuottaen 8 %. P/B- ja EV/Sales-arvostuskertoimet ovat historiallisen alhaiset”, analyytikko toteaa.

Laitinmäen mukaan Nokian Renkaiden kurssilaskun vuoksi rengasyhtiön P/B- ja EV/Sales-arvostuskertoimet ovat tasoilla, jotka on nähty ainoastaan nopeasti vuosina 2008-09.

”Lyhyen aikavälin näkymä on kieltämättä samanlainen kuin tuohon aikaan, mutta odotamme myös vahvaa elpymistä liikevoitossa vuosina 2021-22E poikkeuksellisen vuoden 2020 jälkeen. Suuret investoinnit ovat ohi vuoden 2020 jälkeen ja alhaisemmat käyttöomaisuusinvestoinnit tukevat kassavirtaa.”

Danske Bank odottaa Nokian Renkaiden pitävän osakekohtaisen osinkonsa 1,58 euroa osakkeelta johtuen sen vahvasta taseesta. Nykyisellä osakekurssilla se tarkoittaisi peräti 8,0 prosentin osinkotuottoa.

Danske Bank leikkasi Nokian Renkaiden tavoitehintaa hieman 22,5 eurosta 22 euroon, mutta säilytti edelleen osakkeen ostosuosituksen – lyhyen ajan riskeistä huolimatta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös