Rahastotietoa

Koronakriisi teki rumaa jälkeä rahastotuotoille

Positiivisen tuoton rahastokohteet ovat olleet viimeisen vuoden aikana harvassa.

Koronakriisin seurauksena epävarmuus varotoimenpiteiden ajallisesta kestosta ja kansantaloudellisista tappioista heijastui markkinoilla jyrkästi laskevina osakekursseina. Osakemarkkinoilla oli takana lähes kymmenen vuoden nousukausi, joten sijoittajat näkivät kurssiromahduksen myös mahdollisuutena sijoittaa, kertoo Finanssiala tiedotteessaan.

Suomeen ja Pohjois-Amerikkaan sijoittaviin osakerahastoihin sijoitettiin yhteensä 247 miljoonaa euroa lisää pääomia.

Suomeen rekisteröityjen osakerahastojen vuosituotot painuivat kuitenkin maaliskuussa selvästi miinukselle kaikilla eri markkinoilla.

Eniten iskuja ottivat riskisimmät kehittyvien maiden rahastot, joiden vuosituotot painuivat keskimäärin yli 21 prosenttia miinukselle. Myös Eurooppaan sijoittavien osakerahastojen vuosituotot painuivat negatiivisiksi keskimäärin 15 prosenttia.

Myös korkosijoittajille maaliskuu oli haasteellinen. Poikkeuksellinen markkinatilanne näkyi erityisesti korkeariskisiin yrityslainoihin sijoittavissa rahastoissa. Pitkien korkojen nousu vaikutti rahastojen arvostuksiin negatiivisesti.

Korkorahastoista vain valtiolainat ylsivät positiivisiin vuosituottoihin.

Lyhyen koron rahastoja käytetään usein talletustilin vastineena. Finanssialan mukaan poikkeusoloissa rahastoista todennäköisesti lunastettiin yrityksen kassaan käteisvaroja.

Suomeen sijoitettujen rahastojen maaliskuun nettomerkinnät paljastavat mielenkiintoisen seikan: osakerahastot menettivät pääomia vain 138 miljoonaa euroa maaliskuussa, kun pitkän koron rahastot menettivät peräti yli 2,0 miljardia euroa. Lyhyen koron rahastotkin menettivät 1,6 miljardia euroa.

”Osakesijoittajat ovat selvästi pitäneet kiinni pitkäjänteisistä sijoitusstrategioistaan. Kurssiromahduksessa ei ole lähdetty lunastamaan varoja pois. Kurssien lasku on jopa nähty positiivisena mahdollisuutena sijoittaa lisää varoja Suomeen ja Pohjois-Amerikkaan sijoittaviin osakerahastoihin. Kun koronaan liittyvät varotoimenpiteet vähitellen poistuvat ja luottamus tulevaisuuteen alkaa palata, se näkynee myös markkinoilla nopeasti” arvioi asiantuntija Mariia Somerla Finanssiala ry:stä.

Osakerahastoissa eniten varoja sijoitettiin Pohjois-Amerikkaan ja Suomeen sijoittaviin rahastoihin, yhteensä 247 miljoonaa euroa. Eniten pääomia lunastettiin kehittyville markkinoille sekä Pohjoismaihin ja Eurooppaan sijoittavista rahastoista, yhteensä 334 miljoonaa euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös