Indikaattorit

Lukuisat makroluvut sen kertovat: USA:n talous elpyy

Yhdysvaltojen osakemarkkinat olivat eilen nousussa myönteisten makrotalousindikaattoreiden ansiosta.

IHS Markit -yhtiön ostopäällikköindeksi PMI nousi Yhdysvalloissa odotusten mukaisesti. Kesäkuussa teollisuuden ostopäällikköindeksin alustava lukema oli 49,6 pistettä. Uutistoimisto Bloombergin haastattelemat ekonomistit odottivat 50 pisteen lukemaa.

Huhtikuussa lukema oli 39,8, joten USA:n teollisuus näyttää nyt selvästi elpyvän koronakriisistä. Palvelualojen ostopäällikköindeksi nousi lukemaan 46,7.

Yhdysvaltain vähittäismyynti nousi toukokuussa 17,7 prosenttia edelliskuukauteen verrattuna. Tämä lukema oli myönteinen yllätys, kun odotuksissa oli vain 8,0 prosentin kasvu.

”Yhdysvalloissa vähittäiskaupan luvut toukokuulta olivat erityisen positiiviset, mikä kertoo, että ekonomistien ennusteissa on aliarvioitu elpymisen voimaa ja talouden kykyä palautua kriisiä edeltäville tasoilleen melko nopeastikin”, toteaa Handelsbanken aamukatsauksessaan.

Silti joidenkin toimialojen, kuten ravintoloiden, kapasiteetti pysyy yhä rajoitettuna fyysisten etäisyysvaatimusten takia, pankki muistuttaa.

Handelsbankenin mukaan myös niin sanottu high frequency -tilastot kertovat myös, lähes reaaliaikaisesti, että kesäkuussa USA:n talous on edelleen elpynyt.

”Ravintoloissa on käynyt kesäkuun alussa väkeä yhä enemmän, tosin kasvu on tapahtunut erittäin matalalta tasolta. Liikkuvuusdata kertoo myös, että nyt ihmisten liikkumisaktiviteetti on palannut 85 % pandemiaa edeltäneelle tasolle, kun se kuukausi sitten oli 65 % ja huhtikuun alussa 50 %. Kesäkuussa lentokenttien ja elokuvateatterien käyttöasteen koheneminen voisi tarkoittaa paluuta jo hyvin lähelle normaalitasoa”, Handelsbanken toteaa.

Myös teollisuustuotannon osalta toukokuussa tapahtui käänne. Teollisuustuotanto nousi toukokuussa 1,4 huhtikuuhun verrattuna.

Sijoituspalvelutalo eQ kertoi viikkokatsauksessaan, että USA:n asuntolainahakemusten määrä nousi voimakkaasti, kun samaan aikaan 15-vuoden asuntolainakorko laski seitsemän vuoden pohjaan 2,87 prosenttiin. Lisäksi myönnettyjen rakennuslupien käänne tukee rakentamisen näkymiä.

Eilen asuntomarkkinoilta saatiin eilen uusia positiivisia uutisia, kun uusien asuntojen myynti nousi toukokuussa lähes 670 000 asuntoon. Lukema ylitti ekonomistien odottaman 640 000 asunnon määrän.

USA:n keskuspankki Fed on tukenut koronaelvytystä voimakkaasti. Viime viikolla keskuspankki ilmoitti, että se aloittaa yksittäisten yrityslainojen ostot markkinoilta. Tähän asti Fed on ostanut pörssilistattuja yrityslainarahastoja.

Nordean sijoitusstrategi Ville Korhonen toteaa pankin viikkokatsauksessa, että Fedin pääjohtajan Jerome Powellin kommentit yksitäisten joukkolainojen ostamisesta tulkittiin markkinoilla siten, että sisällyttämällä myös yksittäiset lainat toteutettavien tukioperaatioiden piiriin, keskuspankki haluaa alleviivata toimiensa uskottavuutta markkinoiden suuntaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös