Makrotalous

Etlan tutkimusjohtaja: Teknologiajätit estävät kilpailun ”tappajaostoilla”

Googlen, Applen ja Microsoftin kaltaisten globaalien teknojättien yritysostot ovat vähentäneet uusien yritysten markkinoille tuloa, kertoo Etlan tutkimus.

Viime vuosina ovat globaalit teknojättiläiset olleet huikeita menestystarinoita niin pörssisijoituksina kuin liiketoimintanakin. Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google ja Microsoft ovat kasvattaneet häikäisevästi myyntiään, tulostaan ja markkina-arvoaan.

Esimerkiksi Apple, Microsoft, Google, Amazon ja Facebook hallitsevat yhä enemmän Yhdysvaltojen osakemarkkinoita. Näiden viiden yhtiön yhteenlaskettu markkina-arvo on jo peräti 18 prosenttia koko S&P 500 -osakeindeksin kokonaismarkkina-arvosta.

Koronavirus on esimerkiksi lisännyt merkittävästi etätyöskentelyä, kun useat yritykset ovat kieltäneet työntekijöitään tulemasta työpaikoille virustartuntojen pelossa. Teknologiasivusto Digit.in kertoo, että etätyön lisääntymisen vuoksi Microsoftin Skypen korvaava suosittu etätyösovellus Teams on saanut valtavan määrän uusia käyttäjiä.

Teknologiajätit voivat nykyään ahmaista nopealla kasvu-uralla olevat eurooppalaiset teknologiayritykset rajoituksetta – EU:n kilpailulainsäädännön siihen puuttumatta, väittää Etlan tutkimusjohtaja Heli Koski.

”Globaalien teknologiajättien markkinavoima näyttää entisestään kasvavan ja laajenevan uusille markkinoille, ja koronapandemia on vain lisännyt teknologiajättien kassavirtoja. Nyt ne seisovat pandemian voittajien eturintamassa”, Koski arvioi.

Erityisesti dataan perustuvilla markkinoilla ja alustoilla tapahtuvassa liiketoiminnassa ilmenee rakenteellisen kilpailun puutetta. Näin todetaan tuoreessa Kosken laatimassa ETLA Muistiossa ”Teknologiajättien yritysostoihin puuttuminen on rakenteellisten kilpailuongelmien ratkaisun ytimessä”.

Kosken mukaan riski teknojättien kilpailun vastaisten käytäntöjen hyödyntämiseen on ilmeinen.

Tällaisia käytäntöjä ovat hänen mukaansa esimerkiksi potentiaalisten kilpailijoiden sulkeminen markkinoilta nostamalla palveluntarjoajan vaihtamisesta aiheutuvia kustannuksia), yritysten omien tuotteiden suosiminen alustoilla sekä yritysostot.

Isojen yritysostojen lisäksi nämä teknologiajätit ovat hankkineet säännöllisesti omistukseensa myös pienempiä teknologiayrityksiä, Koski toteaa.

”Vuoden 2018 loppuun mennessä kuusi yhdysvaltalaista datajättiä (Google, Apple, Microsoft, Amazon, Facebook ja IBM) olivat ostaneet yhteensä yli 950 yritystä, ja näistä yritysostoista 70 prosenttia tehtiin kymmenen viime vuoden aikana. Datajätit ovat sekä valloittaneet uusia markkina-alueita, että ostaneet kilpailevia yrityksiä niiden omilta ydinliiketoiminta-alueilta.”

Yritysostoja perustellaan tyypillisesti synergiaeduilla ja tehokkuuteen liittyvillä seikoilla, mutta näin ei Etlan tutkimusjohtajan mukaan aina ole.

Yritysosto saattaa olla myös niin sanottu ”tappajaosto” (engl. killer acquisitions), jossa teknojättiläisen tarkoituksena on vain estää mahdollinen tuleva kilpailu. Teknojättiläinen torppaa potentiaaliset tulevat kilpailijat tappamalla niiden innovatiiviset tuotekehitysprojektit jo ennen uusien tuotteiden markkinoille tuloa, Koski kertoo.

Kosken, Otto Kässin ja Fabian Braesemannin tuoreet tutkimustulokset viittaavat siihen, että globaalien teknologiajättien yritysostot ovat vähentäneet uusien yritysten markkinoille tuloa.

Teknologiajättien yrityskauppoihin, joilla ne mahdollisesti estävät tulevien eurooppalaisten kilpailijoiden nousun haastajiksi, ei Kosken mukaan nykylainsäädännön puitteissa voida puuttua.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös