Asunnot ja kiinteistöt

Asuntosijoittamisessa oikeudellista vastuutaan ei voi ulkoistaa

Vuokraustoimintaan liittyvien oikeudellisten pääperiaatteiden haltuunotto on helppoa myös maallikolle ja lakineuvonta auttaa asiakokonaisuuksien hahmottamisessa. 

Suomen Vuokranantajien päälakimies Tarik Ahsanullah kertoo siitä, miten tietämys on lisääntynyt sekä asuntosijoittajien, että vuokralaisten kohdalla: ”Käytännössä tämä näkyy niin, että yhä suurempi osa lakineuvontaan tulevista kysymyksistä koostuu erikoistapauksista.” 

Puhelinneuvonnalla on kuitenkin edelleen paikkansa yleisemminkin, koska se auttaa asuntosijoittajia fokuksen ja asiakokonaisuuksien löytämisessä. Neuvontalakimiehelle soitettaessa ei ratkaisu läheskään aina löydy juridiikan detaljeista, vaan siitä että käsillä olevaan ongelmaan saadaan kokonaan uutta kulmaa ja ratkaisuehdotuksia. Juridisiinkin ongelmiin löytyy usein ei-juridinen ratkaisu.   

Koronakevään aikana yksi toistuva teema ja monille uutena esiin tulleena asiana on ollut miten toimia vuokranalennuspyyntöjen kanssa. Suurin osa Suomen Vuokranantajien lakimiesneuvontaan tulleista kysymyksistä liittyykin vuokralaissuhteisiin. Muita suosittuja teemoja ovat verotus, sekä asunto-osakeyhtiön vastuut ja velvollisuudet. 

Asuntosijoittajan oikeusturva on kunnossa

Etsivä löytää ja lehdistö kirjoittaa, mutta euromääräisesti merkittävän kokoisen riskin realisoituminen on harvinaista. 

Suomessa oli viime vuonna noin 4000 häätöä. Luku voi itsessään kuulostaa suurelta, mutta ei suhteutettuna siihen että 1,4 miljoonaa ihmistä asuu vuokralla. ”Tässä puhutaan promilleista”,  Suomen Vuokranantajien päälakimies Tarik Ahsanullah muistuttaa. 

”Itse lainsäädäntö ja vuokranantajan oikeusturva ovat kunnossa”, Ahsanullah kertoo, mutta muistuttaa siitä, että korjattavaakin on. 

”Häätöprosessi kestää liian kauan. Siihen voi mennä helposti 6 kuukautta ja tänä aikana vuokralainen jättää usein vuokrat maksamatta.”

Vastuutaan ei voi ulkoistaa 

Asuntosijoittamiseen on monta eri tapaa ja strategiaa. Suomen Vuokranantajien päälakimies Tarik Ahsanullah neuvoo ottamaan omaa vastuuta ”parempi ja huonompi tapa”-tyyppisen ajattelun sijaan. 

Täysin riskitöntä kohdetta ei ole, mutta riskit ovat erilaisia. Rakenteilla olevan asunnon ostaja saattaa törmätä niin sanottuun taloudelliseen virheeseen. Siis siihen, että hoitovastike on kohdetta myytäessä arvioitu liian alas. 

Tuottolaskelma menee uusiksi, kun kolmen euron vastikkeen sijasta pitäisikin maksaa viisi euroa neliöltä. Tilanne ei ole kuitenkaan toivoton, koska se antaa mahdollisuuden hakea myyntihinnan alennusta. 

Esimerkki ei suinkaan tarkoita sitä, että vanhempi kohde olisi lähtökohtaisesti parempi tai riskitön.  Vanhemmassa kohteessa saattaa realisoitua riski vaikkapa siitä, että yhtiön rakennuksia ei ole korjattu ajallaan, jolloin korjauskustannukset nousevat odotettua korkeammiksi.

Asuntosijoittamisen yhtenä etuna on, että omalla toiminnallaan voi vaikuttaa niin tuottoihin kuin riskiinkin. Asioita voi ulkoistaa, mutta vastuuta ei. 

Asuntovälittäjä voi auttaa löytämään hyvän vuokra-asunnon, mutta koska kirjo on laaja, tulee asuntosijoittajan itse varmistua siitä, että kohde on hyvä. Asuntorahasto voi olla helppo tapa sijoittaa, mutta sitäkään ei kannata tehdä sokeasti tutustumatta hallinnointipalkkioihin. 

Papereihin siis kannattaa tutustua, mutta kuinka paljon aikaa aloittelevan asuntosijoittajan kannattaa omaan juridiseen osaamiseensa panostaa? 

”Hyvään vuokratapaan kannattaa tutustua ja asuntoon liittyvät paperit kannattaa käydä läpi. Asuinhuoneiston vuokrauksesta annettu lakikin on kirjoitettu tavalla, jonka maallikkokin ymmärtää”, Tarik Ahsanullah kertoo. 

Tutusta hyvään vuokratapaan täältä. Täältä löytyy laki asuinhuoneiston vuokraamisesta

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös