Arvo-osakkeet

Kaivosyhtiö Endomines kyntää tappiolla kullan hinnannoususta huolimatta

Kultakaivosyhtiön puolivuotiskatsaus oli kova pettymys sijoittajille.

Sijoittajien tuomio kaivosyhtion puolivuotiskatsauksessa julkistetulle tuloskehitykselle oli kova. Yhtiön markkina-arvosta suli eilen 10,6 prosenttia.

Kullan hinnan kehityksellä on suora vaikutus Endominesin kaltaisiin kultamalmin kaivostoimintaa harjoittaviin yhtiöihin. Kullan hinta vaikuttaa selvällä vipuvaikutuksella tuotetusta kultamalmista saatavaan hintaan ja lisäksi myös kultaesiintymien malmintuotantoon.

Kullan spot-hinta on noussut syksystä 2018 lähtien rajusti, yli 60 prosenttia. Siitä huolimatta Endominesin tuloskunto menee väärään suuntaan.

Kultakaivosyhtiö kasvatti kyllä reippaasti liikevaihtoaan tammi-kesäkuussa. Liikevaihto oli 10,5 miljoonaa kruunua, kun se vuosi sitten oli vain 3,5 miljoonaa.

Yhtiön tuloskunto kuitenkin romahti, sillä liiketappio syveni lähes -57 miljoonaan kruunuun viime vuoden -22 miljoonasta kruunusta. Osakekohtainen tulos oli -0,61 Ruotsin kruunua, kun se oli vertailukaudella -0,57 Ruotsin kruunua.

Endomines harjoittaa kaivostoimintaa kultakaivoksissaan Suomessa ja Yhdysvalloissa. Sen tavoitteena on kasvattaa arvoaan kehittämällä esiintymistä taloudellisesti kannattavia kaivoksia, jotka toimivat kestävän kehityksen käytäntöjen mukaisesti. Yhtiö hakee myös kasvua fuusioiden, yritysostojen ja muiden yhteistyöjärjestelyjen kautta. Endominesin osakkeet noteerattu Tukholmassa ja Helsingissä.

Endominesin viime vuosi meni raskaasti tappiolle, kun liikevoitto painui 52 miljoonaa euroa pakkaselle.

Yhtiöllä on Yhdysvaltojen Idahossa viisi kultaesiintymää ja sillä on malminetsintälupa sekä kaivoksia Itä-Suomessa. Yhtiö on käynnistänyt tuotannon ylösajoa USA:n Fridayn kaivoksella.

Vaikeuksia uudella USA:n kaivoksella

Yhtiön toimitusjohtaja Greg Smith kertoo, että vuoden toisen neljänneksen aikana Endomines vahvisti rahoitusasemaansa laskemalla liikkeelle kaksi velkakirjalainaa sekä toteutti suunnatun osakeannin, pääosin vauhdittaakseen Fridayn kaivoksen käynnissä olevaa ylösajoa. Toisen neljänneksen aikana Endomines toimitti ensimmäisen kultarikaste-erän, mikä on merkittävä saavutus Friday-projektillemme.

Smithin mukaan Endomines on kuitenkin kohdannut vaikeuksia Fridayn rikastamolla.

”Olemme kuitenkin kohdanneet joitakin teknisiä haasteita rikastamollamme, mikä on laskenut rikastetun malmin määrää, emmekä näin yltäneet täyteen suunniteltuun tuotantokapasiteettiin Fridayn rikastamolla toisen neljänneksen loppuun mennessä”, toimitusjohtaja kertoo.

Endominesin johto on tunnistanut rikastusjätteen kuivatuksen olevan kriittinen tuotantomäärää rajoittava tekijä. Tällä hetkellä johto arvioi vaihtoehtoja kuivatusjärjestelmän kasvattamiseksi tai parantamiseksi. Fridayn kaivoksen louhintaa rajoitettiin, jotta rikastamo ehti käsittelemään jo olemassa olevan varastoidun malmin. Tänä aikana toiminnot kaivoksella keskittyivät tulevien, myöhemmin louhittavien, malmilouhosten kehitystöihin.

Lisäksi koronapandemia aiheutti edelleen haasteita henkilöstön, sekä tiettyjen varaosien ja komponenttien saatavuudessa, mikä hankaloitti toimintaa Idahossa.

Smith uskoo, että yhtiö saavuttaa Fridayn rikastamolla täyden suunnitellun kapasiteetin tämän vuoden viimeisen vuosineljänneksen aikana.

Endomines ei anna ennusteita koko vuoden tilanteesta

Endomines on tällä hetkellä saattamassa päätökseen Transatlantic-yrityskauppaa. Yhtiö kertoi Transatlantic Miningin kanssa tehdystä aiesopimuksesta vuoden alussa.

Smitghin mukaan Transatlanticin kultaprojektit ovat erinomainen lisä Endominesin Yhdysvalloissa sijaitsevien korkean kultapitoisuuden projekteja käsittävään portfolioon. Näiden projektien hankkiminen kiihdyttää yhtiön kasvua, sekä tarjoaa Endominesille mahdollisuuden saavuttaa 100 000 kultaunssin vuosittainen tuotanto.

Smith kertoo yhtiön odottavan luvitusaikataulun perusteella, että se pystyy aloittamaan alustavan tuotannon Transatlanticin projekteissa seuraavan vuoden aikana.

Koronapandemia vaikuttaa yhä tuotannon ylösajoon, pääasiassa aiheuttaen häiriöitä toimitusketjuissa ja vaikeuttamalla Orogranden tuotantolaitoksen rekrytointeja.

Toimintaympäristön epävarmuudesta johtuen tuotantoennusteen määrittäminen on yhä haastavaa, etenkin Fridayn kaivoksen ja rikastamon ylösajovaiheen edelleen ollessa käynnissä. Endomines ei edelleenkään anna tarkempaa arvioita koko vuoden tuloskehityksestä.

Oman varjonsa Endominesin tulevaisuuteen tuo myös kassatilanne.

Analyysitalo Inderesin analyytikko Petri Gostowski arvioi, että Endomines kassatilanne on haastava ja yhtiö tarvitsee varsin pikaisesti uutta rahoitusta pelkästään operatiivisen liiketoiminnan pyörittämiseen.

”Q2:n malminsyötön ongelmat, rahoitustilanne sekä epävarmuudet siitä, koska suuremman kultapitoisuuden malmia päästään syöttämään aiheuttavat ennusteisiimme kuitenkin laskupainetta vuoden 2020 osalta. Kultamarkkinoilla tilanne on vahva, mutta tämän suora hyödyntäminen vaatisi vahvempaa rahoitusasemaa ja tuotantohaasteiden ratkomista, jotka mahdollistaisivat tämänhetkisen täyden kapasiteetin tuotantovolyymin Fridayssä”, Gostowski toteaa Inderesin raportissaan.

Analyytikot odottavat Endominesin osakekohtaisen tuloksen pysyvän tappiolla tämän ja ensi vuoden. Vasta vuonna 2022 odotuksissa on 0,56 kruunun positiivinen osakekohtainen tulos, jolloin P/E-kerroin nykykurssilla olisi 11x.

Inderesin suositus Endominesin osakkeelle on vähennä ja osakkeen tavoitehinta on 6,65 kruunua. Osakkeen kurssinoteeraus oli perjantaina 6,1 kruunua.

Korjaus: Artikkelissa luki virheellisesti, että Inderesin tavoitehinta Endominesin osakkeelle olisi 3,65 kruunua. Oikea luku on 6,65 kruunua. Virhe korjattu 30.8. 2020 kello 9.20.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös