Makrotalous

Keskuspankki reivasi kurssiaan ja löysensi inflaatiotavoitetta – pitkät korot lähtivät nousuun

valtiolaina USA korkotaso talous
USA:n 10-vuoden velkakirjan korko pomppasi Jerome Powellin puheen jälkeen.

Keskuspankki Fed painottaa jatkossa korkeaa työllisyysastetta aiempaan enemmän verrattuna inflaatiotavoitteeseen.

Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin pitää Yhdysvaltojen Jackson Holessa perinteistä konferenssiaan, jossa se päivittää strategiatyötään. Kokouksen mielenkiinto kohdistuu erityisesti keskuspankin inflaatiotavoitteeseen sekä elvyttävän rahapolitiikan jatkosuunnitelmiin.

Keskuspankin Federal Reserven pääjohtajan Jerome Powell kertoi puheessaan, että Fed tavoittelee jatkossa keskimäärin kahden prosentin inflaatiota pidemmällä aikavälillä. Käytännössä linjaus merkitsee sitä, että inflaatio voi hetkellisesti ylittääkin tuon tavoitteen.

Powellin mukaan keskuspankki tavoittelee jatkossa mahdollisimman korkeaa työllisyysastetta. Erittäin matala työttömyysaste ei jatkossa ole keskuspankin näkemyksen mukaan ole inflaation kiihtymisen kannalta niin vakava asia kuin mitä aiemmin on ajateltu.

Jatkossa Fed keskittyy etenkin mahdollisimman laajan työllisyysasteen tavoitteluun.

”Maksimaalinen työllisyyden taso on laaja-alainen ja kattava tavoite. Tämä muutos kuvastaa sitä, kuinka tärkeänä pidämme vahvojen työmarkkinoiden hyötyjä”, Powell kertoi puheessaan.

Fed tulee Powellin mukaan keskittymään jatkossa sellaisiin toimiin, joilla se voi puuttua työmarkkinoiden heikkouksiin.

an Fedin toimia määrittää jatkossa entistä enemmän mahdollinen työmarkkinan heikkous ja työllisyyttä vähentäviin asioihin puuttuminen. Erittäin matala työttömyysaste ei uuden tulkinnan mukaan ole todennäköisesti Fedille samanlainen inflaatiopeikko kuin aiemmin.

Powellin mukaan nämä uudet linjaukset eivät väistämättä tarkoita rahapolitiikan suunnanmuutosta.

Powellin mukaan uudet linjaukset eivät tarkoita automaattisesti mitään tiettyjä rahapolitiikan muutoksia, mutta painavat jatkossa vaa’assa Fedin päättäessä toimistaan.

Markkinoilla Powellin puheen perusteella on kuitenkin jo vedetty johtopäätöksiä. USA:n 10-vuoden velkakirjan korkotaso lähti USA:n pörssien avauduttua yli neljän prosentin nousuun. Pitkät korot heijastelevat markkinoiden inflaatio-odotuksia ja Powellin puhe saatettiin tulkita niin, että inflaation kiihtymiselle on nyt aiempaa vähemmän esteitä.

Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvonen arvioi Powellin puheen perusteella, että keskuspankki Fed jatkaa elvytyslinjaansa.

Swedbankin pääekonomisti Heidi Schaumanin mukaan Fedin linjaus tarkoittaa sitä, että korot voivat pysyä matalina vielä pidempään.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös