Kasvuosakkeet

Salkunhoitaja: Viime vuodet ovat osoittaneet, että kasvuyhtiöistä kannattaa maksaa

Kuluttajien riippuvuus teknojättien tuotteista kasvaa.

Teknologiajätti Apple teki viime viikolla pörssihistoriaa nousemalla yli kahden biljoonan dollarin arvoiseksi yhtiöksi.

Apple on nyt arvokkaampi kuin ennen koronakriisin alkua. Viidessä kuukaudessa yhtiön arvo yli kaksinkertaistui. Yhtiön pörssitaipaleen edellinen virstanpylväs oli elokuussa 2018, hieman yli kaksi vuotta sitten, jolloin yhtiön arvo ylitti yhden biljoonan eli 1000 miljardin dollarin rajan.

Teknojättien merkitys jenkkipörsseissä on kasvanut huimasti. Esimerkiksi Facebookin, Amazonin, Netflixin, Googlen ja Microsoftin osuus S&P 500 -osakeindeksin koko markkina-arvosta on noussut jo yli 25 prosenttiin. Niiden yhteenlaskettu markkina-arvo on 7,1 biljoonaa dollaria.

Nämä viisi osaketta, yhteisnimitykseltään FAANGM-osakkeet, ovat nousseet kuluvan vuoden aikana jo 40 prosenttia, kun muut S&P 500 –indeksin osakkeiden yhteenlaskettu arvo on laskenut vuoden alusta.

Teknoyhtiöiden rooli viime kuukausien kurssirallissa on siis aivan keskeinen.

Kuluttajien riippuvuus teknojättien tarjoamasta teknologiasta kasvaa jatkuvasti, muistuttaa The Wall Street Journal. Tämä riippuvuus kasvattaa teknologiajättien myyntiä ja kasvattaa kuilua teknologia-alan ja muiden toimialojen osakkeiden välille.

Koronakriisi aikana on tullut todistettua aikaisemmin alkaneen rakenteellisten muutosten voima, arvioi Taalerin salkunhoitaja Niko Fagernäs.

”Teknologiayhtiöt ovat uusilla liiketoiminnoillaan pystyneet keräämään itselleen entistä suurempia markkinaosuuksia. Myös teknologian hyötykäyttö on noussut uusiin huippuihin. Esimerkiksi verkkokaupan osuus vähittäiskaupasta Yhdysvalloissa on kiivennyt koronakriisin aikana noin 11 prosentista noin 16 prosenttiin, mikä on monen vuoden ennustettu kasvu muutamassa kvartaalissa. Lisäksi digitaalisen viihteen, ml. videopelien kulutus on kaikkien aikojen huipussaan”, Fagernäs toteaa Taalerin markkinakatsauksessa.

Fagernäsin mukaan käytännössä yksi erittäin laaja toimiala on pystynyt hyppäämään taantuman yli ja jatkaa kasvuaan trendien tukemana.

”Tämä selittää erittäin suuren osan siitä, miksi useimmat osakeindeksit, varsinkin Yhdysvalloissa, pystyivät kimpoamaan niin nopeasti koronakriisin pohjista”, salkunhoitaja päättelee.

Teknologiayhtiöt yhtiöt ovat Fagernäsin mukaan usein perinteisen sijoitusajattelun mukaisesti liian kalliita tai liiketoiminnan tulkitaan olevan liian riskistä, sillä kovan tavoitellun kasvuvauhdin mukana täytyy tulla suuri määrä riskiä.

Kova hinta tarjoaa kuitenkin vastiketta sijoittajan rahoille, salkunhoitaja uskoo.

”Finanssikriisin jälkeinen, hidastuva länsimaailma on kuitenkin osoittanut kerta toisensa jälkeen sen, että yleensä kasvusta kannattaa maksaa.”

Taaleri uskoo edelleen, että teknologian kautta kasvusijoittaminen kuuluu osakesalkun ytimeen pitkällä aikavälillä. Taaleri pitää siksi edelleen niitä allokaatiosalkkujensa ytimessä ja näin yhtiö tehnyt jo monia vuosia.

Taaleri muutti näkemystään viime viikolla hieman ja vähensi Euroopan teollisuusyhtiöiden painoa. Fagernäsin mukaan nämä yhtiöt olivat tuottaneet oikein mallikkaasti kesän yli. Taaleri siirsi osan tästä rahasta Yhdysvaltojen osakemarkkinaan.

”Emme kuitenkaan vähentäneet osakepainoa, sillä emme näe sille tarpeeksi painavia perusteluita. Korkopuolella pidämme edelleen yrityslainamarkkinasta hyvän luottolaadun ja riskiyrityslainojen takia”, Fagernäs kertoo.

Löydä sopivin Osakesäästötili

  • Osakesäästötilinavulla pystyt ilman välittömiä veroseuraamuksia myymään tai ostamaan ulko- tai kotimaiseen pörssiin listattuja osakkeita.
  • Osakesäästötilien hinnat vaihtelevat ja palveluntarjoajia on useita. 
  • VertaaEnsin.fi on Suomen ensimmäinen palvelu, jonka kautta onnistuu osakesäästötilien vertailu.
  • Vertaamme puolestasi useat osakesäästötilit ilmaisesti ja helposti. Näet eri tilien ominaisuudet ja hinnat ennen kuin teet päätöksen.

Lue lisää

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös