Markkinakommentit

Jenkkipörssi Nasdaq nousi uuteen ennätykseen

Osakemarkkinoiden laskumarkkina jäi Yhdysvalloissa pörssihistorian lyhyimmäksi.

Rapakon takana aloitettiin pörssiviikko ennätystunnelmissa. S&P 500 -osakeindeksi sulkeutui lähelle ennätyslukemaansa ja teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi nousi uuteen kaikkien aikojen ennätykseensä, kun indeksi nousi 1,1 prosenttia maanantaina.

Nasdaqin elpyminen koronakuopasta on ollut häikäisevä. Indeksi kävi maaliskuun lopulla alle 7000 pisteen, mutta on sen jälkeen kivunnut tasaisesti kohti tämän hetken lähes 11 300 pisteen tasoa.

Nasdaq-indeksi on jo reippaasti ylittänyt ennen koronakriisiä saavuttamansa huipun. Viidessä kuukaudessa Nasdaq on kivunnut yli 60 prosenttia.

Osakeindeksien nousu on käytännössä sulattanut koronakriisistä alkaneen karhu- eli laskumarkkinan, joka jäi vain hieman yli kuukauden mittaiseksi. Kyseessä on pörssihistorian lyhyin karhumarkkina.

USA:n uuden elvytyspaketin jumittuminen kongressin demokraattien ja republikaanien kiistoihin, USA:n ja Kiinan kauppakiistan kiihtyminen tai koronapandemian jatkuminen ei näytä estävän amerikkalaisten osakeindeksien voittokulkua.

Koronakriisi näyttää tilastojen valossa nyt hieman valoisammalta Yhdysvalloissa. Uusien tartuntojen määrä on ollut laskussa heinäkuun lopulta lähtien eikä päivittäisten kuolintapausten määrä näytä enää nousevan.

Myös talousluvut kielivät orastavasta elpymisestä.

”Yhdysvalloissa viikoittaisten työttömyyskorvaushakemusten määrä jäi alle miljoonaan, mikä oli positiivinen yllätys. Näin matalaa tasoa ei ole nähty koronakriisin puhkeamisen jälkeen, mutta normaaliajoista ollaan silti vielä kaukana. Heinäkuun vähittäismyynti kasvoi 2,7 % % ja teollisuustuotanto laski 8,2 % edellisestä vuodesta”, toteaa Nordean sijoitusstrategi Hertta Alava pankin viikkokatsauksessa.

Nordean toinen sijoitusstrategi Ville Korhonen toteaa, että markkinoiden kehitys on luonnollisesti saanut tukea hyvistä talousluvuista, joita kesän aikana on julkaistu.

”Nämä luvut kertovat selvää ja laajaalaista kieltä talouden aktiviteetin kohenemisesta. Nyt näyttäisi siltä, että meneillään olevalla kolmannella vuosineljänneksellä talous olisi kääntymässä jälleen selvään kasvuun ja ensimmäisen vuosipuoliskon taantuma oltaisiin karistamassa jaloista useimmissa maissa”, Korhonen toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös