Talouden trendit

Palkansaajien tuloverotus uhkaa kiristyä – ”pahinta myrkkyä tässä vaikeassa tilanteessa”

Budjettiriihen velkaelvytys ja kotitalousvähennyksen korotus uhkaa nostaa palkkaverotusta puolella miljardilla eurolla ensi vuonna, varoittaa Veronmaksajain Keskusliitto.

Palkansaajamaksujen muutokset uhkaavat kiristää palkkaverotusta selvästi vuonna 2021. Muutosten vaikutuksesta palkansaajan tuloveroprosentti on nousemassa eri tulotasoilla 0,4-0,6 prosenttiyksikköä. Kokonaisuudessaan arvioidut maksumuutokset uhkaavat kiristää palkkaverotusta jopa puoli miljardia euroa.

Näissä Veronmaksajain Keskusliiton laskelmissa palkansaajan työttömyysvakuutusmaksun oletetaan nousevan 0,75 prosenttiyksikköä ja sairausvakuutuksen päivärahamaksun 0,15 prosenttiyksikköä. Toisaalta sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksun oletetaan alenevan 0,04 prosenttiyksikköä.

Palkansaajien veroprosentit uhkaavat nousta esimerkiksi noin 3500 euroa kuukaudessa ansaitsevilla palkansaajilla tämän vuoden 30,5 prosentista 31,0 prosenttiin ensi vuonna.

Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen odottaa hallituksen budjettiriihestä päätöksiä palkkaverotusta nyt uhkaavan kiristymisen estämisestä. Sosiaalivakuutusmaksujen kiristyspaineita on purettava ja toteutettava tarvittavia kevennyksiä tuloveroperusteisiin.

”Budjettiriihessä on syytä taittaa ansiotulojen verotusta vuonna 2021 nyt uhkaava kiristyminen kevennykseksi”, Lehtinen sanoo.

Lehtinen korostaa, että koronavirusepidemian aiheuttamasta syvästä taantumasta toivuttaessa haurasta kotimaista kysyntää on syytä erityisesti vaalia.

”Ansiotulojen verotuksen kiristyminen olisi pahinta myrkkyä tässä vaikeassa tilanteessa. Kansalaisten nettoansioiden ostovoimaa on nyt syytä vahvistaa verotusta keventämällä eikä leikata kiristyvillä veroilla.”

Hallituksen elvytyslinja on ollut tähän asti hyvin yksipuolinen, kun lisäbudjeteissa on keskitytty pelkkiin menopuolen toimiin. Tasapainoisessa kokonaisuudessa pitäisi elvyttää myös verotusta keventämällä, ei pelkästään julkisia menoja kasvattamalla.

”Veroelvytystä tarvitaan jatkossa menoelvytyksen rinnalle”, Lehtinen linjaa.

Lehtinen ehdottaa lisäksi, että kotitalousvähennyksen enimmäismäärä korotettaisiin 2250 eurosta 3000 euroon jo kuluvana vuonna. Se olisi koronarajoituksista erityisesti kärsineiden kotitalouspalvelujen nopeavaikutteista täsmäelvytystä.

”Korottamalla vuoden 2020 kotitalousvähennystä kannustettaisiin jo tänä syksynä kotitalouksia mukaan työllistämään ja helpottamaan alan yrittäjien ahdinkoa.”

Lehtinen ehdottaa, että kotitalousvähennyksen enimmäismäärä pidetään 3000 eurossa myös vuonna 2021. Lisäksi kotitalousvähennykseen tällä vaalikaudella tehty leikkaus tulisi ensi vuonna purkaa palauttamalla vähennys 50 prosenttiin työkorvauksesta.

Sanna Marinin (sd.) hallitus on päättänyt vuoden 2020 ensimmäisessä ja toisessa lisätalousarviossa lukuisista määräaikaisista ja kohdennetuista toimenpiteistä koronaviruksen terveydellisten ja taloudellisten vaikutusten torjuntaan.

Valtion budjettitalouden määrärahoina päätösperäiset muutokset ovat yhteensä noin 4,1 miljardin euron panostuksia, joista osa kohdistuu myöhemmille vuosille. Lisäksi huojennetut verojen maksujärjestelyt heikentävät valtion taloutta noin 1,4 miljardilla eurolla vuonna 2020, sillä valtio kompensoi myös kuntien verotulomenetykset. Yrittäjien sosiaaliturvaetuuksiin ja yritysten sosiaaliturvamaksuihin liittyvät väliaikaiset järjestelyt heikentävät lisäksi sosiaaliturvarahastojen taloutta kuluvana vuonna.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös