Oma talous

Tällainen on verottajan kädenojennus työntekijöille koronakriisin keskellä

Verohallinto on tehnyt linjauksen kasvomaskien käytöstä aiheutuvista kuluista.

Verohallinnon mukaan työntekijä voi vähentää kasvomaskeista aiheutuneita kuluja verotuksessa.

Verohallintoon on tullut elokuun aikana paljon kysymyksiä siitä, voivatko palkansaajat vähentää kasvomaskeihin liittyviä kuluja verotuksessa.

Verottajan linjauksen mukaan työntekijä voi vähentää maskeista aiheutuneita kuluja verotuksessa. Maskia työssään käyttävät tekevät vähennykset tulonhankkimismenoina. Kodin ja työpaikan välisiä matkoja joukkoliikenteessä tekevät voivat vähentää maskikustannuksia matkakuluissa 13.8. alkaen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi 13.8. suosituksen, jossa kannustettiin maskin käyttöön joukkoliikenteessä. Samalla tuli tarve tarkastella myös maskien verotukseen liittyviä asioita uudestaan.

”Verohallinto suhtautuu vakavasti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositukseen ja halusimme tehdä linjauksen maskien verokohtelusta nopeasti. Haluamme tukea vastuullista toimintaa koronatilanteessa myös verotuksen keinoin”, toteaa johtava veroasiantuntija Tero Määttä Verohallinnosta.

Itse ostettu maski on verottajan mukaan tulonhankkimiskulu työssään kasvomaskeja tarvitseville työntekijöille.

Työnantaja voi antaa työntekijälle verovapaasti kasvomaskeja. Verovapauden kannalta ei ole väliä, käyttääkö työntekijä maskia töissä vai matkalla töihin.

Jos maskia tarvitaan työssä ja työntekijä hankkii maskin itse, voi työntekijä vähentää maskeista aiheutuneet kulut työnhankkimiskuluina. Jokaiselle palkansaajille myönnetään automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennys. Jos työntekijälle kertyy tulonhankkimismenoja enemmän kuin 750 euroa vuodessa, tulee kaikki tulonhankkimismenot ilmoittaa verotuksessa. Jos tulonhankkimismenot ovat alle 750 euroa, ei veroilmoituksessa tarvitse ilmoittaa kuluja.

Verohallinto on linjannut myös, että maskikuluja voi vähentää kaksi euroa jokaiselta päivältä, joina työntekijä on kulkenut julkisella kulkuvälineellä kodin ja työpaikan välisen matkan itse ostamaansa maskia käyttäen. Kahden euron vähennyksiin ei tarvita erillistä selvitystä.

Maskien kuluja voi vähentää vain niiltä kodin ja työpaikan välisiltä matkoilta, jotka on tehty Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen antaman suosituksen jälkeen 13.8.2020.

Omavastuu kodin ja työpaikan välisissä matkakuluissa on 750 euroa. Jos työntekijälle kertyy tänä vuonna kodin ja työpaikan välisiä matkakustannuksia enemmän kuin 750 euroa, tulee työntekijän ilmoittaa verotuksessa kaikki kustannukset.  Omavastuuta ei tule vähentää itse.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös