Talouden trendit

Taloussanomat: Yrittäjä irtisanoi sähkösopimuksen ja sai 1900 euron laskun

Savolainen yrittäjä koki ikävän yllätyksen irtisanoessaan epäedullista sähkösopimustaan.

Yksi tärkeimpiä asioita selvittää uudessa sähkösopimuksessa on sopimuksen voimassaoloaika – eli siis, onko sopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassaoleva.

Tämän asian unohtaminen kävi kalliiksi savolaisyrittäjälle.

Taloussanomat kertoo, että nimeltä mainitsematon yrittäjä teki sähkönhankintaan erikoistuneen Greene-yhtiön kanssa sähkösopimuksen. Yrittäjä ei kuitenkaan ollut sopimukseen tyytyväinen.

Yrittäjä oli ollut siinä uskossa, että uuden sopimuksen ansiosta sähkön hinta laskisi. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan jo muutaman kuukauden kuluttua tuli ilmoitus sähkösopimuksen kuukausihinnan noususta.

Yrittäjä sai sovittua, ettei kuukausihintaa nostettaisi. Kuitenkin sähkön hinta kallistui koko ajan, ja yrittäjä päätti irtisanoa sopimuksen.

Sopimuksen irtisanominen osoittautui kalliiksi oppirahaksi.

Sähkösopimus oli nimittäin määräaikainen kolmen vuoden sopimus. Sopimuksen irtisanominen kesken sopimuskauden johti siihen, että yrittäjän maksettavaksi lankesi peräti 1900 euron suuruinen sopimussakko.

Sähkösopimuksen välittäneen Greene Oy:n toimitusjohtaja Topi Saukkonen kertoo, että yritysten välisissä sopimuksissa on aina tarkasti määritelty, mitä tapahtuu silloin, jos sopimusta rikotaan. Saukkosen mukaan Greene ei voi tässä tilanteessa tehdä mitään.

Sähkösopimuksen määräaikaisuus kannattaa huomioida sähkösopimuksen kilpailuttamisessa. Sähkösopimuksen voi kilpailuttaa uudestaan ilman rajoituksia. Kannattaa kuitenkin huomioida, että mikäli vanha sähkönmyyntisopimus on määräaikainen eikä sopimuskausi ole vielä päättynyt, sähkönmyyjää ei voi vaihtaa ilman painavaa syytä. Määräaikainen sopimus sitoo lähtökohtaisesti molempia osapuolia sopimuskauden ajan.

Määräaikainen sähkösopimus päättyy määräajan umpeutuessa, mutta sopimuksen voi kuitenkin irtisanoa esimerkiksi muuton vuoksi, jos ei ole sovittu toisin, kertoo Kuluttajaliitto.

Määräaikaisessa sopimuksessa sähkön hintaa ei voida myöskään muuttaa kesken sopimuskauden lukuun ottamatta verojen ja muiden julkisten maksujen muutoksia. Kuluttajaliitto muistuttaa, että määräaikainen sopimus voi kuitenkin olla sidottu indeksiin, jolloin hinnat muuttuvat indeksin mukaisesti.

Sen sijaan toistaiseksi voimassaolevan sähkösopimuksen irtisanomisaika on kuluttajalle 14 vuorokautta. Toistaiseksi voimassaolevassa sopimuksessa hintoja voidaan muuttaa sähkömarkkinalain ja sopimusehtojen puitteissa.

Lue myös tämä: Analyysi: Sähkön siirtohinnat jatkavat paisumistaan – olennainen tieto puutteellista ja sekavaa

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös