Indikaattorit

Elpyykö Suomen talous? – teollisuuden tilaukset jatkavat rajua laskua

Ekonomistin mukaan Suomen talous ei ole elpymässä.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2020 elokuussa 17,3 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Koko alkuvuonna tammi-elokuun aikana tilaukset vähenivät 14,7 prosenttia vuodentakaisesta.

Teollisuuden tilaukset ovat laskeneet yhtäjaksoisesti kahdeksan kuukautta.

Päätoimialoittain tarkasteltuna tilaukset vähenivät paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla 24,0 prosenttia sekä metalliteollisuudessa 19,1 prosenttia vuodentakaisesta. Kemianteollisuuden uudet tilaukset sen sijaan kasvoivat 3,6 prosenttia edellisvuodesta.

Tilastokeskus muistuttaa, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Teollisuustuotanto kasvoi elokuussa edellisestä kuukaudesta mutta laski vuodentakaisesta.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi elokuussa 2,0 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2020 elokuussa 2,4 prosenttia pienempi kuin vuoden 2019 elokuussa. Tammi-elokuussa työpäiväkorjattu tuotanto laski 3,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Päätoimialoista kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi elokuussa eniten sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 13,4 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Toimialoilla kaivostoiminta ja louhinta sekä metalliteollisuus tuotanto kasvoi 4,8 prosenttia verrattuna heinäkuuhun. Tuotannon lasku oli voimakkainta puolestaan sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuoltossa, jossa tuotanto väheni 4,8 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Metsäteollisuudessa laskua oli 2,2 prosenttia ja kemianteollisuudessa 1,0 prosenttia verrattuna heinäkuuhun.

Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist tulkitsee teollisuustilastoja niin, ettei elpymisestä ole tietoakaan.

”En onnistu parhaalla tahdollakaan löytämään elpymistä, josta jotkut twitteristit puhuvat. Toki toukokuu oli pääpahis, mutta elokuu on yhä surkea lukema”, Appelqvist kirjoittaa Twitterissä.

Etlan tutkija Ville Kaitila suhtautuu tuoreisiin suhdannetilastoihin hieman optisistisemmin.

Teknologiateollisuuden johtava ekonomisti Jukka Palokangas muistuttaa, että Suomen teollisuus elpyy samaa tahtia kilpailijamaiden kanssa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös