Indikaattorit

Suomalaisten kuluttajaluottamus elpyi hiukan marraskuussa

kuluttajaluottamus talous kuluttajat talous
Kuva: Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattori oli marraskuussa -4,8, kun se lokakuussa oli -6,9 ja syyskuussa -5,9.

Viime vuoden marraskuussa luottamusindikaattori sai arvon -5,0. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -1,8. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–18. marraskuuta 1 157 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä odotukset omasta ja Suomen taloudesta kohenivat hieman marraskuussa lokakuuhun verrattuna. Sen sijaan näkemys oman talouden nykytilasta heikkeni. Lisäksi kuluttajien aikeet käyttää rahaa kestotavaroiden hankintaan vähenivät aavistuksen.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden vastaavaan aikaan nähden luottamusindikaattorin osatekijät – Suomen talouden odotuksia lukuun ottamatta – menivät marraskuussa jonkin verran huonompaan suuntaan.

Marraskuussa kuluttajien kuva Suomen talouskehityksestä oli kuitenkin edelleen synkkä, Tilastokeskus kertoo. Myös arvio oman talouden nykytilasta oli heikko mutta odotus sen lähikuukausista jo pitkän ajan keskimääräisellä tasolla. Kestotavaroiden ostoaikeita oli kuluttajilla marraskuussa yhä hieman tavanomaista enemmän.

Kuluttajien odotus myös Suomen yleisen työttömyystilanteen kehityksestä parani marraskuussa selvästi mutta on silti edelleen ankealla tasolla. Sama pätee arvioon omakohtaisen työttömyyden tai lomautuksen uhasta kyselyhetkellä työllisten eli palkansaajien ja yrittäjien keskuudessa. Kuluttajien arvio kuluttajahintojen nousuvauhdista tulevina kuukausina laski vaihteeksi hieman marraskuussa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös