Talouden trendit

Varakkaat suomalaiset piilottaneet verotietonsa medialta – Journalistiliiton mielestä käytäntö sotii avoimuutta vastaan

Varakkaat suomalaiset pystyvät tietyin perustein kieltämään verotietojensa julkistamisen.

Verottaja on luovuttanut medialle vuoden 2019 verotietoja varakkaimmista suomalaisista. Verottajan tietojen mukaan eniten verotettua ansiotuloa sai Suomessa viime vuonna jälleen peliyhtiö Supercellin Ilkka Paananen, jonka ansiotulot olivat 11,8 miljoonaa euroa. Kovimmat pääoma- ja ansiotulot oli Sinituotteen omistajalla, Ilkka Brotheruksella. Hänen pääoma- ja ansiotulot olivat viime vuonna peräti 65 miljoonaa euroa.  

Verohallinto luovuttaa henkilöiden tuloverotuksen julkisia tietoja journalistisiin tarkoituksiin sähköisessä muodossa. Tuloverotiedot luovutetaan vain niistä henkilöistä, joiden verotettavat ansio- ja pääomatulot ovat vähintään 100 000 euroa.

Varakkaat suomalaiset voivat kuitenkin vastustaa verotietojen luovutusta henkilökohtaiseen erityiseen tilanteeseen liittyvällä perusteella. Ilman tällaista perustetta verottaja ei voi hyväksyä vastustamispyyntöä. Tällainen peruste voi liittyä esimerkiksi henkilön terveyteen, omaan tai läheisten turvallisuuteen tai ammatissa tai työtehtävässäsi toimimiseen. Verohallinto arvioi perusteet aina tapauskohtaisesti.

Verohallinnon mukaan perusteeksi ei riitä se, että henkilö suhtautuu kielteisesti tietojen luovuttamiseen tiedotusvälineille tai niiden julkaisemiseen yleensä. Myöskään pelkkä viittaus lainsäädäntöön ei ole riittävä peruste.

Noin 4600 suurituloista suomalaista yrittää tänä vuonna piilottaa verotietonsa medialta, kertoo Journalistiliitto. Nämä suurista tuloista nauttivat ovat kieltäneet tulo- ja verotietonsa julkaisun listalla, jonka verottaja toimittaa tiedotusvälineille.

Journalistiliitto vastustaa verotietojen piilottamista medialta.

”Verottajan toiminta sotii yhteiskunnan avoimuutta vastaan. Kyse on yhteiskunnallisesti tärkeästä asiasta. Suomalaisilla on oikeus tietää, kuka maassa käyttää taloudellista valtaa. Verotiedot tuovat läpinäkyvyyttä palkka- ja ansiokeskusteluun”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho liiton tiedotteessa.

Ahon mukaan rikkaat voivat piilottaa verotietonsa, koska verottaja on tulkinnut EU:n tietosuoja-asetusta uudella tavalla. Journalistiliitto ja Medialiitto kantelivat vuosi sitten oikeuskanslerille tästä verottajan tulkinnasta. Hyvätuloiset ovat perustelleet verotietonsa salaamispyynnöt ”henkilökohtaisella erityisellä syyllä”.

Journalistiliitot ja Medialiitto haluavat oikeuskanslerin selvittävän, millä kriteereillä verohallinto on punninnut ”henkilökohtaisia syitä” suhteessa sananvapauteen.

”Huolena on, että verottajan lisäksi muutkin viranomaiset alkavat tulkita tietosuoja-asetusta niin, että rajoittavat siihen vedoten yhteiskunnallisesti tärkeiden tietojen julkisuutta”, Hanne Aho painottaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös