Sijoitusuutiset

Yksityissijoittajien osakekaupoissa ostoryntäys USA:n vaalien alla

Yhdysvaltain vaalien alla nähtiin suurimmat yksityissijoittajien osakepainon lisäykset yli puoleen vuoteen.

Suomalaisten yksityissijioittajien kaupankäynti jatkui lokakuussa erittäin vilkkaana kuukauden loppua kohden kiihtyen. Arvo-osuustileille osakepainoa kasvatettiin Nordnet Suomen kautta 68 miljoonalla eurolla. Myös osakesäästötileille osakkeita lisättiin selvästi netto-ostojen yltäessä 29 miljoonaan euroon.

Koko Helsingin pörssin euromääräinen vaihto kuitenkin laski vuodentakaisesta lokakuusta 5,8 prosenttia. Kaupankäynti väheni syyskuun euromääräiseen aktiviteettiin verrattuna 3,0 prosenttia. Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät kasvoivat 25,3 prosenttia. Pörssin kappalemääräinen kaupankäynti piristyi myös edelliskuuhun nähden 11,5 prosenttia.

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, Danske Bank, Nordea ja Pohjola) kautta kauppoja toteutettiin kappalemääräisesti 18,0 prosenttia viime vuoden lokakuuta enemmän. Yksityissijoittajien kappalemääräisessä kaupankäyntitahdissa muodostui kasvua vilkkaasta syyskuusta 1,7 prosenttia Nordnetin ollessa suurin välittäjä sekä euromääräisesti että 10,9 prosentin osuudellaan kauppojen kappalemäärästä.

”Nordnetin kautta osakekauppaa käyvät suomalaiset yksityissijoittajat tekivät osakemarkkinoille näyttävän ostoryntäyksen lokakuun viimeisellä viikolla. Viikkotason jopa 73 miljoonan euron netto-ostoryntäys edusti jopa kolmea neljäsosaa koko lokakuun netto-ostoista. Erityisesti Nokian, Fortumin ja TietoEVRYn osakkeilla oli huomattavasti kuukauden loppua kohden kasvanutta kotimaista yksityissijoittajakysyntää”, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Osakepainon lisäystahti oli lokakuun aikana Nordnetin suomalaisasiakkaiden keskuudessa kiivainta yli puoleen vuoteen. Yhdysvaltain vaalit tai eurooppalaisissa yhteiskunnissa vähitellen lisääntyneet koronarajoitustoimet eivät ainakaan tämän valossa pelota yksityissijoittajia. Viimeaikainen markkinaheilunta on yleisesti nähty ostotilaisuutena, jatkaa Tuppurainen.

Nokia oli Nordnet Suomessa lokakuun ylivoimaisesti netto-ostetuin osake. Yksityissijoittajat tankkasivat Nokian osakkeita kuukaudessa lisää nettomääräisesti 32 miljoonalla eurolla. Nokia-ostoista yli puolet toteutettiin vasta kolmannen kvartaalin tuloksen jälkeen.

Itsessään tulospäivästä muodostuikin ”entisaikojen Nokia-päivä”, sillä päivätasolla Nokiaa ostaneiden asiakkaiden lukumäärä kymmenkertaistui kuukauden keskiarvopäivään nähden. Lokakuun viimeisellä viikolla Nokian osake saavutti jopa yli kymmenen prosentin osuuden Nordnetin suomalaisasiakkaiden kaikesta pörssikaupasta, toteaa Tuppurainen.

Nokian kolmannen vuosineljännen tulosraportti oli pettymys. Yhtiön oikaistu liikevoitto nousi vertailukauden 478 miljoonasta eurosta 486 miljoonaan euroon. Analyytikot olivat keskimäärin odottaneet kuitenkin 491 miljoonan euron liikevoittoa.

Lokakuussa suomalaiset yksityissijoittajat kevensivät Helsingin pörssin globaalia vientiteollisuutta muutamaa poikkeusyhtiötä lukuun ottamatta. Kaikkiaan yhtiötason omistusmuutokset jäivät kuitenkin osakkeiden nettomyyntien puolella erittäin maltillisiksi ilmentäen uskoa siihen, että lokakuun lopulla nähty osakemarkkinoiden alavire jäisi tilapäiseksi, analysoi Tuppurainen.

Odotuksissa on kaupankäynnin osalta vilkas marraskuu. Yhdysvaltain vaalit, neuvottelut uusista talouden elvytyspaketeista, koronarajoitustoimien ja rokotteiden kehitys sekä lähestyvä osinko-osakkeiden perinteinen ostosesonki lisäävät kiinnostusta pörssiä kohtaan, ennakoi Tuppurainen.

Ostetuimmat osakkeet

YhtiöNetto-ostoarvo (EUR)
Nokia6 296 369
TietoEVRY3 827 363
Fortum2 239 441
Kemira1 552 276
Valmet1 507 451
Sampo1 414 139
Elisa1 340 677
Tokmanni1 236 407
Neste1 170 367
Nordea996 961

Löydä sopivin Osakesäästötili

  • Osakesäästötilinavulla pystyt ilman välittömiä veroseuraamuksia myymään tai ostamaan ulko- tai kotimaiseen pörssiin listattuja osakkeita.
  • Osakesäästötilien hinnat vaihtelevat ja palveluntarjoajia on useita. 
  • VertaaEnsin.fi on Suomen ensimmäinen palvelu, jonka kautta onnistuu osakesäästötilien vertailu.
  • Vertaamme puolestasi useat osakesäästötilit ilmaisesti ja helposti. Näet eri tilien ominaisuudet ja hinnat ennen kuin teet päätöksen.

Lue lisää

Kommentoi
Ylös
>