Markkinakommentit

Sijoitusstrategit: Ensi vuonna osakekursseissa on tilaa nousulle

Toiveet rokotteesta ja talouden elvytystoimista tukevat markkinoiden riskisentimenttiä, arvioivat SEB:n sijoitusasiantuntijat.

Positiiviset uutiset koronarokotteiden kehityksestä ovat hallinneet viime viikkoina markkinatunnelmia.

Lääkejätti Pfizer ja bioteknologiayhtiö BioNTech ilmoittivat marraskuun alkupuolella koronarokotteen tutkimustuloksista. Kymmenille tuhansille vapaaehtoisille tehdyt tulokset rokoteaihionsa kolmannen ja viimeisen vaiheen tutkimuksesta ovat lupaavia. Yhtiöiden kehittämällä koronarokotteella on alustavien tutkimustulosten mukaan todettu jopa 90 prosentin suojateho. Lukema on selvästi korkeampi kuin mitä aiemmin odotettiin.

Hieman myöhemmin biolääkelääkeyhtiö Moderna kertoi kehittämän koronarokotteen rokotetestien alustavista tuloksista. Yhtiön rokotteen kolmannen vaiheen testit osoittivat, että rokotteen teho on ollut testeissä 94,5 prosenttista, mikä on siis Pfizerin rokotetta enemmän.

Vaikka laajamittaiset rokotukset eivät voi alkaa heti vuoden alusta, ovat hinnoittelevat markkinat jo odotuksia koronakriisin taltuttamisesta. Se näkyy maailman keskeisten osakeindeksien nousuna.

Whartonin rahoituksen professori Jeremy Siegel, joka on tunnettu yleensä optimistisista pörssinäkemyksistään, uskoo osakemarkkinoiden tämän hetken kasvun olevan kestävällä pohjalla. Hän näkee kolme syytä sille, että osakemarkkinat tulevat vuonna 2021 nousemaan jälleen uuteen ennätykseen.

Siegel kertoi CNBC:n haastattelussa perjantaina, että ensi vuodesta tulee ”oikein hyvä vuosi”. Siegel uskoo myös, että yritysten tulokset tulevat lyömään odotukset vuonna 2021.

SEB-pankin Suomen päästrategi Jussi Hiljanen arvioi, että vaikka viime viikkojen myönteisiä rokoteuutisia oli osattu odottaa, on niiden positiivinen markkinavaikutus, yhdessä USA:n presidentinvaalituloksen varmistumisen kanssa, ollut suuri. Markkinoiden usko siihen, että paluu uuteen normaaliin voisi tapahtua ensi vuoden kuluessa on vahvistunut.

Keskuspankit ovat tukeneet markkinoita massiivisilla operaatioilla. USA:N keskuspankki Fedin tase on kasvanut yli 70 prosenttia ja EKP:n tase lähes 50 prosenttia maaliskuusta lukien, ja taseiden kasvun odotetaan jatkuvan ensi vuonna.

Myös valtioiden edelleen jatkuvat tukitoimet tukevat markkinoita.

”Finanssipoliittiset tukitoimet tulevat jatkumaan ensi vuoden puolella, kun viime aikoina sekä USA:ssa että Euroopassa vastatuulessa olleet tukitoimet saadaan nytkähtämään eteenpäin. Odotukset talouskasvun vahvistumisesta ja tukitoimien siivittämästä talouden vihreästä siirtymästä ovat jo heijastuneet osakemarkkinoille, jossa arvo-osakkeet ja vihreä sektori ovat menestyneet hyvin syksyn aikana”, Hiljanen toteaa.

SEB:n mukaan ensi vuoteen lähdetään positiivisissa tunnelmissa talouden lyhyen aikavälin vastatuulesta huolimatta. Vaikka osakemarkkinoilla saatetaan nähdä jossain määrin voittojen kotiuttamista joulukuussa, ennakoi SEB:n varainhoidon strategi osakemarkkinoiden nousun jatkuvan ensi vuoden alussa.

”Vuoden 2021 ja 2022 tulosennusteiden valossa kursseissa näyttäisi olevan tilaa nousta. Lisäksi matala korkotaso sekä viimeaikaiset rokoteuutiset tukevat osakemarkkinoiden näkymiä. Uskon myös, että instituutiosijoittajien asemointi on ollut koko vuoden varovaista, SEB Varainhoidon strategi Matti Kantomaa arvioi.

Päästrategi Viljanen puolestaan arvioi, että valuuttamarkkinoilla edelleen yliarvostetun dollarin heikentymisen jatkuva ensi vuonna, samalla kun näemme selvää vahvistumispotentiaalia Ruotsin ja Norjan kruunuissa sekä Japanin jenissä.

”Pitkissä koroissa näemme vain varovaista nousua vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Etenkin Euroopassa pitkien korkojen nousu jäänee hyvin maltilliseksi”, Hiljanen toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös