Asunnot ja kiinteistöt

Asuntokaupan hyytymistä ei tullutkaan – ”ennusteemme heittivät häränpyllyä”

Vuosi 2020 osoittautui asuntokaupassa koronasta huolimatta yllättäen edellisvuotta ja ennusteita paremmaksi.

Kevään hetkellisen rajun pudotuksen jälkeen markkina elpyi nopeasti ja kauppamäärien kasvu kiihtyi hurjaan vauhtiin vuoden viimeisinä kuukausina, kertoo Säästöpankkiryhmä tiedotteessaan.

Myös tammikuu on alkanut ennusteita vilkkaampana, uusien myyntikohteiden määrän noustua joulukuussa lähes 30 prosenttia.

”Asuntomarkkinamme piti yllättävän hyvin pintansa viime vuonna. Vastoin omaa ennustettani käytettyjen asuntojen kauppa kasvoi viime vuonna 1,7 prosenttia edellisvuodesta ja kokonaismarkkinakin jäi plussalle 0,5 prosenttia”, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Rantasen mukaan viime vuonna tammi–maaliskuun kauppamäärissä oli kasvua vuoden 2019 ensimmäiseen kvartaaliin jopa yhdeksään prosenttia. Toisella kvartaalilla kauppamäärät romahtivat 18,5 prosenttia.

”Sieltä noustiin kuitenkin nopeasti jo kesällä. Kolmannella kvartaalilla kauppamäärät kasvoivat edellisvuodesta 2,7 prosenttia ja neljännellä 9,9 prosenttia. Joulukuussa asuntokauppoja tehtiin jo peräti 20,8 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin”, Rantanen kertoo.

Uusien myyntikohteiden määrä nousi hurjasti joulukuussa

Asuntomarkkinoiden kehityksen ennustaminen oli viime vuonna vaikeaa, myöntää Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen. Hänen mukaansa asuntokauppa kulki poikkeuksellisesti omia latujaan ja eriytyneenä makrotalouden mittareista.

”Uskon tämän olevan väliaikaista. Makrotalouden tilanne, esimerkiksi työllisyystilanteen kehitys, alkaa pitkässä juoksussa näkyä taas myös asuntokaupassa”, Mikkonen toteaa.

Rantanen kertoo, että hän ja Mikkonen ennustivat viime marraskuussa, että kauppamäärät voivat tarjonnan vähäisyydestä ja ”eioon myymisestä” johtuen laskea jopa 20 prosenttia tämän vuoden ensimmäisten kuukausien aikana vuodentakaiseen verrattuna.

”Jo nyt voin todeta, että olimme väärässä. Skenaariomme ei tule toteutumaan”, sanoo Rantanen.

Rantanen ennustaa, että saatamme hyvinkin olla nyt viime vuoden ensimmäisen kvartaalin hyvässä myyntitahdissa. Joulukuussa markkinoille tuli myytäviä asuntoja lisää yli 28 prosenttia verrattuna edellisvuoden joulukuuhun, mikä on heijastunut positiivisesti vielä tammikuunkin kauppamääriin.

Rantanen muistuttaa kuitenkin, että myytäviä kohteita oli joulukuussa Etuovessa 17,8 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Myytävistä kohteista on siis edelleen pulaa. Myös asuntojen myyntiaika lyheni joulukuussa 25 prosenttia vuodentakaisesta.

Miltä näyttää vuosi 2021 asuntomarkkinoilla?

”Nyt näyttää siltä, että tästä vuodesta voi tulla jonkin verran viime vuotta parempi, mitä tulee käytettyjen asuntojen kauppaan. Uudisasuntokauppojen uskon vähenevän viime vuodesta vielä lisää”, sanoo Rantanen.

Henna Mikkonen arvio, että talouden näkymät ovat kaksijakoiset.

”Lähikuukaudet vielä kärvistellään koronan kanssa ennen kuin tilanne helpottaa. Uskon, että vuoden jälkipuoliskolla, kun riittävä rokotekattavuus on saavutettu ja koronarajoituksista päästy, alkaa talouden voimakas elpyminen. Saatamme myös nähdä kulutuksen hetkellisen ryöpsähtämisen esimerkiksi ulkomaan matkailun nopean lisääntymisen myötä”, pohtii Mikkonen.

Omakotitalot olivat Rantasen mukaan viime vuoden kiinnostavin asuntotyyppi, ja sama trendi on yhä voimissaan.

”Etätöiden jatkuessa ihmiset haluavat enemmän tilaa ympärilleen ja omaa pihaa. Omakotitalojen Etuovi-haut kasvoivat joulukuussa 38 prosenttia edellisvuoteen verrattuna”, kertoo Rantanen.

Rantanen uskoo myös rivi- ja paritaloasuntojen sekä vapaa-ajan asuntojen kysynnän pysyvän korkealla tämänkin vuoden.

”Viime vuotta ei olisi kukaan osannut ennustaa. Meidänkin ennusteemme heittivät häränpyllyä. On mielenkiintoista nähdä, kuinka käy tämän vuoden ennusteemme asuntokaupan ja talouden kehityksestä. Vuosi on alkanut aktiivisena ja vilkkaana”, toteavat Rantanen ja Mikkonen lopuksi.

Kommentoi
Ylös
>