Yritysuutiset

Koronakriisistä kärsivä Raute antoi tulosvaroituksen – osakekurssi laskussa

Viilun, vanerin sekä viilupuun ja -palkkien valmistuslaitteistoja valmistava Raute antoi tulosvaroituksen.

Yhtiö kertoo, että alustavien tilintarkastamattomien tietojen mukaan sen liikevaihtonäkymät vuodelle 2020 ovat heikentyneet. Raute-konsernin liikevaihto vuonna 2020 laskee selvästi vuodesta 2019.

Ennakkotiedon mukaan liikevaihto on noin 115 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2019 oli 151 miljoonaa euroa. Yhtiö on aiemmin arvioinut vuoden 2020 liikevaihdon laskevan edellisen vuoden tasosta. Aiemman arvion mukaisesti liiketulos heikkenee selvästi vuodesta 2019.

Yhtiön viime vuoden heinä-syyskuun liikevaihto jäi alhaiseksi, mutta yhtiö tuloksen käännettyä voitolliseksi.

”Liikevaihtomme alhaiseksi jääminen aiheutui suurelta osin asennusvalvonta-, käyttöönotto- ja kunnossapitotöiden vaikeutumisesta matkustusrajoitusten vuoksi. Pohjois-Amerikan toimipaikoissamme jouduimme yhä useiden viikkojen sopeutustoimiin. Tässä suhteessa kotimaan ja Kiinan toimipaikkojemme tilanne oli parempi”, Rauten toimitusjohtaja Tapani Kiiski totesi tulosraportin yhteydessä.

Raute painiskelee tutun ongelman parissa: koronakriisin.

Kiiskin mukaan koronapandemian aiheuttama epävarmuus vaikutti kolmannella vuosineljänneksellä yhä voimakkaasti Rauten asiakkaiden investointipäätösten tekemiseen ja siten uusien tilausten määrään.

”Tilauskantamme on kuitenkin edelleen hyvä. Q1:n kohtuullisen hyvä uusien tilausten määrä sisälsi suurelta osin jo ennen koronakriisin alkua lähes valmiiksi neuvoteltuja tilauksia. Q2:n ja Q3:n aikana sen sijaan useat asiakkaat lykkäsivät suunnitelmiaan ja tilauksiaan markkinatilanteensa epävarmuuden takia. Suoranaisesti peruttuja hankkeita oli sen sijaan vähän, joten tilanteen aikanaan tasaantuessa arvioin nyt lykättyjen hankkeiden voivan käynnistyä nopeastikin”, Kiiski totesi.

Kiisken mukana tämän vuoden näkymät ovat jo valoisammat.

”Lokakuun alussa onnistuimme viemään päätökseen pitkän ja olosuhteiden takia poikkeuksellisen neuvotteluprosessin ja saimme lähes 55 miljoonan euron tilauksen Venäjälle. Sen ansiosta näkymämme vuoteen 2021 vahvistuivat selvästi.”

Venäjällä kysyntä ja hankkeiden suunnittelu on toimitusjohtajan mukaan yleisestikin aktiivista. Kiina oli ainoa Rauten markkina-alue, jossa toiminta on palautunut jokseenkin normaaliksi. Siellä tehtaat toimivat normaalisti ja asiakkaiden hankkeet etenivät edelleen, Kiiski kertoi.

”Myös Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa hankkeiden valmistelu on aktiivista, mutta päätöksenteko poikkeuksellisen epävarmaa”, Kiiski totesi.

Rauten osakekurssi on Helsingin pörssissä laskussa tulosvaroituksen vuoksi noin 4,7 prosenttia kello 13.10.

Raute julkaisee vuoden 2020 tilinpäätöstiedotteen aiemmin ilmoitetun mukaisesti perjantaina 12.2.2021. Yhtiö antaa siinä yhteydessä yksityiskohtaisempaa tietoa vuoden 2020 toteutuneesta liikevaihdosta ja liiketuloksesta sekä näkymistä vuodelle 2021.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös