Yritysuutiset

Wärtsilän tuloskunto pakitti odotuksiakin enemmän

Yhtiön loka-joulukuun tulosraportti oli pettymys niin analyytikoille kuin sijoittajillekin.

Jo etukäteen oli tiedossa, että viimeisestä vuosineljänneksestä tulee Wärtsilälle vaikea. Koronapandemian puhkeaminen ja ympäri maailmaa tehdyt toimenpiteet sen leviämisen estämiseksi vaikuttivat voimakkaasti Wärtsilän loppumarkkinoihin.

Yhtiön tulosraportin avainluvut ovatkin karut.

Tilauskertymä laski viimeisellä vuosineljänneksellä peräti 28 prosenttia 1,1 miljardiin euroon, liikevaihto laski 28 prosenttia 1,2 miljardiin euroon ja vertailukelpoinen liiketulos laski 49 prosenttia 103 miljoonaan euroon.

Analyytikoiden konsensusodotuksena oli lähes 130 miljoonan euron vertailukelpoinen liiketulos, joten tulosromahdus oli odotettuakin syvempi.

Wärtsilän konsernijohtaja Jaakko Eskola toteaa, että alustilausten määrä laski ennätyksellisen alhaiselle tasolle, investointeja uuteen voimalaitoskapasiteettiin lykättiin ja huoltotoimintaa siirrettiin tuonnemmaksi, koska laitteiden käyttöasteet laskivat ja matkustusrajoitukset rajoittivat huoltoinsinöörien liikkuvuutta.

Jotain positiivistakin kerrottavaa Eskolalla oli.

Energian varastointimarkkinoilla kysyntä pysyi hyvällä tasolla johtuen kasvavasta lyhytaikaisen joustavan kapasiteetin tarpeesta. Lisäksi merenkulkumarkkinoiden digitaalinen murros kiihtyi, kun uusia teknologioita ja digitaalisia sovelluksia otettiin käyttöön matkustusrajoitusten vuoksi ja kilpailuaseman parantamiseksi.

Eskolan mukaan pandemian vaikutus Wärtsilän vuoden taloudelliseen tulokseen oli odotetusti merkittävä.

”Liikevaihto laski johtuen vähäisemmästä huoltotoiminnasta ja laitetoimituksiin kohdistuvista häiriöistä. Vaikka kannattavuus parani vuoden loppua kohti, palveluiden kysynnän kausiluonteinen parannus oli odotetusti heikompi kuin aiempina vuosina.”

Koko vuoden liiketulos ja kannattavuus jäivät selvästi edellisvuotta pienemmiksi, mikä johtui konsernijohtajan mukaan pääasiassa epäsuotuisammasta liikevaihdon jakaumasta, kapasiteetin alhaisemmasta käyttöasteesta ja koronaviruksen aiheuttamasta kustannusten noususta.

Koronaviruksen taloudellisten vaikutusten minimoimiseksi Wärtsilä on toteuttanut väliaikaisia kustannussäästötoimenpiteitä, kuten harkinnanvaraisten kulujen ja työtuntien vähennyksiä sekä lomautuksia.

Eskolan mukaan kysyntäympäristö pysyy todennäköisesti haastavana lyhyellä aikavälillä.

”Lähiajan kysynnän ennakoidaan olevan samankaltaisella tasolla kuin vuoden 2020 alussa. Rokotekehitys on kuitenkin tuonut markkinoille jonkin verran helpotusta. Odotamme sillä olevan positiivinen vaikutus liiketoimintaamme vuoden 2021 aikana, kun maakohtaisia rokotusohjelmia toteutetaan maailmanlaajuisesti. Pidemmälle tulevaisuuteen katsoen olen edelleen luottavainen, että strategiamme ja viime vuonna tekemämme organisaatiomuutokset antavat meille hyvät lähtökohdat tarttua kasvumahdollisuuksiin, jotka syntyvät pyrkimyksistä tehdä meri- ja energiateollisuuksista hiilineutraaleja”, eläkkeelle jäävä Eskola kiteyttää.

Wärtsilä ei anna tässä tilanteessa vielä numeerista ennustetta kuluvan vuoden liikevaihto- tai tuloskehityksestä.

Wärtsilä ennakoi lyhyen aikavälin kysyntäympäristön olevan samankaltainen kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Ennustettavuus on kuitenkin edelleen rajallinen, ja vallitsevat markkinaolosuhteet tekevät näkymästä epävarman.

Yhtiöon hallitus ehdottaa, että tilivuodelta 2020 maksetaan osinkoa 0,20 euroa osakkeelta.

Wärtsilän tulosraportti oli selkeä pettymys sijoittajille ja osake sukelsi yli kuusi prosenttia Helsingin pörssissä torstaina noin kello 14.30.

Alla olevalla videolla OP:n analyytikko Anssi Raussi kommentoi Wärtsilän tulosraporttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös