Markkinakommentit

Vihdoinkin arvosijoittaja saa tuottoa – tässä syy

Osakemarkkinoiden näkymät ovat edelleen hyvät, arvioi Nordea.

Valtiolainojen korot ovat nousseet viime aikoina selvästi. USA:n 10-vuoden velkakirjan korko on noussut viime heinäkuun lopun noin 0,5 prosentista 1,4 prosenttiin. Korkotaso on silti huimasti alle pitkän aikavälin keskiarvon.

Osakemarkkinoiden elpymisvirettä korkojen nousu ei ole jarruttanut.

”Valtionlainakorkojen raju nousu on mennyt laajalle osakemarkkinalle pitkään läpi talousnäkymien elpymisenä. Viime kesästä lukien USA:n 10-vuoden valtionlainan korko on noussut jo prosenttiyksiköllä, ja pörssikurssit ovat jatkaneet nousuaan”, toteaa Nordean päästrategi Antti Saari pankin viikkokatsauksessa.

Saari muistuttaa kuitenkin, että osakemarkkinoiden sisällä on kuitenkin alkanut tapahtua. Arvoyhtiöt ovat viimein alkaneet tuoda tuottoa.

”Pitkään uinuneet arvoyhtiöt näyttäisivät viimein ottaneen vetovastuuta kasvuyhtiöiltä. Arvosijoittamista on pitkään pidetty yhtenä merkittävänä tuotonlähteenä, mutta finanssikriisin jälkeen kasvuyhtiöt ovat pärjänneet huomattavasti paremmin”, päästrategi toteaa.

Sytykkeen viime viikkojen käänteelle on Saaren mukaan antanut reaalikorkojen eli inflaatiosuojattujen valtionlainakorkojen nousu. Reaalikorot merkitsevät osakemarkkinoilla enemmän kuin nimelliskorot.

”Nämä ovat osakemarkkinoille yleensä seurattuja nimelliskorkoja tärkeämpiä, sillä yritysten tulokset melko usein kasvavat inflaation myötä. Erityisesti kasvuyhtiöiden, joiden kassavirta on kauempana tulevaisuudessa, osakkeet kärsivät arvostukseen käytettävän pääoman tuottovaateen noustessa.”

Sen sijaan osa arvoyhtiöistä jopa hyötyy korkojen noususta. Rahoitusala on tällainen ala, Saari toteaa.

”Jää nähtäväksi, alkaako tästä vuosia tai kuukausia kestävä arvo-osakkeiden voittokulku. Reaalikorkojen noustessa arvoyhtiöiltä on kuitenkin lupa odottaa kasvuyhtiöitä parempia tuottoja”, Saari pohtii.

Nordea pitää edelleen osakkeet ylipainossa.

”Pörssikurssit jatkoivat nousuaan helmikuussa vahvojen tulosten ja talouslukujen siivittäminä. Bidenin hallinnon uusi tukipaketti tukee entisestään näitä näkymiä”, Saari toteaa.

Suurin riski osakemarkkinoiden nousulle on sijoittajien noussut innostus.

”Se ei kuitenkaan käännä yksinään kursseja laskuun, vaan tarvitsee sytykkeen. Talouden ja tulosten kulkiessa kasvua kohti suosittelemme osakkeille ylipainoa ajoittaisesta kurssiheilunnasta huolimatta”, päästrategi toteaa.

Loka-joulukuun tuloskausi oli Yhdysvalloissa jo kolmas vuosineljännes peräjälkeen, jonka aikana yritysten tulokset ovat ylittäneet ennusteet reilummalla erolla kuin koskaan ennen koronaa.

”Yritysten vahvan tuloskunnon ja talouden elpymisen takia pidämme todennäköisenä, että tämän ja ensi vuoden tulosennusteita joudutaan yhä nostamaan”, Saari toteaa.

Nordean mukaan osakkeiden tuottomahdollisuudet ovat nyt reilusti korkosijoituksia paremmat. Kaikki osakemarkkinat ovat Nordealla ylipainossa, mutta korkomarkkinoista vain yrityslainat ja kehittyvät korkomarkkinat ovat ylipainossa.

Pankin mukaan elpymisen edetessä suhdanneherkät toimialat alkavat ottaa vetovastuuta pörssien noususta. Uskomme tämän hyödyttävän osakealueita melko laajasti.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös