Kryptot

Bitcoin on jo maailman kolmanneksi suurin valuutta – vain dollari ja euro ovat edellä

Suurimpien valuuttojen markkina-arvot.

Kryptovaluutta on jo liian suuri unohdettavaksi, arvioi Deutche Bank. Bitcoin-maksujen arvo on kuitenkin vielä kaukana tärkeimpien fiat-rahojen summista.

Saksalainen jättipankki Deutsche Bank kertoo tuoreessa raportissaan, että maailman suurin kryptovaluutta bitcoin on nopussut maailman kolmanneksi suurimmaksi valuutaksi. Suomessa aiheesta kertoo kryptovaluuttoihin erikoistunut toimittaja Jiri Keronen Bittiraha.fi-sivustolla.

Bitcoinin arvo on noussut jo yli biljoonaan eli 1000 miljardiin dollariin, pankki arvioi. Perinteisistä fiat-rahoista vain dollari ja euro ovat enää sitä suurempia. Bitcoinien yhteenlaskettu markkina-arvo siis ylittää jo kaikki muut fiat-rahat.

Bitcoinin jälkeen neljännellä sijalla on Japanin jeni.

Raportista tosin puuttuu kokonaan Kiinan juan, joka ei ole vapaasti vaihdettava valuutta. Deutche Bank kuitenkin arvioi, että juaneja olisi liikkeellä arvoltaan noin 1,4 biljoonan dollarin edestä, jolloin se menisi vielä bitcoinin edelle.

Deutche Bank toteaa, että bitcoin on jo niin merkittävä, ”ettei sitä voi jättää huomioimatta”. Bitcoin on tullut jäädäkseen ja sen arvo tulee heittelemään jatkossakin, pankki ennustaa.

Bitcoinin merkitys valuuttana ei ole tullut niiden liikkeellä olevan määrän kasvusta vaan arvonnoususta. Deutche Bank laskee, että esimerkiksi vuoden 2019 alussa bitcoin oli vain kolme prosenttia liikkeellä olevien dollarien määrästä. Kuitenkin jo helmikuussa 2021 se nousi jo 40 prosenttiin suhteessa dollareihin.

BItcoinin arvo dollareina.

Bitcoinin vertaaminen fiat-valuuttoihin ei kuitenkaan ole kovin yksiselitteistä, sillä vitcoineja on esimerkiksi olemassa vain rajallinen määrä. Sen sijaan fiat-rahan määrä kasvaa aina, kun yritykset tai kotitaloudet nostavat lainoja. Lisäksi keskuspankit voivat myös manipuloida fiat-valuuttojen arvoa rahapolitiikallaan.

Lohkoketjuanalyysisivusto GlassNode kertoo, että bitcoineja sisältävien Bitcoin-lompakoiden määrä on saavuttanut kaikkien aikojen ennätykseen, yli 36 miljoonaan. Se ei kerro kuitenkaan bitcoin-käyttäjien määrästä suoraan, sillä yhdellä käyttäjällä voi olla käytännössä rajattomasti Bitcoin-osoitteita. Monet ohjelmat myös luovat näitä osoitteita automaattisesti eri tarkoituksiin, muistuttaa Jiri Keronen Bittiraha.fi-sivustolla.

USA:n dollari on yhä selvästi suurin valuutta sekä kierrossa olevien dollareiden määrällä mitattuna että myös markkina-arvoltaan. Deutche Bankin mukaan dollareita on liikkeellä yli kaksi biljoonaa eli 2000 miljardia dollaria.

Saksalaispankin mukaan bitcoineilla tehtyjen maksujen määrä kasvaa, mutta ei yhtä rajusti kuin markkina-arvo. Tällä hetkellä bitcoineilla suoritetaan noin 500 miljoonan dollarin edestä maksuja päivässä, mikä on mitättömän vähän. Se on vain 0,02 prosenttia euroilla tehtävistä maksuista ja 0,009 prosenttia dollarimaksuista.

Dollarimaksuja on päivässä arvoltaan 5,8 biljoonan dollarin edestä ja euromaksuja 2,1 biljoonan.

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​​yhteistyötarjous

Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1% treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös