Yritysuutiset

SSAB mukaan fossiilivapaaseen terästuotantoon

SSAB, LKAB ja Vattenfall perustavat maailman ensimmäinen fossiilivapaan teräksen raaka-aineen tuotantolaitos Ruotsin Jällivaaraan.

Jällivaara SSAB terästuotanto

Teräsyhtiö SSAB kertoo tiedotteessaan, että SSAB, Ruotsin valtion omistama kaivosyhtiö LKAB ja energiayhtiö Vattenfall ovat nyt ottamassa uuden ja ratkaisevan askeleen fossiilivapaan teräksen tuotannossa maailmanmarkkinoille. HYBRIT-hankkeessa kehitetyn tekniikan teollistaminen alkaa Ruotsin Jällivaarasta (Gällivare), jonne suunnitellaan maailman ensimmäinen fossiilivapaan rautasienen – teräksen raaka-aineen – teollisen mittakaavan tuotantolaitos.

” Se, että lisäämme nyt kunnianhimoa täysin fossiilivapaan teräksen arvoketjun luomisessa, on vahva viesti SSAB:ltä ja HYBRIT-hankkeen kumppaneiltamme. Näemme selvästi, että fossiilivapaan teräksen kysyntä kasvaa, ja siten on oikein nopeuttaa uraauurtavaa yhteistyötämme”, sanoo SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist.

Teollisen mittakaavan tuotannon rakentaminen on tarkoitus aloittaa fossiilivapaan rautasienen demonstraatiolaitoksella Jällivaarassa. Sen vuosituotanto on 1,3 miljoonaa tonnia ja suunnitelman mukaan se valmistuu vuonna 2026.

Mittakaavaetuja ja päästövähennyksiä asiakkaille

Demonstraatiolaitos integroidaan pellettituotantoon ja se on osa LKAB:n muutossuunnitelmaa.

Rautasienen tuotantoa on tarkoitus laajentaa täyteen teolliseen mittakaavaan 2,7 miljoonaan tonniin vuoteen 2030 mennessä ja tuottaa raaka-ainetta muun muassa SSAB:lle fossiilivapaan teräksen tuotantoa varten.

Jällivaaran valintaa sijaintipaikaksi puolsi kokonaisarvio teollisista synergioista, joissa rautamalmin läheisyys, logistiikka, sähkön saanti ja energiaoptimointi ovat olleet tärkeitä tekijöitä.

”Kaikki alkaa kaivoksen korkealaatuisesta rautamalmista, ja muutossuunnitelmamme tarjoaa vahvat mittakaavaedut, jotka luovat perustan asiakkaidemme kilpailukykyiselle fossiilivapaan teräksen tuotannolle. Tämä on suurin asia, jonka voimme yhdessä tehdä ilmaston hyväksi”, kertoo LKAB:n toimitusjohtaja Jan Moström.

Moström kertoo, että LKAB:n muutossuunnitelman valmistuttua yhtiöt vähentävät teräsasiakkaiden globaaleja päästöjä 35 miljoonalla tonnilla vuodessa. Vaikutus on merkittävä – se on kolme kertaa suurempi kuin Ruotsin koko henkilöautoliikenteen päästöt.

SSAB ja LKAB syventävät yhteistyötään

Samaan aikaan SSAB ja LKAB syventävät kumppanuuttaan luodakseen tehokkaimman arvoketjun fossiilivapaalle teräkselle kaivoksesta asiakkaille. Yritykset tukevat ja mahdollistavat toistensa muutoksen, ja Vattenfall on mukana mahdollistajana liittyen suureen sähkön ja vedyn tarpeeseen.

HYBRIT-hankkeen kiihdyttämisen, LKAB:n strategian ja syventyvän kumppanuuden myötä SSAB tutkii mahdollisuuksia siirtyä fossiilivapaaseen tuotantoon Luulajassa suunniteltua aikaisemmin. Suunnitelma Oxelösundin tuotannon muuntamisesta vuoteen 2025 mennessä säilyy muuttumattomana, samoin kuin tavoite tuoda ensimmäisenä fossiilivapaa teräs markkinoilla vuonna 2026.

Jan Moström, Martin Lindqvist ja Anna Borg. Kuva: Fond&Fond.

Teräsyhtiön mukaan uuden rautasienitehtaan sijainti Jällivaarassa tarjoaa useita etuja sen lisäksi, että se on lähellä LKAB:n kaivostuotantoa ja jalostusta. Suuria määriä energiaa säästetään käyttämällä prosessissa valmiiksi kuumia rautamalmipellettejä.

Lisäksi 30 prosenttia kuljetusten painosta katoaa, kun rautamalmissa oleva happi poistetaan vetykaasun avulla.

SSAB:n mukaan Jällivaara tarjoaa myös mahdollisuuden fossiilivapaan sähkön hyvään saatavuuteen Vattenfallilta.

SSAB:ta seuraa 14 analyytikkoa, joista kuusi antaa osakkeelle ostosuosituksen, neljän suositus on lisää, kahden pidä ja kahden vähennä. Konsensuksen mukainen tavoitehinta on 41,7 kruunua, mikä on lähellä tämän hetken 43 kruunun kurssinoteerausta.

SSAB:n viime vuoden osakekohtainen tulos oli 3,2 kruunua, ja analyytikoiden konsensusennuste tälle vuodelle on hieman alle 3,4 kruunua. Konsensusennusteella osakkeen P/E-kerroin on 13,5x. Taseperusteinen P/B-kerroin on 0,76x, mikä ylittää edellisten kolmen vuoden noin 0,56x-tason.

Kommentoi
Ylös
>