Talouden trendit

Ovelle tulleet huijarit pääsivät käsiksi iäkkään pariskunnan pankkitiliin ja veivät 80 000 euroa

Ovelle ilmestyneitä miehiä epäillään törkeästä maksuvälinepetoksesta, kertoo Lounais-Suomen poliisi.

Lounais-Suomen poliisi on selvittänyt erikoisen tapauksen, jossa Loimaalla asuvalta iäkkäältä pariskunnalta vietiin 80 000 euroa rahaa.

Poliisin mukaan harvinainen tapahtumaketju sai alkunsa viime helmikuussa. Iäkkään loimaalaispariskunnan oven taakse ilmestyi kolme miestä, jotka pyysivät hinausapua reistailevaan autoonsa.

Pariskunnan estelyistä huolimatta kolmikko tuli sisälle asuntoon, jolloin he löysivät pariskunnan tietokoneen. Miehet selittivät pariskunnalle, että he haluavat pyytää apua tietokoneen avulla.

Miehet onnistuivat saamaan nopeasti käsiinsä myös asukkaiden nettipankin tunnusluvun, salasanan ja avainlukulistan sekä pankkikortin. Asukkaat luulivat miesten järjestelevän hinausasiaa, vaikka tosiasiassa nämä samalla hetkellä veivät vanhusten pankkitililtä 30 000 euron edestä säästöjä ja nostivat käyttötilin nostorajaa.

Sen jälkeen kolmikko poistui paikalta autolla, joka ei enää tarvinnutkaan hinausta.

”Vaikka häärääminen koneella herätti epäilyksiä, 85- ja 90-vuotiaat asukkaat eivät osanneet aavistaa, kuinka paljon vahinkoa vierailusta koituisi. Miehet olivat alusta loppuun saakka hyvin ystävällisiä ja kohteliaita”, kuvailee vanhempi rikoskonstaapeli Johanna Repo Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Rikos ei kuitenkaan jäänyt tähän. Poliisin mukaan seuraavan yön ja päivän aikana iäkkään pariskunnan tililtä siirrettiin ja nostettiin lisää rahaa.

Yhteensä loimaalaispariskunnalta anastettiin noin 80 000 euroa.

Esitutkinnassa poliisi on saanut selville, että miehet pyrkivät aiemmin samalla reissulla kolmeen muuhunkin taloon, ja kaikilla kerroilla samaiseen hinausapuun vedoten. Poliisin mukaan Naantalissa asianomistaja menetti lompakkonsa, Loimaan kahdessa muussa kohteessa miehet eivät saaneet anastettua mitään.

Poliisi pääsi tekijöiden jäljille peruspoliisityön avulla, ja esitutkinnan aikana poliisi on kuullut kaikkia kolmea miestä epäiltynä törkeään maksuvälinepetokseen. Pääkaupunkiseudulla asuvat miehet ovat myöntäneet osallisuutensa rikokseen.

Poliisi on kuullut yhteensä yhdeksää tapaukseen liittyvää henkilöä rahanpesusta.

”Tapauksen yhteydessä on lisäksi selvitetty lukuisia oheisrikoksia, joita ovat muun muassa huumausaineen käyttörikos, näpistys, törkeä rattijuopumus, kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta ja väärän henkilötiedon antaminen. Epäillyistä tekijöistä kahdella on mittava rikostausta”, Repo kertoo.

Petoksen tapahduttua ensimmäiseksi kannattaa olla yhteydessä omaan pankkiin ja sen jälkeen ilmoittaa asiasta poliisille, Repo muistuttaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös