Yritysuutiset

Kesko porskuttaa korona-aikana – myynti +17 prosenttia, positiivinen tulosvaroitus

Kauppakonserni Kesko kasvatti maaliskuussa myyntiään kaikilla toimialoillaan. Yhtiö antoi positiivisen tulosvaroituksen.

Keskon myynti oli maaliskuussa 2021 yhteensä lähes 1 024 miljoonaa euroa ja se kasvoi vertailukelpoisesti 16,9 prosenttia edellisestä vuodesta.

”Keskon myynti kasvoi kaikilla toimialoilla. Kasvu oli vertailukelpoisesti 16,9 %. Päivittäistavaramyynti K-ruokakaupoille kasvoi 13,0 %. Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa kasvu jatkui vahvana sekä Suomessa että muissa toimintamaissa. Toimialan myynti kasvoi vertailukelpoisesti 18,7 %. Myös autokaupassa myynti kasvoi selvästi. Toimituspäiviä oli yksi enemmän ja lisäksi pääsiäisen ajoittuminen kasvatti osaltaan myyntiä päivittäistavarakaupassa”, Keskon pääjohtaja Mikko Helander kertoo.

Päivittäistavarakaupan myynti oli maaliskuussa 530 miljoonaa euroa ja se kasvoi 11,3 prosenttia. Päivittäistavaramyynti K-ruokakaupoille kasvoi 13,0 prosenttia. Kespron myynti laski 2,9 prosenttia.  

Rakentamisen ja talotekniikan kaupan myynti oli maaliskuussa 391 miljoonaa euroa ja se kasvoi vertailukelpoisesti paikallisissa valuutoissa 18,7 prosenttia. Rakentamisen ja talotekniikan kaupan myynti ilman erikoiskauppaa kasvoi vertailukelpoisesti 18,1 prosenttia, Suomessa myynti kasvoi 17,6 prosenttia ja muissa toimintamaissa 18,7 prosenttia.

Autokauppa kipusi lähes 47 prosenttia

Erikoiskaupassa vapaa-ajankaupan myynti kasvoi lähes 31 prosenttia. Raportoitu rakentamisen ja talotekniikan kaupan myynti kasvoi 5,8 prosenttia.

Eniten nousi autokauppa. Autokaupan myynti oli maaliskuussa 105 miljoonaa euroa ja se kasvoi 46,6 prosenttia.

Yhden toimituspäivän vaikutus Keskon tukkumyyntiin normaaliolosuhteissa toimialasta riippuen on noin 2-4 prosenttia. Autokaupassa toimituspäivien määrällä tai ajoittumisella ei ole vastaavaa vaikutusta myyntiin.

Kesko nostaa vuoden 2021 tulosohjeistusta vertailukelpoisen liikevoiton osalta.

Yhtiö arvioi nyt vuonna 2021 vertailukelpoisen liikevoiton olevan haarukassa 570-670 miljoonaa euroa. Aiemmin yhtiö arvioi vertailukelpoisen liikevoiton olevan haarukassa 520-620 miljoonaa euroa.

Yhtiön mukaan tulosohjeistusta nostaa ennakoitua parempi myynnin kehitys kaikilla toimialoilla sekä aikaisempaa positiivisemmat loppuvuoden näkymät. Vuonna 2020 havainnollistava vertailukelpoinen liikevoitto oli 554 miljoonaa euroa.

Keskon vuoden 2021 ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihto oli noin 2 539 miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto oli noin 116 miljoonaa euroa. Vuoden 2020 ensimmäisen vuosineljänneksen havainnollistava liikevaihto oli 2 356 miljoonaa euroa ja havainnollistava vertailukelpoinen liikevoitto oli 64,6 miljoonaa euroa.

Liikevoitto on siis lähes kaksinkertaistunut viime vuodesta.

Ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihto ja vertailukelpoinen liikevoitto kasvoivat kaikilla toimialoilla. Luvut perustuvat tilintarkastamattomiin alustaviin tietoihin.

Myynti kasvaa ja kustannustehokkuus paranee

Päivittäistavarakaupassa vähittäismyynti on Keskon mukaan jatkunut vahvana ja samalla foodservice-liiketoiminta on pysynyt kannattavana vaikeasta markkinatilanteesta huolimatta. Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa kasvu sekä yritysasiakaskaupassa että kuluttaja-asiakaskaupassa on jatkunut ennakoitua parempana. Myös autokauppa on kasvanut edellisestä vuodesta.

Samanaikaisesti kustannustehokkuutta on pystytty edelleen parantamaan, Kesko kertoo. Odotukset loppuvuoden osalta ovat päivittäistavarakaupassa sekä rakentamisen ja talotekniikan kaupassa aikaisempaa positiivisemmat.

Koronapandemian kehityksen vaikutuksia on yhtiön mukaan edelleen vaikea arvioida ja siitä johtuen vuoden 2021 tulosohjeistuksen vertailukelpoisen liikevoiton vaihteluväli on edelleen leveä.

Jo usean kuukauden ajan vahvoja myyntilukuja raportoinut Kesko on noussut myös pörssissä. Viimeisen vuoden aikana osake on kivunnut jo lähes 90 prosenttia. Osakkeen kurssinousu on ylittänyt selvästi Helsingin pörssin yleisindeksin.

Kurssinousu on nostanut myös osakkeen arvostuskertoimia. Koronakriisin iskiessä päälle alkuvuonna 2020, Keskon EV/EBITDA-kerroin laski alle tason 7,5x. Nyt se on kivunnut jo yli tason 11x.

Kesko julkistaa ensimmäisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksen 28.4.2021.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös