Indikaattorit

USA:n kuluttajaluottamus romahti alimmilleen 10 vuoteen

llättävä kuluttajaluottamuksen romahdus sai aikaan voimakkaan reaktion korkomarkkinoilla.

Kotitalouksien tunnelmat ovat laskeneet yllättäen. Se selvisi perjantaina, kun tarkasti seurattu Michigan-luottamusindikaattori julkaistiin. Indeksi kertoo amerikkalaiskuluttajien luottamuksesta maansa talouteen.

Indeksin alustava lukema romahti elokuussa vain 70,2 pisteeseen, kun ekonomistien konsensusennuste oli 81,2 pistettä, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Elokuun lukema romahti peräti 11 pistettä viime vuoden elokuun 81,2 pisteen lukemasta.

Kuluttajaluottamusindeksi ei ole ollut näin alhaalla sitten vuoden 2011. Amerikkalaiset ovat nyt entistäkin huolestuneempia koronaviruksen ärhäkästi leviävästä deltamuunnoksesta, talouden näkymistä sekä inflaation kiihtymisestä.

Kuluttajien pelko inflaation kiihtymisestä ei ole yllätys, sillä heinäkuussa vuositason kuluttajahintojen muutos oli 5,4 prosenttia. Kuluttajat odottavat inflaation nousevan noin 3 prosenttiin seuraavan 5-10 vuoden aikana. Vielä kuukausi sitten amerikkalaiskuluttajien odotuksissa oli 2,8 prosentin inflaatio-odotus.

USA:n kuluttajaluottamus heijastelee myös toista kuluttajia huolestuttavaa asiaa: koronapandemiaa, joka pitää Yhdysvaltoja entistäkin lujemmin otteessaan.

Worldometer-sivuston mukaan tartuntoja on Yhdysvalloissa jo yli 37 miljoonaa ja perjantaina uusia tartuntoja todettiin yli 155 000. Vielä heinäkuun alussa päivittäisiä uusia tartuntoja oli alle 15 000. Lukema on siis yli 10-kertaistunut hieman yli kuukaudessa.

Kuluttajaluottamusindikaattorin yllättävä romahdus näkyi perjantaina välittömästi korkomarkkinoilla. USA:n 10 vuoden velkakirjan korko laski 1,37 prosentista alle 1,3 prosentin. Näin kova lasku yhden päivän aikana on poikkeuksellista. Korko on ollut laskevalla trendillä maaliskuun puolestavälistä lähtien, jolloin korko kävi hetkellisesti 1,73 prosentissa.

USA:n valtiolainat ovat sijoittajille turvasatamasijoituksia, joiden kysyntä kasvaa talouden epävarmuuden noustessa. Kysynnän kasvu nostaa velkakirjojen hintaa ja siten laskee niiden jälkimarkkinakorkoa.

USA:n keskuspankki Fed ei ole nähnyt kiihtyvästä inflaatiosta huolimatta vielä aihetta kiristää rahapolitiikkaa. Keskuspankin linja on ollut, että inflaation kiihtyminen on väliaikaista ja se johtuu talouden avautumiseen liittyvistä vaikeuksista.

Soraääniä alkaa kuitenkin kuulua.

Tällä viikolla kaksi keskuspankin päättäjää esittivät julkisuuteen kommentteja, joissa he esittivät rahapolitiikan kiristämistä.

Kansas Cityn Fedin pääjohtaja Esther George totesi, että keskuspankki voisi tässä hyvässä työllisyystilanteessa vähentää kuukausittaisia arvopaperiostoja 120 miljardilla dollarilla. Dallasin Fedin pääjohtaja Robert Steven Kaplan puolestaan arvioi, että arvopaperiostoja tulisi hidastaa lokakuuhun mennessä.

Lue myös tämä: Sijoittajat parkkeeraavat varansa – onko se vaaran merkki?

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös