Indikaattorit

Sijoittajat parkkeeraavat varansa – onko se vaaran merkki?

Takaisinostositoumusten eli ”reverse repo”-markkinan kokonaissumma on kohonnut biljoonan dollarin tuntumaan.

Erityisesti rahamarkkinarahastojen ja pankkien hyödyntämien käänteisten takaisinostosopimusten summa ylitti samalla kaikkien aikojen ennätyksen.  Taustalla on muun muassa Fedin päätös kesäkuussa nostaa takaisinostosopimusten korkoa nollasta prosentista 0,05 prosenttiin. Kyseessä on siis periaatteessa rahan tarjonnan ja rahapolitiikan kiristäminen.

Käänteisessä takaisinostosopimuksessa sijoittajat ostavat arvopaperin kuten lyhytaikaisen valtionlainan ja myyvät sen korkeammalla hinnalla takaisin. Myyntihinta riippuu tässä tapauksessa Fedin tarjoamasta korosta.

Takaisinostosopimukset ovat yleisesti koko finanssijärjestelmän yksi kulmakivistä, sillä ne tarjoavat lyhytaikaista likviditeettiä sitä tarvitseville. Käänteinen takaisinostosopimus kuitenkin pienentää rahoitusmarkkinoiden ja erityisesti pankkien likviditeettiä, kun toimijat parkkeeraavat varoja keskuspankkiin. 

Fedin repo-koron nostaminen ei kuitenkaan yksin selitä sijoittajien kiinnostusta kyseistä rahamarkkinainstrumenttia kohtaan. Markkinan kokonaissumma ylitti 500 miljardia dollaria jo aiemmin tänä vuonna. Silloin repo-korko oli vielä nollassa. Se indikoi, että useat sijoittajat eivät ehkä uskalla allokoida varoja nykytilanteessa osakemarkkinoille.

Sijoittajat ovat nyt huolissaan, että takaisinostosopimusten suosion kasvu saattaa kertoa tulevasta markkinoiden turbulenssista kuten tapahtui finanssikriisin vuonna 2008. Finanssikriisin aikana repo-markkinan koko oli parhaimmillaan peräti 2,8 biljoonaa dollaria ja käänteisten repojen osuus 378 miljardia dollaria. Silloin riskipreemioiden leventymisen lisäksi myös muun muassa Fedin madaltuneet reservit ja kenties valtion nopea velkaantuminen kasvattivat repo-markkinan kokoa.

Muutos viimeisen parin vuoden aikana on merkittävä, sillä vielä vuosina 2019 ja 2020 Fedillä oli likviditeettihaasteita. Silloin Fed joutui itse lisäämään likviditeettiä markkinoille.

Repo-markkina on tärkeässä roolissa erityisesti joukkolainasijoittajille. Ne vaikuttavat varsinkin maturiteetiltaan lyhyiden joukkolainojen kehitykseen ja toisaalta mahdollistavat Fedin ohjauskoron pysymisen halutulla välillä.

Repo-markkinoiden toiminta on tärkeä myös yrityslainamarkkinoilla. Repo-korkojen nopea kohoaminen aiheuttaa yleensä ongelmia yrityslainamarkkinoilla ja pahimmillaan jäädyttää koko yrityslainamarkkinan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös