Yrittäjyys

Yrittäjäksi testatulla liikeidealla – näin yrityskauppa onnistuu

Valmiin yrityksen ostaminen näyttää tutkimuksen valossa riskittömämmältä vaihtoehdolta kuin uuden yrityksen perustaminen. Yrityskaupan onnistumisen ratkaisee muutama tärkeä tekijä.

Toimivan yrityksen jatkaminen on usein varmempaa kuin uuden perustaminen, sillä uuden oman yrityksensä perustaneista yrittäjistä toimintansa lopettaa noin puolet ensimmäisen 3–5 vuoden aikana.

Yrityskaupalla ostetulla yrityksellä on jo testattu liikeidea, tuote tai palvelu ja asiakaskuntansa.

”Jos sinulla on esimerkiksi 50 000 euroa omarahoitusta, pystyt ostamaan noin 200 000 euron arvoisen yhtiön lisärahoituksen avulla”, kertoo yritysneuvoja Juhani Rouvinen Itä-Savon Uusyrityskeskuksesta Savonlinnasta.

Valmiin yrityksen hankinnassa on kaksi isoa ja kriittistä vaihetta: yrityksen ostaminen ja sen haltuunotto.

Rouvisen mukaan yritysostoon ei kannata rynnätä suin päin, vaan ensin on selvitettävä ostettavan yrityksen taloustilanne. Viimeisen kolmen vuoden tilinpäätöksistä ja viimeisestä tasearvosta voidaan yleensä määrittää yhtiön arvo.

”Onko yrityksen tuotteilla ja palveluilla kysyntää tulevaisuudessa? Jos vastaus on kyllä, yrityskauppaa kannattaa viedä eteenpäin”, Rouvinen toteaa.

Yrityksen haltuunotto on kriittinen vaihe

Seuraava onnistumisen kannalta tärkeä vaihe on kaupan jälkeinen yrityksen haltuunotto uudelle omistajalle. Moni asia voi tässä vaiheessa mennä pieleen.

”Haltuunotto epäonnistuu, jos asiakkuudet eivät siirry ja avainhenkilöt lähtevät ostetusta yrityksestä pois”, kiteyttää yrityskauppoihin erikoistuneen RSM Finlandin osakas Urpo Pirilä.

Asiakkaiden ja avainhenkilöiden sitouttamisen lisäksi jatkajan täytyy löytää synergioita, suunnitella tiimien tehtävät, luoda tavoitteet ja tehdä aikataulu muutokselle.

RSM Finlandin laatimassa yrityskaupan polussa sadan päivän jälkeen yrityksen uusi omistaja voi siirtyä jo niin sanottuun rutiinivaiheeseen.

Finnveran rahoituspäällikkö Elisa Sipponen selvitti Lappeenrannan teknilliselle yliopistolle tekemässään pro gradu -tutkimuksesta yrityskaupan onnistumisen edellytyksiä. Tutkimusta varten hän kävi läpi yli 1600 omistajanvaihdosta vuosilta 2010–2011.

Yrityksen ostaminen näyttäytyy selvästi oman yrityksen perustamista riskittömämmältä vaihtoehdolta.

Kolmen vuoden jälkeen 92 prosenttia omistajaa vaihtaneista yrityksistä jatkaa toimintaansa ja vielä viiden vuoden jälkeenkin selviytymisaste on 77 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan ostajan toimialatuntemus ja kokemus nousevat merkittävään rooliin yrityskauppojen onnistumisessa. Onnistuneissa yrityskaupoissa ostajalle on kertynyt kokemusta toimialalta yli kymmenen vuotta, joko yrittäjänä tai työntekijänä.

Ostajan on tunnistettava yrityksen menestyksen kriittiset tekijät

Vaikka kokemuksella on merkitystä, ostajan koulutustasolla ei näytä olevan ratkaisevaa merkitystä kauppojen onnistumiseen, ainakaan pienempien yritysten kaupoissa.

Sipposen mukaan merkittäviksi tekijöiksi nousivat ostetun yrityksen haltuunotto sekä henkilöstön ja asiakkaiden sitouttaminen parhaimmalla mahdollisella tavalla.

”Haltuunoton nopeus ja suunnitelmallisuus ratkaisevat. Ostajan pitää miettiä tarkasti, mitkä ovat ostettavan liiketoiminnan kriittiset tekijät, jotka tuottavat arvoa niin yritykselle kuin sen asiakkaille”, Sipponen kertoo.

Tutkimuksen mukaan myös ostettavan yrityksen iällä on merkitystä yrityskaupan onnistumisen kannalta. Pidempään toiminut yritys näyttää olevan turvallisempi ostokohde, sillä onnistuneissa yrityskaupoissa ostettavan yrityksen mediaani-ikä oli 12 vuotta. Epäonnistuneissa tapauksissa taas korostuvat toiminimiyritykset.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös