Indikaattorit

Kuluttajien luottamus nyt poikkeuksellisen vahvaa

Kuva: Tilastokeskus.

Kuluttajien luottamus on nyt syyskuussa miltei vahvinta koskaan, kertoo Tilastokeskus.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli syyskuussa 6,0, kun se elokuussa oli 4,0 ja heinäkuussa 4,4. Luottamus talouteen on mittaushistoriassaan 1995–2021 ollut hieman vahvempaa vain yhden kerran – joulukuussa 2017 lukema oli 6,8.

Vuodessa on tapahtunut huomattava muutos kuluttajien odotuksissa. Viime vuoden syyskuussa luottamusindikaattori sai arvon -5,9. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -1,7.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää olivat syyskuussa hyvin vahvalla tasolla. Arvio kuluttajan oman talouden nykytilasta oli valoisin koko mittaushistoriassa 1995–2021.

Elokuuhun verrattuna odotus Suomen talouskehityksestä parani syyskuussa. Muut osatekijät eli odotus ja nykytilan arvio kuluttajan omasta taloudesta sekä aikeet hankkia kestokulutustavaroita pysyivät suunnilleen ennallaan. Viime vuoden syyskuuhun nähden kaikki neljä osatekijää olivat nyt merkittävästi vahvemmalla tasolla, selvimmin odotus Suomen taloudesta.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien odotus myös yleisen työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa koheni syyskuussa hyvin valoisaksi. Sama päti työllisten eli palkansaajien ja yrittäjien näkemykseen omakohtaisen työttömyyden tai lomautuksen uhasta kyselyhetkellä.

Syyskuussa kuluttajien aavistus kuluttajahintojen nousuvauhdista eli inflaatiosta vuoden kuluttua oli pitkän ajan keskiarvonsa tasolla.

Kuten jo edeltävinä kuukausina, oman rahatilanteensa kuluttajat laskivat olevan erinomainen syyskuussa. Ajankohtaa pidettiin erittäin otollisena säästämiselle, suotuisana myös lainanotolle ja kohtuullisena kestotavaroiden ostamiselle. Mahdollisuuksia säästämiseen ennakoitiin olevan yhä melko paljon tulevina kuukausina.

Syyskuussa luottamus talouteen oli, kuten tavallista, selvästi vahvinta pääkaupunkiseudulla (luottamusindikaattori 11,3) ja heikointa Itä-Suomessa (1,6). Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt olivat optimistisimpia (13,1). Syyskuussa kielteisesti talouskehitystä arvioivat työttömät (-3,1) ja eläkeläiset (-2,3).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös