Yritysuutiset

Lehto Group ei saa edelleenkään liiketulosta plussalle

Rakennusyhtiö Lehto Group kertoi maanantaina pörssin sulkeutumisen jälkeen alentavansa vuoden 2021 taloudellista ohjeistusta.

Päivitetyn ohjeistuksen mukaan Lehto arvioi, että sen vuoden 2021 liikevaihto laskee vuodesta 2020 noin 20 prosenttia. Vuoden 2020 liikevaihto oli 545 miljoonaa euroa. Lisäksi yhtiö arvioi, että liiketulos on negatiivinen. Liiketulos oli negatiivinen myös viime vuonna, -2,9 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 liiketulos oli vieläkin syvemmällä, -42 miljoonaa euroa.

Yhtiön mukaan heikentyneen näkymän taustalla ovat erityisesti joidenkin toimitilahankkeiden tappiollisuus ja viiveet niiden toteutuksessa, kohonneet materiaalikustannukset ja heikko rakennusmateriaalien saatavuus, sekä viiveet uusien rakennushankkeiden käynnistymisessä.

Keskeisimmät vuoden 2021 liikevaihdon ja liiketuloksen kehittymistä koskevat riskit liittyvät raaka-aineiden ja materiaalien saatavuuteen ja hintojen nousuun sekä joidenkin meneillään olevien toimitilahankkeiden loppuunsaattamisen aikatauluihin ja kustannuksiin.

Aikaisemman ohjeistuksen mukaan Lehto oli arvioinut, että vuoden 2021 liikevaihto laskee vuodesta 2020 noin 15-20 prosenttia ja että liiketulos on positiivinen. Sekä liikevaihdon että liiketuloksen odotettiin painottuvan vuoden viimeiselle neljännekselle.

Kuluvan vuoden tammi-kesäkuun aikana liiketulos oli 2,6 miljoonaa euroa tappiolla, kun se vertailukaudella oli tappiolla 5,1 miljoonaa euroa. Toisen vuosineljänneksen liiketappio oli 0,8 miljoonaa euroa.

Liiketulokseen vaikutti myönteisesti heikkokatteisten projektien väheneminen. Liiketulosta painoivat liiketoiminnan tämän hetken volyymiin nähden korkeat kiinteät kulut ja joidenkin toimitilahankkeiden heikko kannattavuus.

Huhti-kesäkuun liiketappio on yllätys, sillä analyytikoiden konsensusodotus oli positiivinen liiketulos 0,8 miljoonaa euroa. Toisaalta liiketulos on parantunut nyt kuuden vuosineljänneksen ajan vertailukauteen nähden.

Toukokuun alussa yhtiön toimitusjohtajana aloittanut Juuso Hietanen kertoi puolivuotiskatsauksen yhteydessä havainneensa suuria eroja projektien lopputuloksissa.

”Yhtiön voimakkaiden nousu- ja laskuvaiheiden jälkeen näen keskeisenä tehtävänä toimintakulttuurin ja toimintatapojen vakiinnuttamisen. Haluamme olla edelläkävijä modulaaristen teollisesti esivalmistettujen rakennusten tuottaja. Tämä edellyttää erityistä täsmällisyyttä ja suunnitelmallisuutta kaikilla osa-alueilla: kaava- ja hankekehityksessä, myynnissä, suunnitteluprosesseissa ja tuotannossa”, Hietanen totesi.

Lehto Group tulee kiinnittämään aikaisempaa enemmän huomiota hanke- ja kaavakehitykseen, mutta tämän työn tulokset näkyvät vasta usean vuoden viiveellä.

Lehdon 10 viimeisimmästä neljännesvuodesta vain kahdessa liiketulos on ollut positiivinen.

Kommentoi
Ylös
>