Talouden trendit

7 tapaa spekuloida metaversumilla

Metaversumi tarjoaa spekulantille useita eri vaihtoehtoja.

Facebookin perustaja Marc Zuckerbergillä on niin voimakas usko metaversumin tulevaisuuteen, että Facebookin nimi muutettiin Metaksi. 

Metaversumin tulevaisuus on mielenkiintoinen, mutta miten metaversumiin voisi sijoittaa? Alla on seitsemän eri vaihtoehtoa.

1. Metan osake

Facebook eli nykyinen Meta on valtavan kokoinen yritys, joka panostaa nyt todella isosti metaversumin kehitykseen. Visiona on mahdollisuus mennä kavereiden kanssa virtuaaliseen konserttiin, miekkailla hologrammeja vastaan tai kokoustaa avatarien välityksellä.

Onnistuuko Meta sitten käännyttämään valtaavat sosiaalisen median käyttäjämääränsä ja valtaamaan metaversumin? Ehkä Meta voittaa, onhan sillä massiiviset resurssit käytössään. Kaikki eivät kuitenkaan Metan voittoon usko. Syy on se, että Meta on keskitetty järjestelmä.

Metaversumissa on laajalti kyse oman digitaalisen identiteetin rakentamisesta, eivätkä kaikki halua luovuttaa rakenteilla olevaa digitaalista identiteettiään Cambridge Analytican skandaalin ryvettämälle yritykselle. 

Metan tapaisen keskitetyn toimijan vaihtoehtona on lohkoketjun päälle rakennettu ratkaisu. Silloin ei ole olemassa yrityksen hallitsemaa keskitettyä tietokantaa mitä hakkeroida.   

2. Virtuaalinen kiinteistö

Mitä jos konkreettisen metsätilan sijaan ostaisikin virtuaalisen kiinteistön?

Decentralandista voi ostaa oman palan maata ja kehittää sitä haluamaansa suuntaan. Decentraland on oma metaversuminsa johon voi tuoda NFT:nsä näytille ja missä järjestetään esimerkiksi konsertteja. 

Vaikka kyseessä on pelkkä peli, on siinä mukana perinteisen kiinteistösijoittamisen piirteitä. Maata on rajattu määrä ja sijainti vaikuttaa tonttimaan hintaan. Kiinteistö on mahdollista laittaa vuokralla tai siitä voi saada mainostuloja.

Vakavuusasteesta kertoo yksittäisten tonttien varsin korkeaksi noussut hinta. Decentralandista myytiin äskettäin pala maata 2,4 miljoonan dollarin hintaan. Virtuaalista tonttia on tarkoitus käyttää muotinäytöksiin ja digitaalisen muodin myyntiin. Toisin sanoen kyseisessä kaupassa on kyse investoinnista

Mikäli Decentraland kiinnostaa, kannattaa tutustua myös toiseen projektiin nimeltään Sandbox.

3. Virtuaalinen sijoitusasunto

Kiinteistön ostaminen Decentralandista voi kuulostaa asialta, joka olisi pitänyt tehdä jo ennen kuin yksittäisten tonttien hinnat kohosivat miljooniin dollareihin. 

Ei hätää, sillä tarjolla on myös varhaisemman vaiheen vaihtoehto. Solanan lohkoketjun päälle rakennettavat virtuaaliset sijoitusasunnot ovat vasta tekeillä, mutta avaimen omaan virtuaaliseen sijoitusasuntoonsa saa ostettua jälkimarkkinoilta jo nyt. 

Millaisen asunnon sitten lopulta saa, voiko sen joskus vuokrata ja mitä muuta tuo Solanan metaversumi lopulta tuo tullessaan? Sitä ei tiedä kukaan ja siinä sen viehätys piileekin. 

Samalla tulee kyseenalaistaneeksi olisiko sittenkään halunnut aikoinaan ostaa Decentralandista palaa maata siinä vaiheessa, kun ei ollut mitään tietoa miten projekti tulee menestymään.   

4. Metaversumin polttoaine

Virtuaalisen kiinteistön ostamiseen Decentralandista tarvitaan paljon pääomaa. Jo Solanan päälle rakennetun sijoitusasunnon avaimenkin hinta voi olla monelle liian iso kustannus. Halvimmankin avaimen hinta on tätä kirjoittaessa yli seitsemän solanaa eli noin 1260 euroa. 

Ei hätää, sillä Decentralandiin voi myös sijoittaa ostamalla virtuaalisissa kiinteistökaupoissa käytettävää MANA-tokenia. Samaa valuuttaa käytetään pelin sisällä muihinkin ostoksiin ja tokenin haltijat voivat äänestää siitä, miten Decentralandia tulisi kehittää tulevaisuudessa. 

Tokenin tarjonnan pitäisi ajan myötä laskea, sillä MANA-tokenia poltetaan transaktioiden yhteydessä.

5. Kiva NFT-hahmo

Metaversumilla voi spekuloida myös hankkimalla metaversumiin liittyvän NFT:n.  Miten vaikkapa Boss Bulls Club liittyy metaversumiin? Tätä asiaa ei varmaan tiedä kukaan. Kyseessä taitaa olla pelkkä idea siitä, että jotenkin tämän voisi metaversumiin liittää. 

Äärimmäisen spekulatiivista, mutta vastaavasta projektista NFT:n hankkimalla ja Discordissa käytävään keskusteluun osallistumalla voi itse vaikuttaa siihen, miten projektia viedään eteenpäin ja miten metaversumiin kannattaisi osallistua. 

Metaversumissa tapahtuvaa funktiota odotellessa voi NFT-härän tallentaa tilille kasvamaan korkoa. Korko maksetaan uutena krypto-tokenia, eikä kukaan vielä tiedä mitä tokenilla tehdään.   

Toinen vaihtoehto on hankkia NFT, jonka tulevasta kytköksestä metaversumiin on jo selkeä suunnitelma.

Tämäkin on varsin spekulatiivinen tapa, sillä kukaan ei voi tietää tuleeko ”The Cavemen Game”-peli olemaan hyvä vai huono. 

Kolmas vaihtoehto on hankkia pelissä käytettävä NFT pelistä mitä pelataan jo nyt. Miten olisi avaruusalus pelistä Star Atlas? Varsin spekulatiivista sekin, mutta ainakin peli on sentään olemassa. 

6. Play-to-earn pelit

Star Atlas on peli, joka sisältää kaksi eri valuuttaa. POLIS on valuutta, jonka avulla voi äänestää siitä, miten peliympäristöä kehitetään. ATLAS on valuutta, jota voi tienata pelissä. Pelissä valuuttaa voi käyttää varusteiden ostamiseen ja myymiseen. Pelin ulkopuolella valuutan voi vaihtaa euroiksi.

Vastaavia muita pelifunktioon linkattuja kryptoja ovat esimerksi CAVE, KI ja GENE. 

7. Kaiken maailman johdannaiset

On kyseessä sitten Decentralandin MANA, Star Atlaksen ATLAS tai ihan mikä tahansa muu metaversumissa funktionsa saava pelimerkki, on niillä yksi mielenkiintoinen ominaisuus. 

Pelissä tarvittavat osaset voidaan nimittäin siirtää pelin ulkopuolelle.

Käytännössä veljenpojalle lahjaksi hankittavat pelimerkit saa siis hankittua keskitetystä tai hajautetusta kryptopörssistä rekisteröitymättä itse peliin. 

Kryptojen muotoon rakennetut pelimerkit ovat myös DeFi-yhteensopivia. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että niistä on olemassa johdannaisia. Decentralandin MANA on rakennettu Ethereumin päälle, mutta Ethereumin korkeat transaktiokustannukset voi kiertää ostamalla Solanan päällä toimivaa Ethereumin johdannaista. 

Kryptovaluutoista voi rakentaa valuuttapareja, jotka voi laittaa tuottamaan lukitsemalla se automaattisen markkinatakaajan mekanismin sisältävään pörssiin. Osa protokollista mahdollistaa velkavivun ja tällaisten rakennelmien laskennallinen, ei oikea, tuotto voi olla päätähuimaava. Kolminkertaisella vivulla buustatun CAVE-USD johdannaisen teoreettinen tuotto on juuri nyt hiukan vajaa 30 miljoonaa prosenttia vuodessa.  

Luku on päätähuimaava ja on tärkeää huomioida, ettei se tule sellaisenaan toteutumaan missään olosuhteissa. 

Lähes kaikki tämän artikkelin esimerkit ovat muutenkin enemmänkin spekulaatiota kuin mitään oikeaa todellisia kassavirtoja sisältäviä sijoituksia.

Siksi metaversumiin kannattaakin lähteä ennemmin pikkurahalla, ilon ja huvin kautta kuin vakavasti sijoittaen. 

Se, että GENE-tokenit saa kasvamaan yli 300 prosentin vuosivauhtia ilahduttaa Genopetsin pelaajaa siinäkin tapauksessa että GENEn euroissa mitattu arvo tippuu nollaan. Onhan niillä kuitenkin peliin sidottu viihdearvo. 

Kommentoi
Ylös
>