Talouden trendit

NFT-talous luo arvoa uudella tavalla

Uskomattomien hintoihin myytyjen digitaalisen kuvien taakse kannattaa katsoa, sillä NFT-talous luo arvoa monin eri keinoin. 

Samalla kun lohkoketjukisa tiivistyy, vilahtelee otsikoissa ja uutisissa hurjia lukuja NFT-buumin saamasta suosiosta. Varsin epätarkasta apinankuvasta voidaan maksaa miljoonia ja NFT-taidetta on myyty tänä vuonna arviolta yli 3,5 miljardin edestä. 

Kokonaisuutena NFT-markkina on hurjassa kasvussa. Viime vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä myyntiä kertyi 28 miljoonaa dollaria, kun vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä puhutaan jo 10,7 miljardista dollarista. 

Digitaalisen kuvan voi periaatteessa kuvakaapata, mutta se ei tuhoa NFT:n arvoa. Tässä seitsemän mekanismia, joiden kautta NFT:t luovat arvoa ja minkä takia niitä tehdään, myydään ja ostetaan. 

1. NFT-talous antaa taiteilijoille uusia mahdollisuuksia

NFT on lohkoketjuun kirjoitettu digitaalinen todiste omistajuudesta. NFT:n alla voi olla mitä tahansa digitaalista sisältäen kuvia, videoita, musiikkia, GIF-animaatioita, pelejä, tekstiä tai koodia. 

NFT-talous antaa taiteilijalle mahdollisuuden päästä eroon välikäsistä ja luoda suora yhteys kuluttajaan.  NFT-teknologia mahdollistaa älykkäät sopimukset, jossa taiteilijan tilille kilahtaa oma osuus joka kerta kun NFT vaihtaa omistajaa. 

Samalla taitelija voi rakentaa yhteisöllisyyttä ja kehittää innovatiivisia tapoja luomiensa NFT-tokenien arvonluontiin. Taiteilija voi esimerkiksi arpoa tietyn NFT-sarjan omistajista viisi onnekasta fania ja tarjota heille yhteisen illalliselle. 

2. NFT-talous luo entistä tehokkaamman jälkimarkkinan

Mietitäänpä mitä tahansa aikataulutettua ja lukumääräisesti rajattua tapahtumaa. 

Käyttämätön pöytävaraus on ravintoloille ongelma. Ongelma ratkeaa myymällä pöytävaraus NFT:n muodossa. Ravintola saa kassavirtaa ja estynyt asiakas voi myydä pöytävarauksen eteenpäin sille varatulla markkinapaikalla. 

Suunnitelmiin voi tulla muutoksia ja NFT-talous antaa tulevaisuudessa mahdollisuuden myydä eteenpäin jo ostettuja lippuja taidetapahtumiin, konsertteihin ja urheilutapahtumiin. NFT on erittäin vaikea väärentää ja myynti jälkimarkkinoilla on mahdollista hoitaa helposti etänä.   

3. NFT:n arvo voi perustua sen pelillisyyteen

CryptoKitties oli ensimmäisiä NFT-pohjaisia pelejä. Ethereumin päälle rakennettu peli sai niin suuren suosion, että se tukkeutti koko lohkoketjun joulukuussa 2017. 

Pelin idea on kerätä, säilyttää ja käydä kauppaa digitaalisilla kissoilla. Koukkuna on, että kissat voivat tehdä keskenään pentuja. Etukäteen ei voi tietää minkälainen pennusta tulee, mutta siihen vaikuttaa vanhempien ”digitaaliset geenit”. 

Näin ollen kissan haluaa ehkä ostaa pikemminkin kissan ”geneettisten” ominaisuuksien kuin kissan itsensä takia. 

Pelejä voidaan rakentaa muillakin tavoin. Markkinoilta on mahdollista ostaa NFT, joka on mahdollista yhdistää toista sarjaa olevan NFT:n kanssa. Näistä useamman NFT:n kombinaatiosta muodostuu pelihahmo, jonka voi sitten laittaa taistelemaan jonkun toisen pelaajan luomaa hahmoa vastaan. 

Jälkiarkkinoilla maksettu yksittäisen NFT:n korkea hinta perustuu siihen, ettei etukäteen tiedä mitä saa. On olemassa yleisiä ja harvinaisia NFT:tä ja harvinaiset NFT:t ovat itse pelissä muita parempia. 

4. NFT voi sisältää yllättävän reaalioption

NFT-teknologia mahdollistaa niin sanotun airdropin. Vuohta esittävän NFT:n omistaja voi saada yllättäen ilmaisen vauvavuohen ja karhu-NFT: n kryptolompakkoon voi tulla hunajaa. Saatu hunaja ei ole pelkkä videonpätkä, vaan sitä voi käyttää myöhemmin luomaan uusia NFT-hahmoja.

Airdrop on kryptomaailman promootiokampanja, joka luo NFT:n omistajalle arvoa ja tuo NFT-projektille näkyvyyttä.

5. NFT voi tuoda yhteisöllisyyttä, bileitä ja kestityksiä

NFT:llä voi olla itseisarvo. NBA:n lanseeraama NBA Top Shot on kokoelma NFT-rakenteen sisältämiä videoita koripallon huippuhetkistä. Menestys on ollut suuri ja ymmärtäähän sen. Koripalloa eivät kaikki suomalaiset seuraa, mutta useampikin haluaisi omistaa Teemu Pukin tekemän voittomaalin tai Teemu Selänteen uran viimeisen tähtihetken. 

NFT:n ympärille on kuitenkin mahdollista luoda arvoa muillakin tavoin ja lopulta tuo lisäarvo tulee yhteisöstä. 

Alkuun myyntiin tulee NFT-sarja. Samalla esitellään suunnitelma siitä miten yhteisöä aiotaan kehittää eteenpäin ja miten yhteisö aikoo luoda tuotteita, aktiviteetteja ja kokemuksia tulevaisuudessa. Alkuperäisestä ja tulevista NFT-myynneistä saadut rahat käytetään brändin kehittämiseen ja brändiarvo nostaa NFT-tokenien arvoa. 

Gutter Cat Gang antaa esimerkin siitä kuinka konkreettista eduista voi olla kysymys. Tietyn NFT-sarjan omistaja saa juomia, bileitä, bändejä ja sisäänpääsylippuja.  

Samalla NFT antaa perinteisille brändeille mahdollisuuden luoda suoran yhteyden kuluttajaan. Kuluttajan saamana lisäetuna voi olla vaikkapa pääsy uusiin tuotteisiin ennen muita.  

6. NFT voi olla konkreettinen rahallista arvoa tuova sijoitus

Shadowy Super Coder on NFT, jonka omistaja saa aika paljon muutakin kuin kuvan koodaajasta hupparissa. Sijoittaja saa nimittäin jokaista omistamaansa Shadowy Super Coder NFT-tokenia kohtaan 10 000 tokenia yrityksestä nimeltään GenesysGo.

Tokeneita ei saa vielä, vaan ne annetaan NFT-tokenien omistajille yrityksen ”listautuessa” hajautettuun kryptovaluuttapörssiin (engl IDO, Initial DEX Offering).

Valuaatiota, riskejä ja sijoituksen mielekkyyttä on vaikea arvioida ilman sen tarkempaa tietoa tai listalleottoesitettä, mutta se on selvää, että Shadowy Super Coder NFT:n ostamalla tulee tehneeksi sijoituksen yritystoimintaan. 

7. NFT on tie digitaaliseen identiteettiin

NFT mahdollistaa digitaalisen identiteetin ilmaisun. Yksinkertaisimmillaan sosiaalisen median profiilikuvaksi laitetaan omasta kryptolompakosta löytyvä NFT. 

Metaversumi antaa mahdollisuuden viedä digitaalinen identiteetti astetta pidemmälle. Decentraland on hyvin pitkälle NFT:istä rakennettu virtuaalinen maailma, jota voi luoda ja tutkia yhdessä muiden fyysisesti eri paikassa olevien ihmisten kanssa. Oman avatarin kautta voi chattäillä muiden kanssa tai käydä vaikkapa Paris Hiltonin keikalla. 

Decentralandista mielenkiintoisen tekee satoihin tuhansiin noussut digitaalisen maan hinta ja mahdollisuus laittaa tämä maa vuokralle. Maahan voi tuoda myös omia muualta hankkimiaan NFT-tokeneita ja laittaa niitä kehyksiin muiden katsottavaksi oman digitaalisen egon ja identiteetin buustaamiseksi. 

Kommentoi
Ylös
>