Merus Powerin IR-sivut

Merus Power kasvatti liikevaihtoa yli 130 prosenttia

Merus Power keskittyy rakentamaan sähkövarastomarkkinoilla kasvua Pohjoismaista ja Euroopasta. Tulosnäkymien ennustettavuus on kuitenkin sumuista.

Alkuvuodesta Helsingin pörssin First North -markkinapaikalle listautunut Merus Power on kestävän ja energiatehokkaan tulevaisuuden mahdollistava teknologiayhtiö. Se suunnittelee, valmistaa ja myy kotimaisia innovatiivisia sähkövarastoja, sähkönlaaturatkaisuja ja palveluita.

Koko viime vuosi ja jälkimmäinen puolivuotiskausi olivat yhtiölle kovan kasvun aikaa.

Koko vuonna liikevaihto kasvoi yli 127 prosenttia edellisvuodesta 14,8 miljoonaan euroon ja heinä-joulukuussa lähes 132 prosenttia 10,4 miljoonaan euroon. Yhtiön liikevaihdosta siis suurin osa syntyi jälkimmäisellä puolivuotiskaudella.

Tuloskin kasvoi, mutta ei samassa suhteessa kuin liikevaihto. Liiketulos nousi heinä-joulukuussa 0,6 miljoonasta eurosta 0,9 miljoonaan euroon. Liiketuloksen kasvuun vaikutti edellisen vuoden vertailuajanjaksoa parempi liikevaihto ja kustannusten maltillisena pysynyt kasvu.

Vuoden 2021 lopun tilauskanta laski kuitenkin vuoden 2020 lopun 10,1 miljoonasta eurosta 8,4 miljoonaan euroon.

Kasvua pienemmän kokoluokan sähkövarastoista

Toimitusjohtaja Kari Tuomalan mukaan sähkövarastojen markkinatilanne on säilynyt hyvänä ja kokonaismarkkinan kasvua vauhdittivat suurten, satojen megawattien energiavarastoprojektit, joita julkaistiin maailmalla useita.

”Keskitymme strategiamme mukaisesti hakemaan kasvua kokoluokaltaan pienten ja keskisuurten sähkövarastojen markkinassa pääosin Euroopassa. Onnistuimmekin hyvin pienemmän kokoluokan sähkövarastoissa Suomessa”, Tuomala toteaa.

Kevyen teollisuuden laitteiden segmentissä yhtiö teki historiansa parhaan liikevaihdon. Uusiutuvan energian integraatioissa markkinakasvu keskittyi erityisesti maihin, joilla on tiukka sähkönlaadun regulaatio, Näitä maita ovat Etelä-Afrikka, Australia ja Iso-Britannia. Tuomalan mukaan Merus Power tulee kohdentamaan näille markkinoille panostusta myös jatkossa.

Raskaan teollisuuden sähkönlaaturatkaisumarkkinat ovat olleet vuosien mittaan syklisiä,erityisesti teräs- ja kaivosteollisuudessa. Tällä markkinasegmentillä yhtiö teki metalliteollisuuteen kaksi uutta kauppaa, joiden toimitus on vuonna 2022.

”Muun teollisuuden ja vaativien kiinteistöjen osalta markkina kehittyi suotuisasti edellisen vuoden COVID-19 -pandemian aiheuttamaan taantumaan verrattuna, ja myyntimme kasvoi selvästi. Eri maantieteellisten markkina-alueiden osalta kehitys oli epäyhtenäistä”, toimitusjohtaja kertoo.

Yhtiön palveluliiketoiminta on kasvanut yli odotusten, Tuomala kertoo.

”Huoltosopimusten ja uuden Merus™ IoT etä- ja diagnostiikkapalvelun myötä odotamme palveluista kasvua myös tulevaisuudessa.”

Komponenttien saatavuus ja akkukapasiteetin riittävyys toimialan haasteina

Talouden elpyminen näkyi myönteisesti Merus Powerin toimialalla. Kuitenkin koronapandemia sekä logistiikan ja toimitusketjujen ongelmien myötä syntyneet komponenttien saatavuuden haasteet jatkuivat koko vuoden ajan ja vaikuttavat liiketoimintaan myös vuonna 2022.

”Meillä oli vuonna 2021 kuitenkin hyvä näkyvyys tilauskantaan, ja pystyimme reagoimaan komponentti- ja raaka-ainepulaan ennakolta varsin hyvin. Nousevat raaka-aine- ja komponenttikustannukset, kuten kuparin hinnan nousu, aiheuttivat loppuvuoden aikana paineita kannattavuudelle. Pitkissä neuvotteluissa ja toimitussopimuksissa hintasitoumukset ovat voimassa pitkään ja nopeasti nousseiden kustannusten vieminen lopputuotteen hintaan on haasteellista”, toimitusjohtaja kertoo.

Toinen haaste on akkukapasiteetti. Uusiutuvan energian murros ja liikenteen sähköistyminen ovat lisänneet markkinoilla kilpailua akkukapasiteetista.

”Akkuvalmistajat eivät ole kyenneet tuotannollaan vastaamaan akkujen kasvavaan kysyntään, mikä vaikuttaa kyseisten komponenttien saatavuuden ennustettavuuteen. Akkujen ja niiden raaka-aineiden saatavuus on haasteellista koko markkinalla ja aiheuttaa kustannuspaineita”, Tuomala kertoo.

Merus Power keskittää panoksensa kasvuun, eikä aio jakaa osinkoja tilikaudelta 2021.

Lähiajan näkymissään yhtiö on vielä varovainen. Yhtiö arvioi, että tänä vuonna sen liikevaihto kasvaa verrattuna vuoteen 2021 ja käyttökate on positiivinen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös