Indikaattorit

Teollisuuden tilaukset jatkavat jyrkässä nousussa

Suomen teollisuuden noususuhdanne jatkuu.

Tilaukset nousivat joulukuussa peräkkäin jo 11 kuukauden ajan edellisvuoden vastaavaan kuukauteen verrattuna. Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2021 joulukuussa 19,2 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Vuoden 2021 aikana tilaukset kasvoivat 28,7 prosenttia edellisvuodesta.

Teollisuuden uudet tilaukset ovat kasvaneet yhtäjaksoisesti viime vuoden helmikuusta lähtien.

Yritykset saivat joulukuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla. Tilaukset kasvoivat joulukuussa eniten paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla, jossa tilausten arvo oli 35,6 prosenttia edellisvuotta suurempi. Metalliteollisuudessa tilaukset kasvoivat joulukuussa edellisvuodesta 17,3 prosenttia ja kemianteollisuudessa 8,4 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2021 aikana tilaukset kasvoivat eniten metalliteollisuudessa 33,5 prosenttia. Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilausten arvo oli 26,6 prosenttia ja kemianteollisuudessa 11,2 prosenttia edellisvuotta suurempi.

Voimakkaat tilausten heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kertoo Twitterissä, että tilausten kasvu joulukuussa johtui etupäässä hintojen noususta. Volyymit eivät loppuvuonna nousseet.

Teollisuusluvut olivat joulukuussa vahvoja myös tuotannossa.

Tilastokeskuksen mukaan kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi joulukuussa 3,1 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli vuoden 2021 joulukuussa 11,5 prosenttia suurempi kuin vuoden 2020 joulukuussa.

Vuodentakaiseen verrattuna tuotanto kasvoi lähes kaikilla päätoimialoilla. Eniten kasvua oli metsäteollisuudessa, 16,4 prosenttia, ja metalliteollisuudessa, 13,6 prosenttia verrattuna vuoden 2020 joulukuuhun. 

Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala huomaa, että Suomen teollisuustuotanto on viime aikoina kehittynyt hyvin verrattuna Saksaan ja euroalueeseen.

”Suomen teollisuudessa joulukuu oli todella vahva. Kasvua yli 3% edelliskuusta. Hätkähdyttävän hyvin on pärjätty esim. vertailussa Saksaan tai euroalueen keskiarvoon”, Vesala tviittaa.

Suomen noususuhdanne näkyy myös työllisyysluvuissa.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli vuoden 2021 joulukuussa 128 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömiä oli joulukuussa puolestaan 16 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työllisyysasteen trendiluku oli joulukuussa 73,5 prosenttia ja työttömyysasteen trendiluku 7,0 prosenttia.

15–64-vuotiaiden työllisyysaste eli työllisten osuus 15–64-vuotiaista oli joulukuussa 73,3 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 70,0 prosenttia. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös