Talouden trendit

Sammolta osinkoyllätys – osinkotuotto nousee peräti 9,0 prosenttiin

Torbjörn Magnusson Sampo konsernijohtaja
Sammon konsernijohtaja Torbjörn Magnusson. Kuva: Olli Häkkinen.

Finanssikonserni oli jo aiemmin ilmoittanut lisäosingosta. Silti kokonaisosinko ylitti analyytikkoennusteet.

Finanssi- ja vakuutuskonsernin tulos vuoden viimeisellä neljänneksellä oli odotuksia vahvempi. Tulos ennen veroja viime vuoden loka-joulukuussa oli 1,2 miljardia euroa, kun vuotta aiemmin se oli miinuksella 0,68 miljardia euroa.

Analyytikot olivat odottaneet keskimäärin 1,0 miljardin euron tulosta ennen veroja.

Osakekohtainen tulos nousi 1,89 euroon edellisvuoden -1,44 eurosta. Ilman Sampo-konsernin osinkopolitiikan mukaisia satunnaisia eriä tulos ennen veroja oli 452 miljoonaa euroa ja osakekohtainen tulos 0,55 euroa. Vuotta aiemmin osakekohtainen tulos ilman satunnaisia eriä oli 0,65 euroa.

Sammon mukaan neljännen vuosineljänneksen osakekohtaisen tuloksen lasku oli pääosin seurausta siitä, että Nordea luokiteltiin kirjanpidossa myytävänä olevaksi omaisuuseräksi IFRS 5:n mukaisesti lokakuun 2021 lopulla ja että tulokseen kierrätettiin takaisin laajan tuloksen muita eriä.

Konsernin underwriting-tulos kasvoi viimeisellä vuosineljänneksellä vuodentakaisesta 20 prosenttia 297 miljoonaan euroon. Hastings-kauppa huomioiden, mutta ilman raportoituja koronapandemian vaikutuksia underwriting-tulos kasvoi 18 prosenttia.

Neljännen vuosineljänneksen tulokseen ennen veroja sisältyi yhteensä 746 miljoonalla eurolla kirjanpitovaikutuksia, jotka luokiteltiin Sammon osinkopolitiikan näkökulmasta satunnaisiksi eriksi. Niistä eristä 662 miljoonaa euroa liittyi Sammon Nordea-omistuksen alenemiseen 10,1 prosentista 6,2 prosenttiin vuosineljänneksen kuluessa ja 84 miljoonaa euroa liittyi Sammon Nordax-omistuksen muutokseen.

Selkeä kasvutavoitteen ylitys

Sammon konsernijohtaja Torbjörn Magnusson kertoo tuovansa mielellään esille konsernin edistymisen strategisessa tavoitteessa keskittyä konsernin ainutlaatuiseen vahinkovakuutustoimintaan.

Koko vuodelle tuli kasvua 19 prosenttia, joka ylittää selkeästi tavoitteeksi asetetun 4–6 prosentin vuosittaisen kasvun.

”Tuloskehitystä tuki suurimman tytäryhtiömme Ifin erinomainen kannattavuus: If ylsi 81,3 prosentin yhdistettyyn kulusuhteeseen ja yhtiön underwriting-tulos oli 891 miljoonaa euroa vuonna 2021 kasvaen vuodentakaisesta 15 prosenttia, kun jätetään koronapandemian vaikutus huomioimatta”, Magnusson kertoo.

Magnussonin mukaan Ifin erinomaista tuloskehitystä tuki liiketoimintojen vahva kehityssuunta: keskeisten liiketoiminta-aloitteiden toimeenpanossa onnistuttiin ja kannattavuuskehitys oli vahvaa sekä uusmyynnissä että uusituissa sopimuksissa.

Ifin Yritysasiakkaat- ja Suurasiakkaat-liiketoiminnoissa on viime vuosina määrätietoisesti toteutettu hinnoittelumuutoksia, jotta vakuutussopimusten hinnat olisivat oikealla kannattavuustasolla.

Konsernimme brittiliiketoiminto, digitaaliseen toimintamalliin luottava Hastings menestyi hyvin vuonna 2021.

”Yhtiö raportoi 80,3 prosentin suuruisen operatiivisen kulusuhteen, joka on merkittävästi parempi kuin yhtiölle asetettu 88 prosentin tavoite, ja kasvatti samalla hieman asiakasmääräänsä haastavista markkinaolosuhteista huolimatta”, Magnusson kertoo.

Osinkopotti nousee yli odotusten

Sampo-konserni myi vuoden 2021 neljännellä vuosineljänneksellä jälleen 162 miljoonaa Nordean osaketta, jonka seurauksena Nordea-omistusosuus aleni kuuteen prosenttiin. Osakemyynnistä saadut 1,7 miljardia euroa käytettiin Hastings-kauppaan sekä vuodelta 2021 jaettavaan osinkoon.

Sammon hallitus ehdottaa vuodelta 2021 jaettavaksi osinkoa kaikkiaan 4,1 euroa osakkeelta. Ehdotetusta osingosta 1,70 euroa on niin sanottua vakuutusosinkoa, jota Sampo on kasvattanut kuusi prosenttia vuodentakaisesta.

Sampo on ilmoittanut aiemmin vakuutusosingon päälle maksettavasta 2,0 euron lisäosingosta.

Ilman lisäosinkoa ehdotettu osinko on yllätys, sillä analyytikot olivat odottaneet 1,8 euron osakekohtaista osinkoa. Kokonaisosinko 4,1 euroa osakkeelta tarkoittaa nykyisellä vajaan 46 euron kurssinoteerauksella, että finanssikonsernin osinkotuotto nousee harvinaisen korkeaksi, peräti 9,0 prosenttiin.

Eikä siinä vielä kaikki.

Hulppean osinkopotin lisäksi Sammon 750 miljoonan euron suuruinen omien osakkeiden takaisinosto-ohjelma jatkuu. Osto-ohjelma ja ehdotettu osinko yhteenlaskettuna pääoman palautusten määrä nousee lähes kolmeen miljardiin euroon.

”Tulevat pääoman palautukset huomioiden taseemme on määrittelemiemme tavoitteiden mukainen ja siten kalibroitu sekä joustavuuden että tehokkuuden mahdollistamiseksi”, Magnusson toteaa.

Sampo-konserni odottaa vahinkovakuutusliiketoimintojen yltävän vuosille 2021–2023 asetettujen tavoitteiden mukaisiin underwriting-marginaaleihin.

Konsernitasolla Sampo tavoittelee alle 86 prosentin yhdistettyä kulusuhdetta, ja sen suurimman tytäryhtiön Ifin tavoitteeksi on asetettu alle 85 prosentin yhdistetty kulusuhde. Hastings tavoittelee alle 88 prosentin operatiivista kulusuhdetta.

Sammon osake nousi noin neljä prosenttia Helsingin pörssissä torstaina kello 16.27 mennessä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös