Markkinakommentit

Nopeasti syvenevä Venäjä-Ukraina -kriisi nostaa öljyn hintaa

Raakaöljyn hinta jatkaa kallistumistaan.

Brent-laadun hinta on kivunnut jo lähes 95 dollariin tynnyriltä, kun vielä keväällä 2020 hinta kävi alle 20 dollarissa.

Mustan kullan hintapaineita lisäävät yhä pahemmaksi käyvä Venäjän ja Ukrainan välinen konflikti.

Öljyn hinta jatkaa nousutrendillä. Danske Bank arvioi aamukatsauksessaan, että markkinat asettavat öljylle preemion johtuen riskistä, että pakotteet tulevat rasittamaan Venäjän öljyvientiä.

Öljy on pankin mukaan kuitenkin seuraamassa laajaa ”supersyklimäistä” trendiä korkeammalle hyödykehinnoissa, mikä johtuu vahvasta globaalista kysynnästä.

Vaikka jännitteet Ukrainan ja Venäjän välillä vähenisivät, öljyn hinnat eivät välttämättä putoa paljon, Danske Bank arvioi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin pisti ison vaihteen päälle, kun hän piti maanantaina poikkeuksellisen jyrkkäsanaisen puheen televisiossa. Puheessaan hän syytti Ukrainan suunnittelevan sodan aloittamista Donbasin venäläisväestöä vastaan. Hän jopa kyseenalaisti Ukrainan oikeuden olla olemassa Venäjästä erillisenä valtiona.

Putin määräsi Itä-Ukrainan separatistialueille sotilaita, ja Venäjä on koonnut Ukrainan läheisyyteen mittavan määrän sotilaita ja raskasta sotakalustoa.

Nyt länsimaat pelkäävät, että Venäjä yrittää luoda tekosyyn aseelliselle hyökkäykselle Ukrainaan.

Länsimaat ovatkin nopealla aikataululla valmistelemassa pakotteita Venäjää vastaan.

Esimerkiksi Britannia määräsi pakotteet viidelle venäläiselle pankille sekä kolmelle Venäjän talouseliittiin kuuluvalle yksityishenkilölle.

EU puolestaan esittää pakotteita ainakin separatistitasavaltojen tunnustamisen puolesta äänestäneet Venäjän duuman jäsenille, pankkeihin ja muihin tahoihin, jotka rahoittavat Venäjän armeijan toimia Itä-Ukrainan kapinallisalueilla. Myös Yhdysvallat on jo määrännyt pakotteita Itä-Ukrainan separatistisille alueille ja lisää pakotteita saattaa tulla myöhemmin.

Osakemarkkinoilla ei ole toistaiseksi tapahtunut dramaattisia liikkeitä.

Yhdysvalloissa pörssit olivat kiinni maanantaina, mutta tiistaina indeksifutuurit ovat vain loivassa laskussa. Euroopassa esimerkiksi Saksan DAX-indeksi laski maanantaina 2,1 prosenttia ja tiistaina indeksi oli 0,3 prosentin laskussa noin kello 15.30 Suomen aikaa.

Suomessa Helsingin pörssi pakitti maanantaina 1,25 prosenttia ja tiistaina indeksi oli 1,0 prosentin laskussa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös