Oma talous

Verottaja: Moni pienituloinen haki verovähennyksiä matkakuluista turhaan

Kodin ja työpaikan välisissä matkakuluissa on korkea omavastuu. Lisäksi vähennyksen hyöty riippuu verotettavista tuloista.

Viime vuonna verovähennyksiä kodin ja työpaikan välisistä matkakuluista sai lähes 700 000 henkilöä, yhteensä 1,4 miljardia euroa. Verohallinto kertoo, että kodin ja työpaikan väliset matkakulut ovat olleet jo vuosia sekä hakijoiden lukumäärän että haetun euromäärän perusteella suosituin verovähennys, vaikka korona vähensikin hakijoiden määrää vuosien 2019 ja 2020 välillä 5,6 prosenttia.

”Koronavuonna 2020 moni hyvin tienaava asiantuntija jäi etätöihin. Yli 60 000 euroa vuodessa ansaitsevista 36 prosenttia haki työhuonevähennystä, kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja haettiin vähemmän. Tilastojen perusteella pienituloiset sen sijaan jatkoivat työskentelyä työpaikoilla ja heidän suhteellinen osuutensa kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja vähentävistä kasvoi”, tuoteomistaja Aki Savolainen Verohallinnosta kertoo. 

Moni pienituloinen hakee vähennystä matkakuluista, vaikka hakemisesta ei ole hänelle hyötyä.

Kodin ja työpaikan välisissä matkakuluissa on tällä hetkellä 750 euron omavastuu. Vähennystä kannattaa siis hakea vasta, jos omavastuu ylittyy.

”Kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja hakevat jonkin verran myös niin pienipalkkaiset henkilöt, että heillä matkakulut eivät vähennä veroja, koska heidän ei tarvitse veroja niin pienestä palkasta muutenkaan maksaa. Pienituloiset ilmoittavat myös muita tuloluokkia enemmän matkakuluja, joiden summa ei ylitä omavastuuta”, johtava veroasiantuntija Sami Varonen Verohallinnosta kertoo. 

Näiden hakijoiden joukossa on esimerkiksi kodin ja työpaikan välisiä matkoja ilmoittaneita kesätyöntekijöitä. Joukossa oli vuonna 2020 myös niitä etätöihin siirtyneitä, joilla oli ennen koronaa verokortille ilmoitettuna omavastuurajan ylittäviä matkakuluja, mutta he oikaisivat ne vastaamaan todellista määrää.

Keskimääräinen vuonna 2020 tehty vähennys oli noin 2800 euroa, josta omavastuun jälkeen vähennettäväksi jäi noin 2050 euroa. Palkansaajan 40 000 euron verotettavilla vuosituloilla vähennyksen verohyöty keskimääräisestä vähennyksestä on noin 800 euroa.

Kodin ja työpaikan väliset matkakulut vähentävät verotettavan tulon määrää maksimissaan 7 000 euroa.

Kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja voi kuitenkin vähentää oman auton mukaan vain, jos tietyt ehdot täyttyvät. Lähtökohtaisesti kulut pitää laskea julkisen liikenteen hinnoilla.

”Maksimivähennyksen tehneet ovat todennäköisesti juuri heitä, joilla on oikeus vähentää kulut oman auton käytön perusteella, Varonen sanoo.

Maksimivähennyksen saaminen edellyttää keskimäärin noin 640 euron kuukausittaisia kustannuksia. Kun vähennys laskettiin vuoden 2020 verotuksessa kilometrikohtaisella arvolla 0,25 euroa per kilometri perusteella, edellyttää maksimivähennys keskimäärin 2 560 kilometrin ajoa kuukausittain. Jos kuukaudessa arvioidaan olevan 22 työpäivää ja maksimivähennyksen saaja ajaa päivittäin edestakaisen matkan työpaikalle, on maksimivähennyksen saajan matka työpaikalle yhteen suuntaan vähintään 58 kilometriä. 

Sanna Marinin hallitus suunnittelee asunnon ja työpaikan välisen matkakuluvähennyksen enimmäismäärän korottamista määräaikaisesti vuoden 2022 verotuksessa 7 000 eurosta 8 400 euroon. Lisäksi kilometrikohtaista matkakuluvähennystä omalla autolla kuljettaessa aiotaan korottaa määräaikaisesti vuodelle 2022 säätämällä sen määräksi 0,30 euroon kilometriltä, kun se aiemmin oli 0,25 euroa kilometriltä.

Valtiovarainministeriö arvioi, että muutokset matkakuluvähennyksessä vaikuttavat noin 570 000 verovelvollisen verotukseen. Ne pienentävät vuoden 2022 tasossa verotuloja yhteensä noin 142 miljoonalla eurolla. 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös