Oma talous

Hallitus korottaa työmatkavähennystä energian hintojen nousun vuoksi ”täsmäkompensaatiotoimena”

Hallitus linjasi energian hintojen nousun määräaikaisista täsmätoimista.

EU:n tilastojen mukaan 95-oktaanisen bensiinin hinta oli helmikuun alussa Suomessa keskimäärin 1,906 euroa ja dieselin 1,829 euroa litralta, kun hinnat olivat vuosi sitten 1,521 ja 1,411 euroa litralta. Yksi 50 litran tankillinen bensiiniä maksaa siis 19 ja dieseliä 21 euroa enemmän kuin helmikuussa 2021.

Valtiovarainministeriö kertoo tiedotteessaan, että polttonesteiden kuluttajahintojen vaihteluihin vaikuttavat etenkin raakaöljyn maailmanmarkkinahintojen vaihtelut. Kysynnän lisääntyessä koronakriisin hellittäessä raakaöljyn hinta on noussut voimakkaasti.

Hallitus on nyt tehnyt linjauksen määräaikaisista täsmätoimista, joilla vastataan energian hintojen nousuun.

Nämä toimet painottuvat erityisesti liikenteeseen ja kohdistuvat kotitalouksiin, ammattiliikenteeseen sekä maatalouden yrittäjiin. Toimet sisältävät sekä lyhyen aikavälin että pidemmän aikavälin toimia.

Työmatkavähennyksen enimmäismäärää korotetaan määräajaksi.

Asunnon ja työpaikan välisen matkakuluvähennyksen enimmäismäärää korotetaan määräaikaisesti vuoden 2022 verotuksessa 7 000 eurosta 8 400 euroon. Lisäksi kilometrikohtaista matkakuluvähennystä omalla autolla kuljettaessa korotetaan määräaikaisesti vuodelle 2022 säätämällä sen määräksi 0,30 euroon kilometriltä, kun se aiemmin oli 0,25 euroa kilometriltä.

Valtiovarainministeriö arvioi, että muutokset matkakuluvähennyksessä vaikuttavat noin 570 000 verovelvollisen verotukseen. Ne pienentävät vuoden 2022 tasossa verotuloja yhteensä noin 142 miljoonalla eurolla. 

Valtiovarainministeriö valmistelee myös yhteistyössä liikenne- ja viestintäministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä muiden asiaan liittyvien ministeriöiden kanssa kevään 2023 hallitusneuvotteluihin mennessä uuden tukimallin, jossa tukea voidaan myöntää kotitalouksille tulo- ja alueperusteisesti.

Lisäksi selvitetään, voidaanko malliin luoda myös elementti, jossa markkinahintojen äkillinen nousu mahdollistaisi automaattisen tulotuen maksamisen kotitalouksille.

Hallitus antaa suosituksen, että energian hinnannoususta aiheutuneet kohonneet asumisen kulut otettaisiin huomioon toimeentulotukea myönnettäessä. Suosituksen tavoitteena on lieventää taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä pienituloisemmille aiheutuvia vaikeuksia.

Myös ammattidieselin verojärjestelmää tullaan arvioimaan uudestaan. Tarkoituksena on arvioida, toteutetaanko ammattidiesel nykyjärjestelmän pohjalta vai siten, että dieselin suora verotuki poistettaisiin ja ammattiliikenteessä käytettävästä dieselöljystä maksettaisiin takautuvasti palautusta.

Nyt suunnitelmissa oleva verovähennysmalli on Veronmaksajain keskusliitolle mieleinen.

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen esitti aiemmin tällä viikolla energian ja polttoaineiden hintojen noususta kärsivien kansalaisten tilanteen helpottamista työmatkavähennyksen omavastuuta alentamalla.

Lehtisen mukaan työmatkavähennyksen omavastuun alentaminen on lainsäädännöllisesti yksinkertainen, nopeasti toteutettavissa oleva ja hyvin laajavaikutteinen tapa tulla nousevien työssäkäyntikustannusten kanssa kamppailevia kansalaisia vastaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös