Markkinakommentit

Varman Rytsölä: Sijoitusmarkkinoiden näkymät kulminoituvat yhteen asiaan

Työeläkeyhtiö Varma ylsi viime vuonna historiallisen kovaan sijoitustuottoon.

Varman sijoitukset tuottivat 18,5 prosenttia eli 9,3 miljardia euroa vuonna 2021, mikä on yhtiön historian paras vuosituotto.

Eläkeyhtiön sijoitusten arvo nousi toisen koronavuoden lopussa 59,0 miljardiin euroon edellisvuoden 50,2 miljardista eurosta.

Varman sijoitusten 10 vuoden nimellistuotto on 7,1 prosenttia.

Yhtiön erinomaiset sijoitustuotot nostivat myös Varman vakavaraisuuspääoman ja asiakashyvitykset ennätystasoille.

”Toisesta koronavuodesta tuli yllättävän hyvä suomalaiselle työeläkejärjestelmälle. Varmalle vuosi 2021 oli historiallinen, sillä sijoitustuotto kipusi uuteen ennätykseensä. Myös eläkemaksujen pohjana oleva palkkasumma kasvoi merkittävästi ja työkyvyttömyyseläkehakemusten määrä laski”, sanoo Varman toimitusjohtaja Risto Murto.

Murto muistuttaa, että koronapandemiasta ei ole syntynyt samanlaista laajaa talouden laskua kuin finanssikriisistä yli 10 vuotta siten.

”Päinvastoin, viime vuonna olimme pandemiasta huolimatta klassisessa nousukaudessa. Nyt Yhdysvalloissa pohditaan, kuumeniko talous jo liikaakin.”

Varma onnistui viime vuonna allokaation hallinnassa eli eri omaisuusluokkien jakautumisessa sijoitussalkussa.

”Viime vuosi oli sijoittajalle poikkeuksellisen suotuisa. Sijoitussalkkumme strateginen allokaatio toimi erityisen hyvin. Omaisuusluokat, jotka tuottivat heikosti vuonna 2020, kääntyivät viime vuonna vahvuudeksemme. Tämä osoittaa sen, että sijoittaminen vaatii sitkoa ja pitkäjänteisyyttä”, kertoo sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Reima Rytsölä.

Varman sijoituksista parhaiten tuottivat osakesijoitukset, peräti 32,2 prosenttia. Vuotta aiemmin ne tuottivat vain 5,9 prosenttia. Osakesijoituksista pääomasijoitusten tuotto nousi viime vuoden 7,8 prosentista peräti 49,6 prosenttiin. Noteeraamattomat osakkeet tuottivat 26,3 prosenttia ja noteeratut osakkeet 26,4 prosenttia.

Erittäin hyvää tuottoa toivat myös hedgerahastosijoitukset. Niiden tuotto oli 15,3 prosenttia, kun vuotta aiemmin hedgerahastojen tuotto painui 1,0 prosenttia pakkaselle. Kiinteistösijoitukset tuottivat 5,9 prosenttia ja korkosijoitukset 1,9 prosenttia.

Rytsölän mukaan sijoitusmarkkinoiden tulevia tuottoja ohjaa vahvasti keskuspankkien toiminta.

”Sijoitusmarkkinoiden tulevaisuudennäkymät kulminoituvat siihen, miten markkinat pystyvät suodattamaan tulevan rahapolitiikan kiristyksen”, hän toteaa.

Rytsölän mukaan Yhdysvaltain keskuspankilla FEDillä alkaa olla kova kiire nostaa ohjauskorkoa, ja pelkona on, että myöhästymisen takia korkoa joudutaan nostamaan liikaa.

”Tämä skenaario luo painetta osakkeiden korkeille arvostustasoille.”

Inflaatiopaineet ovat muodostuneet aiemmin odotettua korkeammiksi, erityisesti Yhdysvalloissa, arvioi SEB-pankki tuoreessa markkinakatsauksessaan. Myös Euroopassa inflaatiopaineet ovat nousussa, koska erityisesti voimakas energianhintojen nousu nostaa kuluttajahintoja.

”Korkea inflaatio yhdessä palkkojen nousun kanssa on lisännyt keskuspankkien painetta kiristää politiikkaansa aiempaa arvioitua nopeammin. Odotamme Yhdysvaltain keskuspankin nostavan ohjauskorkoaan maaliskuussa ja nostavan lyhyet korot kahden prosentin tasolle vuoden 2023 loppuun mennessä”, SEB:n päästrategi Jussi Hiljanen arvioi.

Yhdysvaltojen inflaatio pysyy yhä korkeana tammikuussa. Toteutunut lukema oli silti yllätys.

Kuluttajahintaindeksi nousi tammikuussa 7,5 prosenttia edellisvuodesta, kun joulukuussa vastaava luku oli 7,0 prosenttia. Inflaation kiihtyminen oli odotettua kovempaa, sillä uutistoimisto Bloombergin ekonomisteilta keräämä ennuste oli 7,3 prosenttia.

Vakaammin kehittyvä pohjainflaatio nousi tammikuussa 6,0 prosenttiin, kun joulukuussa pohjainflaatio oli 5,5 prosenttia. Konsensusennuste tammikuun pohjainflaatiosta oli hieman vähemmän, 5,9 prosenttia. Pohjainflaatiosta on poistettu lyhyellä aikavälillä voimakkaasti heilahtelevien ruoan ja energian vaikutus.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös