Markkinakommentit

SEB: Inflaatiopaineet ajavat keskuspankit elvytyksen kiristystielle

Inflaatiopaineet kiihtyvät molemmilla puolilla Atlantia. Markkinat joutuvat sietämään kasvavaa epävarmuutta, arvioi SEB-pankin sijoitusstrategi.

Yhdysvaltojen inflaatio kiihtyi joulukuussa korkeammalle kuin kertaakaan lähes 40 vuoteen. Kuluttajahinnat nousivat joulukuussa 7,0 vuoden takaisesta lukemasta. Edelliskuusta hinnat nousivat 0,5 prosenttia.

Näin korkea inflaatiolukema on Yhdysvalloissa nähty viimeksi 39 vuotta sitten. Lukema oli kuitenkin odotettu, sillä ekonomistit olivat odottaneet juuri samaa 7,0 prosentin inflaatiolukemaa.

USA:n keskuspankki Fed seuraa inflaatiolukuja tarkasti, ja sen odotetaan nostavan korkoja tänä vuonna pyrkiessään torjumaan hintojen nousua ja työllisyystilanteen lähestyessä täystyöllisyyttä.

USA:n keskuspankki ei ole ilmoittanut miten nopeasti ja mille tasolle pankin tase tullaan laskemaan. Markkinoilla odotetaan, että keskuspankin tase lasketaan koronaa edeltävälle tasolle muutaman tulevan vuoden aikana.

Fedin avomarkkinakomitean julkistetut kokouspöytäkirjat kuitenkin osoittivat, että keskuspankki on valmis aloittamaan korkojen nostamisen jo maaliskuussa ja sallimaan myös massiivisen varallisuusomistuksensa laskun nopeammin kuin edellisen rahapolitiikan kiristyssyklin aikana.

Tällaisten liikkeiden tarvetta vahvisti myös tuorein työllisyysraportti, joka osoitti työttömyyden laskeneen ja palkkojen nousseen odotettua nopeammin.

Inflaatiopaineet ovat muodostuneet aiemmin odotettua korkeammiksi, erityisesti Yhdysvalloissa, arvioi SEB-pankki tuoreessa markkinakatsauksessaan. Myös Euroopassa inflaatiopaineet ovat nousussa, koska erityisesti voimakas energianhintojen nousu nostaa kuluttajahintoja.

Inflaatiohaaste saattaa kuitenkin jäädä väliaikaiseksi.

Pankki odottaa kuluttajahintojen nousuvauhdin saavuttavan huippunsa tulevina kuukausina ja laskevan vuoden loppua kohti energianhintojen nousuvauhdin taittuessa ja tuotannon pullonkaulojen vähitellen helpottaessa.

Työttömyys on laskenut useissa maissa lähelle pandemiaa edeltäviä tasoja. Pula työvoimasta on aiheuttanut merkittäviä palkkapaineita, erityisesti Yhdysvalloissa. Se pakottaa keskuspankin reagoimaan.

”Korkea inflaatio yhdessä palkkojen nousun kanssa on lisännyt keskuspankkien painetta kiristää politiikkaansa aiempaa arvioitua nopeammin. Odotamme Yhdysvaltain keskuspankin nostavan ohjauskorkoaan maaliskuussa ja nostavan lyhyet korot kahden prosentin tasolle vuoden 2023 loppuun mennessä”, SEB:n päästrategi Jussi Hiljanen arvioi.

Hiljasen mukaan maltillisemmat palkkanäkymät ja matalampi pohjainflaatio antavat Euroopan keskuspankille mahdollisuuden edetä varovaisemmin ja odotamme EKP:n ohjauskoron nostoa vasta ensi vuonna.

Korkeammat korot ja odotukset Yhdysvaltain keskuspankin taseen pienentämisestä tuovat silti epävarmuutta osakemarkkinoille.

SEB:n mukaan Euroopassa lyhyiden markkinakorkojen odotukset ovat puolestaan nousseet markkinoiden hinnoitellessa koronnostoa jo kuluvalle vuodelle ja merkittävää euroalueen pankkisysteemin likviditeetin pienentymistä.

”Akuutit inflaatiopaineet, nousevat korot ja odotukset Yhdysvaltain keskuspankin taseen pienentämisestä tuovat markkinoille epävarmuutta sijoittajien pelätessä, että keskuspankit joutuvat tappamaan talouskasvun inflaation hillitsemiseksi. Keskeinen tekijä markkinoiden rauhoittumiseksi olisi inflaatiovauhdin kääntyminen selkeään laskuun, mutta tätä joudutaan odottamaan ainakin talvikuukausien yli.”

Hiljanen pitää Euroopassa markkinoiden pelkoja eurosysteemin likviditeetin rajusta pienenemisestä ja lyhyiden markkinakorkojen voimakkaasta noususta jo tänä vuonna liioiteltuina.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös