Indikaattorit

Historiallisen nopeaksi kiihtynyt inflaatio luo paineita keskuspankille

Yhdysvaltojen inflaatio kiihtyi joulukuussa korkeammalle kuin kertaakaan lähes 40 vuoteen.

Kuva: U.S. Bureau of Labor Statistics.

Yhdysvaltojen inflaatio kiihtyy entisestään. Kuluttajahinnat nousivat joulukuussa 7,0 vuoden takaisesta lukemasta, kertoo maan Tilastokeskus. Edelliskuusta hinnat nousivat 0,5 prosenttia. Näin korkea inflaatiolukema on Yhdysvalloissa nähty viimeksi 39 vuotta sitten.

Lukema oli kuitenkin odotettu, sillä ekonomistit olivat odottaneet juuri samaa 7,0 prosentin inflaatiolukemaa.

Energian ja ruoan hinnat poislukeva pohjainflaatio nousi 5,5 prosenttia vuodessa ja 0,6 prosenttia edelliskuukaudesta. Ekonomistit olivat odottaneet 5,4 prosentin vuosikasvua. Pohjainflaatiokin nousi korkeimmilleen sitten vuoden 1991.

Inflaation kiihtyminen on monen tekijän summa. Sitä kiihdyttävät USA:n elvyttävä finanssipolitiikka, löysä rahapolitiikka, koronakriisistä aiheutuvat tuotantohäiriöt sekä talouden nopea elpyminen.

OP-ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen arvioi, että USA:n pohjainflaation lasku alle kolmen prosentin on kuitenkin mahdollista loppuvuonna.

”Simppeliä matikkaa: jos pohjahinnat nousevat jatkossa 0,2 % (k/k) eli 1/3 osan nykytahdista, vuositason pohjainflaatio laskee 3 %:n alapuolelle marraskuussa. Fedin tavoitetason saavuttaminen tulee olemaan pitkä projekti ja edellyttää rahapolitiikan kiristämistä”, Hännikäinen toteaa Twitterissä.

Toisessa tviitissä Hännikäinen arvioi, että tuoreet inflaatioluvut tulevat aiheuttamaan päänvaivaa keskuspankille.

”Voi vain arvailla, kuinka paljon tuoreet USA:n inflaatioluvut hikoiluttavat Fediä”, Hännikäinen tviittaa.

Odotuksissa korkojen nousu jo maaliskuussa

USA:n keskuspankki Fed seuraa inflaatiolukuja tarkasti, ja sen odotetaan nostavan korkoja tänä vuonna pyrkiessään torjumaan hintojen nousua ja työllisyystilanteen lähestyessä täystyöllisyyttä.

”Tämän aamun kuluttajahintaindeksi kertoo oikeastaan vain sen, mitä jo tiedämme: Kuluttajien lompakoissa hintapaineet tuntuvat ja Fed on puolestaan viestittänyt aiempaa haukkamaisesta suhtautumisestaan inflaatioon. Mutta kysymys kuuluu, kiihdyttääkö Fed vauhtia, koska inflaatio näyttää olevan täällä pysyäkseen, ainakin keskipitkällä aikavälillä”, toteaa Mike Loewengart, E-Traden sijoitusstrategian toimitusjohtaja CNBC-uutiskanavalle.

Koronatapausten kasvaessa edelleen, vaikutus toimitusketjuun ja työvoimapulaan voi jatkua, mikä vain lisää hintapaineita, Loewengart toteaa.

Suurin osa sijoittajista ja sijoitusammattilaisista odottaa, että Fed alkaa nostaa korkoja maaliskuussa. Fedin puheenjohtaja Jerome Powell ei antanut senaatin tiistaina pidetyssä kuulemistilaisuudessa mitään tarkkoja päivämääriä, mutta myönsi, että niin kauan kuin nykyiset olosuhteet jatkuvat, korkojen nousu on tulossa.

Markkinat hinnoittelevat lähes 79 prosentin mahdollisuuden koron nousulle yhdellä prosenttiyksiköllä kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ja noin 50 prosentin todennäköisyyden, että Fed voisi toteuttaa neljä tällaista nousua vuonna 2022.

Keskuspankki aiempaa haukkamaisempana

Markkinoiden odotukset rahapolitiikan kiristymisestä ovat kivunneet joulukuun Fedin avomarkkinakomitean kokouksen pöytäkirjojen julkistuksen myötä. Pöytäkirjojen mukaan keskuspankki pitää häiriöitä toimitusketjuissa ja työmarkkinoilla jatkuvat odotettua pidempiaikaisina. Nämä häiriöt luovat paineita hintojennousulle.

Fedin avomarkkinakomitea teki päätöksiä tukiosto-ohjelmansa supistamisesta.

Keskuspankin viestiä on kuvailtu haukkamaiseksi. Fedin avomarkkinakomitea päätti inflaation hillitsemiseksi kiihdyttää kuukausittaista valtion velkakirjojen tukiosto-ohjelman vähentämistä 30 miljardilla dollarilla kuukaudessa, kun aiemmin keskuspankki oli vähentänyt osto-ohjelmaa kuukausittain 15 miljardilla dollarilla.

Uudella vähentämisvauhdilla tukiosto-ohjelmat loppuvat jo kuluvan vuoden maaliskuussa, kun alkuperäisen suunnitelman mukaan niiden oli tarkoitus loppua vasta kesäkuussa.

Viime keskiviikkona julkaistut liittovaltion avomarkkinakomitean kokouspöytäkirjat osoittivat, että USA:n keskuspankki on valmis aloittamaan korkojen nostamisen jo maaliskuussa ja sallimaan myös massiivisen varallisuusomistuksensa laskun nopeammin kuin edellisen rahapolitiikan kiristyssyklin aikana. Bloombergin mukaan tällaisten liikkeiden tarvetta vahvisti perjantain työllisyysraportti, joka osoitti työttömyyden laskeneen ja palkkojen nousseen odotettua nopeammin.

Kommentoi
Ylös
>