Asunnot ja kiinteistöt

Kerrostalojen haetut rakennusluvat romahtivat

Kerrostaloille myönnetty kuutiomäärä väheni loka-joulukuussa 24,3 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä loka-joulukuussa pienempi kuin vuotta aiemmin. Uudisrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia vuoden 2021 loka-joulukuussa yhteensä 8,8 miljoonaa kuutiometriä, 12,6 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Asuinrakentamiseen lupia myönnettiin 2,9 miljoonaa kuutiometriä, mikä oli 14,7 prosenttia vuodentakaista vähemmän. Muun kuin asuinrakentamisen kuutiomäärä väheni 11,5 prosenttia.

Asuinrakentamiseen vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä myönnetty kuutiomäärä jakautui kerrostalohankkeiden 1,7 miljoonaan kuutiometrin ja pientalohankkeiden 1,2 miljoonan kuutiometrin kesken. Kerrostaloille myönnetty kuutiomäärä väheni ajanjaksolla 24,3 prosenttia ja pientaloille myönnetty kuutiomäärä 2,5 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakennuslupia myönnettiin loka-joulukuun aikana kaikkiaan 9 959 asunnolle. Määrä oli 14,3 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Samaan aikaan aloitettiin kaikkiaan 11 876 asunnon rakentaminen, kasvua vuodentakaisesta oli 6,3 prosenttia. Asuntoja valmistui 11 565 kappaletta, 1,6 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tilastokeskuksen mukaan käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi kasvoi kuitenkin edelleen vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä 7,1 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi kasvoi 18,4 prosenttia. Muun kuin asuinrakentamisen volyymi väheni 0,7 prosenttia.

Viimeisellä neljänneksellä uudisrakennushankkeita aloitettiin kaikkiaan 10,4 miljoonaa kuutiometriä, vuotta aiemmin määrä oli 10,2 miljoonaa kuutiometriä. Asuinrakentamisen alotuksia oli 7,8 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin, 3,6 miljoonaa kuutiometriä.

Rakentaminen oli vuonna 2021 historiallisen vilkasta.

Tilastokeskuksen mukaan rakennushankkeita aloitettiin vuoden aikana 42,6 miljoonan kuutiometrin verran, edellisvuonna vastaava luku oli 40,6 miljoonaa kuutiota. Asuinrakentamisen aloituksia oli 14,6 miljoonaa kuutiometriä, kasvua vuodentakaiseen oli 16,8 prosenttia. Yhteensä vuonna 2021 aloitettiin noin 48 000 asunnon rakentaminen ja valmistuneita asuntoja oli runsaat 37 400 kappaletta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös