Markkinakommentit

Mitkä olisivat Ukrainan sodan vaikutukset sijoitusinstrumenttien tuottokehitykseen?

Amerikkalaispankki Goldman Sachs arvioi, että eurooppalaisyhtiöiden osakkeet laskisivat amerikkalaisosakkeita enemmän.

Pankin mukaan markkina-arvoltaan suurten amerikkalaisyhtiöiden kurssikehitystä kuvaava S&P 500 -indeksi laskisi kuusi prosenttia perjantaisesta päätöslukemasta, jos Ukrainan konflikti eskaloituisi ja EU määräisi Venäjälle tuntuvat pakotteet

Kuuden prosentin kurssilasku perjantaista tarkoittaisi pistelukemaa 4088. Tällä haavaa tiistaina S&P 500 -indeksifutuureilla käydään kauppaa noin 4300 pisteen tuntumassa. Nasdaq-indeksin pankki arvioi ”huonossa skenaariossa” laskevan vielä enemmän eli lähes 10 prosenttia perjantain tasolta.

Goldman Sachsin laatima ”hyvä skenaario” eli Ukrainan kriisin väistyminen nostaisi amerikkalaisyhtiöiden osakkeita kuudella prosentilla. Silloin S&P 500 -indeksi kohoaisi noin 4610 pisteeseen.

Pankin strategit perustavat tuottoarvionsa Venäjän ruplan ja osakkeiden väliseen kehitykseen viime kuukausien aikana. Pankin analyysin mukaan rupla saattaa heikentyä perjantaista yli 10 prosenttia, jos konflikti pahenee. Tähän mennessä ruplan kurssi on laskenut noin kolme prosenttia viime viikon loppupuolelta.

Huonon skenaarion vaihtoehdossa ruplan heikentyminen nostaisi öljyn hintaa 13 prosenttia.  USA:n valtionlainan tuotto laskisi 27 korkopistettä eli 0,27 prosenttia, koska sijoittajat etsisivät turvasatamia. Riskien kasvaessa sijoittajat ovatkin jo viime viikkoina suosineet USA:n valtionlainoja ja olleet myyntilaidalla osakkeissa.

Goldman Sachsin Dominic Wilson kommentoi, että vielä tammikuussa Ukrainan kriisi kosketti lähinnä paikallisia sijoitusinstrumentteja. Helmikuussa konflikti on alkanut merkittävämmin vaikuttamaan myös globaalisti. Seurauksena on todennäköisesti riskipreemioiden leventyminen entisestään, jos sodan uhka kasvaa ja pakotteet otetaan käyttöön.

Euroopan ja Japanin osakemarkkinoiden Goldman arvioi laskevan yhdeksän prosenttia, jos huono skenaario toteutuu. Pankki ennustaa silloin euron heikentyvän kaksi prosenttia suhteessa dollariin.

Goldman Sachsin arvio on lähellä Deutsche Bankin strategin linjaa. Deutsche Bankin strategi Jim Reidin mukaan geopoliittisten riskien aiheuttama kurssilasku S&P 500 -indeksille on yleensä 6-8 prosenttia ja kurssilaskun kesto on noin kolme viikkoa. Sen jälkeen kurssit lähtevät yleensä jälleen nousuun ja palautuvat entiselle tasolle noin kolmessa viikossa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös